Een Tummy tub of babybadje, een van de vragen voor mama’s-to-be. Als bijna mama heb je waarschijnlijk al talloze babyuitzetlijsten gezien. Op veel lijstjes staat, naast het standaard babybadje, ook de Tummy tub. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee en moet je ze echt allebei hebben? In dit artikel vertellen we je graag alle voor- en nadelen van zowel de Tummy tub als het babybadje.
Wat is een Tummy tub?
De Tummy tub is een doorzichtige bademmer speciaal voor je newborn. Door de vorm en het warme water voelt de Tummy tub voor je baby alsof hij in de baarmoeder zit. Hierdoor voelt je kindje zich lekker geborgen en veilig.
De Tummy tub kenmerkt zich door een brede rand. Handig, want hierdoor heb je een goede ondersteuning als je je kindje in en uit de tub haalt en tijdens het wassen. Duidelijk anders dus dan een gewone emmer, mocht je denken die te kunnen gebruiken 😉 . Bovendien heeft de tub een rubberen rand aan de onderkant waardoor ‘ie stabiel staat en niet zomaar kan wegglijden.
Je kindje zit, in tegenstelling tot in het babybadje, rechtop in de Tummy tub. Hij kan zich nog prima bewegen, maar voelt wel de randen en onderkant van de tub. Dit, in combinatie met het warme water, geeft je baby het gevoel alsof hij weer in de baarmoeder zit.
Het water komt tot ongeveer de schoudertjes van je kind. Op de Tummy tub staat precies aangegeven tot hoe ver je de tub moet vullen met water. Zo kan je nooit te veel water in de bademmer doen en loop je dus niet het risico dat het hoofdje onder water gaat of de emmer overloopt.
Lees ook: Baby uitzetlijst; wat heb je echt nodig?
Voordelen Tummy tub
- De Tummy tub biedt je kindje geborgenheid en voelt ‘veiliger’ dan een groot babybadje.
- De emmer is doorzichtig waardoor je je kindje goed kan zien. Daarnaast geeft de Tummy tub een goed beeld van hoe je baby in jouw buik zat aangezien hij de foetushouding aanneemt in de tub. Erg leuk om foto’s van te maken!
- Je gebruikt minder water en het water blijft langer warm.
- De Tummy tub neemt relatief weinig ruimte in en kan na de babyperiode ook prima gebruikt worden als normale emmer.
Nadelen Tummy tub
- Je kindje is al snel te groot voor de Tummy tub waardoor je ‘m maar even kunt gebruiken.
- Het is vaak lastiger om je baby in de Tummy tub in bad te doen dan in een normaal babybadje. Je moet je kindje op een speciale manier vasthouden (bij het nekje) en het echt wassen van je kindje (bijvoorbeeld de billetjes) is lastiger door de beperkte ruimte.
- De Tummy tub moet stevig kunnen staan, maar wel op een prettige hoogte zodat je er gemakkelijk bij kan en je rug niet bezeert. De commode is vaak te hoog waardoor je al snel een speciale Tummy tub standaard moet aanschaffen.
Lees ook: Kinderen in bad? Niet iedere dag!
Het babybadje
Bij twijfel tussen een Tummy tub of babybadje heb je natuurlijk ook meer info over het babybadje nodig. Een babybadje is eigenlijk een gewoon bad, maar dan kleiner. Een babybadje is vaak gemaakt van hard plastic, licht in gebruik waardoor je ‘m makkelijk kunt verplaatsen en ligt lekker comfortabel voor je kindje. Het babybadje staat vrijwel standaard op de babyuitzetlijst omdat dit een van de gemakkelijkste manieren is om je kindje te wassen. Je kunt je kindje gemakkelijk in en uit het badje halen en bovendien is een warm bad voor je kleintje een heerlijke manier om zich te ontspannen. Dat laatste geldt uiteraard ook voor de Tummy tub.
Voordelen babybadje
- Het in- en uithalen gaat soepeler dan bij een Tummy tub.
- Omdat je baby ligt in plaats van zit, kan je je kindje gemakkelijker wassen.
- Een babybadje gaat vaak langer mee dan de Tummy tub aangezien een badje groter is.
Nadelen babybadje
- Naast een standaard voor het babybadje is het ook handig om een speciale slang te kopen waarmee je ’t water uit het badje kunt laten lopen (geloof ons: het optillen van een babybadje met water is niet te doen). Dit zijn wel weer extra kosten.
- Je gebruikt meer water met een babybadje en het water koelt sneller af.
- Een babybadje neemt relatief veel ruimte in (behalve als je kiest voor een opvouwbaar of opblaasbaar badje).
Tip: Een badzitje is erg handig omdat je kindje dan zelf in bad kan liggen zodat jij beide handen vrij hebt. Uiteraard moet je wel altijd bij je kindje in de buurt blijven!
Kies je voor Tummy tub of babybadje?
De keuze voor een Tummy tub of babybadje is erg persoonlijk. Het is net waar jij, je partner en je kindje zich het prettigst bij voelen. Uiteraard kan je ook van iemand een Tummy tub lenen of, als je er het geld voor hebt, koop je beiden. Het is niet zo dat een Tummy tub vreselijk duur is hoor, maar een extra investering is het uiteraard wel.
Of dat je nu kiest voor een Tummy tub of babybadje, zorg er in beiden gevallen voor dat het goed op werkhoogte staat voor jou. Niets is zo vervelend als teveel bukken of op je tenen staan als je je kindje in bad moet doen. En ik spreek uit ervaring… wij hadden namelijk de Tummy tub of het babybadje op een plank op het bad staan. Lekker warm in de badkamer, handig om zo het water weg te laten lopen, maar ik moest wél altijd krom staan en dat is erg onprettig.
De lekkerste badproducten voor je kleintje
Naast de keuze voor een Tummy tub of babybadje (of gewoon allebei) is het natuurlijk extra fijn om je kindje te verzorgen met de lekkerste badproducten. Veel baby’s hebben nog amper tot geen haar dus een shampoo is vaak nog niet nodig, maar een lekkere olie of bad- of douchegel is zeker aan te raden. Deze badproducten reinigen niet alleen het huidje van je baby, maar zorgen er ook voor dat het huidje optimaal wordt verzorgd en gehydrateerd. Bovendien ruiken veel producten erg lekker. Uiteraard zijn deze te gebruiken in je Tummy tub of babybadje, dat maakt niets uit.
Ook voor na het badderen zijn er volop producten te koop die het tere en kwetsbare huidje van je baby hydrateren en verzorgen. Gebruik hiervoor een speciale babyolie of bodylotion die je zachtjes in de huid masseert. Je zult merken dat je baby door jouw warme aanrakingen helemaal tot rust komt.
Naast de bekende Zwitsal producten (die goddelijk ruiken) zien we ook de opkomst van meer natuurlijke merken zoals Naïf, Dokter Leenarts en Weleda. Deze producten bestaan uit uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit. Fijn als je kindje een zeer kwetsbare huid heeft of als je ’t zelf fijn vindt als je baby niet in aanraking komt met (vaak onnodige en) onnatuurlijke ingrediënten.
Tip: Na het badderen is het uiteraard tijd om je baby in een lekker rompertje te hullen. Wat vind je van deze knapperds? Je vindt ze bij de Hema.
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Blij met de vergelijking!