Turkse pizza

Onze zomervakantie zit er weer op. Drie vrije weken, waarin we wat uitstapjes gemaakt hebben en lekker konden luieren. Het weer in Nederland was niet bepaald zomers. Maar goed dus dat we een reisje naar de zon hadden geboekt: we zijn met de kinderen 8 dagen naar Turkije geweest. Dat was qua temperatuur wel van het ene uiterste in het andere. Daar was het rond de 40 gr. C, terwijl we terug in Nederland met onze neus in een flinke bries stonden en het kwik niet hoger kwam dan 17 gr. C. Nou moet ik eerlijk bekennen dat die 40 gr. voor mij iets te veel van het goede was, dus dat frisse briesje heb ik stiekem wel verwelkomd.

We zaten in een resort bestaande uit allemaal huisjes in een prachtig verzorgde tuin. Natuurlijk all inclusive want daar staat Turkije om bekend. Bij het all inclusive concept hoort dat je bijna de hele dag wel ergens op het terrein van het resort kunt eten en drinken. Ontbijt, lunch en diner zijn meestal gebruikelijk, maar in ons geval kon je tussendoor ook nog genieten van een Turkse pizza, broodje hamburger met frites en koffie of thee met zoete lekkernijen.

De hamburgers hoefden voor mij niet zo en de lekkernijen waren niet mijn ding, maar de Turkse pizza heb ik met genoegen geprobeerd. Wat ik nog het meest bijzonder vond, was de manier waarop deze pizza’s gemaakt worden.

Vol respect heb ik gekeken naar de drie vrouwen die de pizza’s maakten. Hoe handig ze het deeg met behulp van een dunne stok rollen tot een flinterdunne schijf. Hoe ze de gewenste vulling (kaas, gehakt, groente of suiker) erop doen, de pizza dubbel vouwen en hem daarna op de hete plaat leggen. Het bakken duurt maar kort, even om en om. De pizza wordt aan één kant ingesmeerd met olie (of vloeibare boter), opgerold en doormidden gesneden. Er gaat netjes een servet omheen en klaar is de Turkse pizza.

Dit alles doen de drie vrouwen van 11.00 tot 17.00 u., zittend op een kussen op de grond achter hun tafeltjes, in temperaturen waar ik tijdens het niks doen al moe van word. Nou kun je zeggen, dat zij de warmte gewend zijn, maar dat maakt mijn gevoel voor waardering er niet minder op.

Terwijl ik toe zat te kijken hoe dit allemaal in zijn werk ging, dacht ik: dit zijn nog eens Mams at Work! Ik heb de dames gevraagd of ik ze mocht fotograferen bij hun werk en ik besloot er een blogje aan te wijden. Zo gezegd zo gedaan.

Jeanne van Dijk, 52 jaar, weduwe, moeder van Mark (1999), uit mijn eerste huwelijk. Mark woont bij mij en gaat om de week een weekend naar zijn vader.
In september 2010 verloor ik mijn baan ten gevolge van de crisis. Wat ik niet meer had verwacht, gebeurde toch: na meer dan twee jaar solliciteren vond ik een nieuwe baan. Sinds januari 2013 werk ik met veel plezier als telefoniste/administratief medewerkster bij een praktijk voor fysiotherapie. Ik doe dit vier ochtenden in de week.
Vorig jaar maart overleed mijn man Wilco aan een acute hartstilstand. Hij was pas 50 jaar. We waren 7 jaar samen, waarvan 5,5 getrouwd. De wond is nog enorm vers en ik worstel er dagelijks mee. Wilco was/is vader van 2 dochters (1995 en 1997).
Eén dag in de week ga ik naar mijn moeder. Ik doe haar administratie en we maken het gezellig samen. Na mijn vaders overlijden in 2011 is dit zo gegroeid. Nu we beiden weduwe zijn, hebben we meer steun aan elkaar dan ooit. Het helpt ons bij de verwerking en dat is heel waardevol.
Het schrijven van blogs voor Mams at Work heeft me duidelijk gemaakt, hoe leuk ik schrijven vind en hoe graag ik het doe. Ik ben ook erg blij met mijn eigen site: Dagelijkse dingen en dromen. Hier kan ik heel veel van mezelf kwijt en dat voelt goed.

2 gedachten over “Turkse pizza”

 1. Hoi Jeanne,

  Zo te lezen heb je een fijne vakantie gehad en hebben de Turkse pizza’s je gesmaakt.

  Gelukkig kun je ze in Nederland ook krijgen als je een Turkse Bakker in de burut hebt.

  Fijne dag!

 2. Hallo Jeanne,

  Wat fijn dat je zo’n leuke vakantie hebt gehad en ja het temperatuursverschil is opmerkelijk. Ik heb (heel) vroeger een half jaartje in Turkije gewoond en gewerkt. Ik genoot net als jij van het heerlijke eten maar keek soms ook naar de lucht of ik een klein wolkje zag.
  Ik heb zelfs nog geprobeerd om de taal te leren door een jaar voor vertrek op Turkse les te gaan. Helaas weet ik niet veel meer, maar de lieve mensen en het lekkere eten zal ik nooit meer vergeten. Groetjes van Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top