Zo maak je een mooie tv wand!

Een tv wand kan echt een verrijking van je huiskamer zijn. Heb je zelf plannen om een tv muur in je kamer te plaatsen? Lees dan zeker even verder naar de mogelijkheden die er zijn om een prachtige kast te maken waar je tv in past zodat je je eigen cinema in huis kan creëren.

Wat is een tv wand?

Je hebt misschien de term cinewall weleens horen vallen. Dit klinkt misschien als een soort bioscoopmuur, maar er wordt exact hetzelfde mee bedoeld als met een tv wand of een tv muur.

Het gaat hierbij om een voorzetwand, waarin je tv wordt weggewerkt. Het is mooi als de tv zo in de muur ‘wegvalt’, maar je kunt ook andere dingen kwijt in je tv wand. Door het zelf te doen of te ontwerpen en dit uit te laten voeren door een vakman, maak je een wand die helemaal past bij jouw eigen wensen én interieur.

Uiteraard kan ook een vakman een tv wand op maat ontwerpen en maken. Het laten maken door een vakman heeft in ieder geval wel de nodige voordelen hebben wij gemerkt.

tv wand

Zelf doen of laten doen?

Je ziet het al helemaal voor je: een prachtige tv muur in je kamer. Maar hoe ga je dit nu realiseren? Ga je dit zelf doen of vraag je er toch maar iemand anders voor? Dat is iets wat afhangt van jouw eigen kunnen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een vakman, maar ik heb dan ook geen timmermans oog.

Zelf doen is vaak goedkoper natuurlijk, maar omdat dit een blikvanger in je kamer telt het resultaat zwaar mee, vind je niet? Zo hebben wij bijvoorbeeld in onze badkamer het meubel laten maken door Fine Wood Design; het vakmanschap druipt er van af. Zij maken allerlei maatwerkmeubelen, zoals ook bovenstaande tv kast bijvoorbeeld. Je kan zien dat het kwalitateit is.

Welke materialen kan je gebruiken?

Ga je zelf aan de slag met het maken van een tv wand? Dan kan je met de volgende materialen aan de slag:

 • Je kunt een tv wand onder andere maken van MDF, multiplex, OSB of betonplex. Maar denk ook aan: eiken fineer en plaatmateriaal van Shinnoki en varieer eindeloos met kleuren voor een schitterend en luxe wandmeubel
 • Is de ondergrond niet geheel vlak, dan kan je stelpoten gebruiken.
 • Wat wordt de achterwand van je wand? Dun materiaal is voldoende of je zorgt dat de achterliggende muur mooi geverfd (of behangen) is.
 • Omdat de wand hoog is, kan je deze het beste verankeren aan de muur. Je kan ook werken met een compleet houten frame dat je bouwt waar je plaatmateriaal tegenaan maakt.
 • Verbindingsmateriaal om de elementen met elkaar te kunnen verbinden (zoals schroeven of hoekverbindingen).
 • Bij gereedschap moet je onder andere denken aan een boormachine, gatenzaag, grondverf en gewone verf, schuurpapier om het materiaal even voor te schuren (indien nodig), waterpas, rolmaat en schroevendraaiers.

Waar let je op bij het maken van een tv wand?

Hoe je de indeling maakt is vooral een persoonlijke keuze. Maar er zijn wel enige aandachtspunten. Let vooral op dat je de tv zo plaatst dat hij op een ideale hoogte zit.

Zorg dat hij recht voor je zithoek zit en dat je op een comfortabele manier vanaf je stoel of bank naar de tv kunt kijken. Continue omhoog moeten staren bijvoorbeeld, is niet fijn én niet echt goed voor je lichaamshouding.

Over het algemeen zal de tv het centrale punt vormen van de tv wand. Maar: heb jij een bijzondere indeling van je huis waardoor de wand mooi staat met de tv niet in het midden? Helemaal goed én eigenlijk juist origineel. Kijk hieronder maar eens hoe mooi dit is.

tv kast ontwerpen

Ook voor de overige zaken die een plek krijgen in de wand vraag je je van tevoren af wat handig is. Komt er een muziekinstallatie in te staan? Dan kan je overwegen om die op een handige hoogte te plaatsen, zodat je niet hoeft te bukken, bijvoorbeeld.

Verder kan je bij het maken van een tv wand denken aan mogelijkheden om een leuke vaas of andere decoratie te plaatsen, een plek voor een mooie plant, lades voor afstandsbediening en dergelijke of bijvoorbeeld een vak waar je haardhout in bewaard of je boeken.

Andere toepassing dan een voorzetwand

Heb je een grote ruimte en wil je er meer sfeer in brengen? Dan zou je ook kunnen overwegen om een muurtje in je kamer aan te brengen en hier een tv wand van te maken. Het breekt de grote, kale ruimte en kan ook meteen dienstdoen als tussenwand tussen verschillende hoeken in je kamer. Zo kan je bijvoorbeeld toch de keuken en de kamer enigszins van elkaar scheiden of het eet- en woongedeelte.

De inrichting van een tv muur

Jouw tv muur kan plaats bieden aan veel meer dan enkel de tv. Naast jouw ‘beeldbuis’ kan je ook de volgende items een plekje geven in de wand:

 • Muziekinstallatie
 • Cd’s of lp’s en dergelijke
 • Boeken, zodat je tv wand ook direct je boekenkast is
 • Decoratieve spulletjes
 • Planten
 • Extra kastjes
 • Een sfeerhaard, bijvoorbeeld onder de tv

Hoe maak je er een mooi geheel van?

Een mooi geheel wordt jouw nieuwe wand door zowel de wand als wat erin komt te staan op elkaar af te stemmen. Je kunt kiezen voor hetzelfde kleurgebruik en een ton sur ton creëren. Natuurlijk wordt het allemaal nog mooier als het helemaal past in de rest van het interieur.

Hou je van luxe? Dan is misschien goudkleurig plaatmateriaal gebruiken een tof idee. En als je kastjes toevoegt, er gouden handgreepjes aan te maken. Je zou ook kunnen kiezen voor een bijzondere bekleding van de kast! Of juist door het behang op de achtermuur op te laten vallen en te laten contrasteren met de rest van de kamer. Of wat dacht je van een marmer look?

Verlichting bij je tv wand

Een tv wand kan je prima gebruiken om meer sfeer in je kamer te krijgen. Sfeerverlichting kan je hier op meerdere manieren aanbrengen. Een kunst openhaard geeft sfeer, spotjes die je wegwerkt in de muur of ledstrips die je aanbrengt op bepaalde delen van de wand: het geeft allemaal extra sfeerverlichting in je kamer.

Kleurgebruik

Uiteraard maakt het veel verschil welke kleur je gebruikt voor de wand. Moet het geheel opvallen? Dan kies je voor een andere (passende) kleur dan de rest van de muren in de kamer. Wil je juist dat je gemaakte tv wand mooi blend in je kamer? Dan verf je de kast in dezelfde kleur als de muren.

Daarnaast is het een hele grote oppervlakte, die dus veel doet met de optische werking. Een donkere tv wand zal de kamer dus eerder kleiner laten lijken. Terwijl een lichte muur de ruimtelijke werking in de kamer ten goede komt. Maar daar staat tegenover dat donkere kleuren meer warmte uitstralen. Het is dus maar net waar jij behoefte aan hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven