In dubio: doe ik mijn Audi TT weg, komt er een kleinere auto, of gaan we met één auto verder

Al maanden zit ik in dubio vanwege mijn auto. We hebben een -vind ik zelf- kei gave tweede auto, namelijk een Audi TT. Jaren lang heb ik deze auto op mijn wensen lijstje gehad en nu denk ik er soms over of ik deze tweede auto zou wegdoen. Ik neem je mee in de chaos in mijn hoofd rondom het onderwerp tweede auto.

tweede auto wegdoen

Tweede auto wegdoen, kleinere auto kopen, of niets?

Dat zijn de vragen die tegenwoordig steeds vaker door mijn hoofd rondspoken. Ik rij zo ontzettend weinig kilometers dat het eigenlijk belachelijk is om daar een tweede auto voor voor de deur te hebben staan. Maar onze tweede auto wegdoen brengt natuurlijk ook de nodige ongemakken/onzekerheden met zich mee. Ik ben er dus nog niet uit. Onlangs riep een monteur nog tegen me dat het wel ‘een toffe auto is om voor de deur te hebben staan’, haha. Dat kan dus ook nog… aanhouden omdat hij zo tof is.

De kosten van mijn tweede auto

Kijkend naar de kilometers die ik rij met mijn Audi TT -zo’n 2000 tot 3000 kilometer per jaar- is het zonde van het geld, deze tweede auto. Ik heb deze maand mijn Audi weer laten keuren en doordat er het een en ander aan mankeerde werd dat zo weer een rekening van € 400,00 die ik moest aftikken. Los daarvan kost de Audi per kwartaal ongeveer € 160,00 aan wegenbelasting en per maand ongeveer € 35,00 aan verzekering. Op jaarbasis is dat al € 1060,00 ook al heb ik er dan nog geen meter mee gereden. Bizar eigenlijk als je er over nadenkt. Als ik er wel mee rij dan lopen die kosten nog op natuurlijk (denk aan benzine, onderhoudskosten etcetera).

Het gemak van een tweede auto

Het grootste voordeel -dat vervalt bij het wegdoen- is natuurlijk het gemak van de tweede auto. Op dit moment ben ik onafhankelijk van alles en iedereen. Ik stap zo in mijn auto om ergens naartoe te gaan als dat nodig is. Of gewoon omdat ik dat wil natuurlijk. Toen mijn ouders nog leefden was dit voor mij heel belangrijk. Het zorgde ervoor dat ik altijd direct naar hen toe kon als dat nodig was. Maar op het moment wordt hij alleen gebruikt als boodschappen auto of als ik een keer een event heb ergens anders in Nederland. Of als ik ga sporten.

Maar boodschappen doen en sporten kan ik uiteraard ook op mijn (elektrische) damesfiets. Tenzij het zeikt van de regen, dan heb ik daar geen zin in. Maar eerlijk is eerlijk… we eten drie maal per week van Hellofresh, dus die dagen hoef ik sowieso al niet naar de winkel. Dan blijft misschien nog over dat Lotte het soms wel fijn vindt als ik haar kan komen halen na een speelafspraak. We wonen tenslotte in het buitengebied.

Ik vind dus – in het kader van minimaliseren en consuminderen- dat ik mezelf verplicht ben om goed na te denken over het wel of niet wegdoen van de tweede auto. Eigenlijk vind ik dat hij wel weg kan… alleen ik denk dat ik er zo nu en dan wel op misgrijp als hij niet meer voor de deur staat. En stiekem kijkt Luc er natuurlijk naar uit dat hij er over een paar jaar ook gebruik van kan maken, want hij heeft bijna de leeftijd om te starten met autorijlessen.

Andere opties in plaats van mijn tweede auto wegdoen

Ik kan mijn autoverzekeringen natuurlijk nog een keer heroverwegen. Kijken of ik mijn auto goedkoper verzekerd kan krijgen bij een andere maatschappij. Maar dat zal vast geen honderden euro’s per jaar schelen. Behalve dan als ik overga tot de volgende optie.

Mijn huidige Audi TT verkopen en er een klein autootje voor terugkopen. In dat geval kan ik een nieuwe autoverzekering afsluiten online. Met een kleinere en lichtere auto zal de wegenbelasting waarschijnlijk wel een stuk minder geld kosten.

Als laatste kan ik natuurlijk ook nog voor een elektrische auto gaan kijken als tweede auto voor mama. Dan kan ik mijn Audi wegdoen maar er misschien een andere leuke elektrische auto voor terugkopen. In het kader van duurzaamheid ook leuk natuurlijk! Uiteraard maak ik dan nog steeds kosten voor die paar kilometers die ik rij, maar die kosten zullen een stuk voordeliger zijn dan mijn huidige kosten. Alleen de aanschaf van de auto is weer duurder, dat is dan weer een beetje jammer.

Misschien moet ik wachten totdat Tesla zijn nieuwste model op de markt heeft gezet, ik hoorde van de week dat ze een manier hebben gevonden om een stuk goedkoper te produceren. Of ik stap toch over op een Peugeot net als Frank heeft. Na het lezen van deze Peugeot 508 review werd ik daar ook enthousiast over.

Welke redenen zouden voor jou het zwaarste wegen bij de beslissing voor wel/geen tweede auto?

Afijn. Ik ben dus op zoek naar ervaringen van anderen. Heb jij voor deze beslissing gestaan en wat heb je gedaan? Wat was voor jou de doorslaggevende reden? En hoe bevalt het nu?

Ik hoor super graag van je!

1 gedachte over “In dubio: doe ik mijn Audi TT weg, komt er een kleinere auto, of gaan we met één auto verder”

  1. Voor mij de boetes, en dan zou je zeggen: “Daar ben je zelf bij.” In zekere zin klopt dat, maar er zijn er genoeg, die ik krijg voor situaties, waarbij ik dat niet verwacht had. Het is in grote mate onvoorspelbaar. Geen enkele andere doelgroep wordt door de overheid voor kleine misstappen zo heftig en frequent beboet. Je kunt bijvoorbeeld bij een uitkeringsinstantie ver gaan met het schenden van de sollicitatieplicht. Zwartrijders worden licht beboet. Fietsers mogen zowat alles. Zelfs de absurde benzineprijzen is iets, waarop je kunt inspelen, maar bekeuringen zijn onvoorspelbaar. Voor de rest zou een overweging zijn, dat de auto vooral voor het plezier gebruikt wordt en slechts een klein nut voor het werk heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven