Een (tweedehands) auto voor je kind: wie betaalt?

Een auto kopen doe je niet zomaar even. Tenminste, de meeste mensen zullen hier toch even goed over na moeten denken want het kost toch best heel wat. Een tweedehands auto kopen is uiteraard een voordeligere optie. Wanneer het om je kind gaat kan ook de vraag naar boven komen wie de tweedehands auto gaat kopen.

Wie gaat betalen… Koop jij die auto of mag hij of zij dat gewoon zelf doen? Ik ben benieuwd naar jullie meningen, gezien vrienden van zoonlief hier best ‘verwend’ worden door hun ouders.

tweedehands auto voor kind kopen

Kies je voor nieuwe of tweedehands auto?

De meeste beginnende chauffeurs, zeker als ze nog jong zijn, zullen beginnen met een tweedehands auto. En dat is toch vooral omdat een tweedehands auto gewoon goedkoper is. Wordt een auto betaald door pa en/of moe, dan zal ook een tweedehands exemplaar eerder gekozen worden. Of je moet natuurlijk net de lotto gewonnen hebben.

Hoe kom je aan een tweedehands auto?

De keuze is gevallen op een tweedehands auto voor je kind. Voor de jonge bestuurder is dat een prachtige optie. Misschien heeft je zoon of dochter wel een bepaalde favoriet die hij of zij graag wil hebben.

Leuk natuurlijk, maar waar vind je zo snel een gebruikt exemplaar van dit merk en/of model? Gelukkig hebben we daar tegenwoordig internet voor, want zo kan je snel zoeken naar de favoriet en waar deze eventueel te koop is.

En denk ook niet dat alle tweedehands auto’s klein en beschadigd zijn! Want wat dacht je van een prachtige Macan tweedehands? Ook die zijn gewoon te koop! Misschien wat hoog gegrepen voor je startende chauffeur, maar stiekem wel de droom van jou???

Ook voor jou kan een tweedehands auto de juiste optie zijn, omdat je droom dan zomaar opeens wel kan uitkomen: het rijden in een prachtige Porsche! Misschien moet je een tweedehands auto met je kind delen 😉 .

Koop je tweedehands auto voor je kind niet zomaar overal

Zomaar kopen van een onbekende particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, is niet bepaald de meest handige keuze. Je weet immers nooit of de man of vrouw de waarheid spreekt. Of wat de werkelijke staat van de auto is.

Joyce heeft hier trouwens ervaring mee toen ze een prachtige oude kever cabrio kocht. Die bleek toch iets minder goed aan de onderkant dan ze dachten.

Daarnaast hoeven er niet eens kwade bedoelingen bij te zitten, het kan ook gewoon onkunde zijn. Beter koop je een gebruikte auto voor je kind wel gewoon bij een garage. Ook zij laten online zien welke tweedehands auto’s te koop zijn.

Je weet dan zeker dat de auto nagekeken is en dat je nog terug kunt gaan als er toch iets mis blijkt te zijn. Moet je natuurlijk wel voor een goed bekendstaande garage kiezen.

Is de garage betrouwbaar?

Dan komen we dus meteen op de vraag hoe je nu weet of de garage betrouwbaar is. Is het een bedrijf uit je eigen woonplaats of in de buurt ervan, dan kan je dit gewoon eens om je heen vragen.

Gaat het om een bedrijf uit een ander gebied, kijk dan of je online reviews kunt vinden. Ook daar kan je een beeld mee krijgen van dit autobedrijf. Garages die ergens al langere tijd zitten, daarvan kan je ook wel verwachten dat ze het goed doen. Anders zou je negatief nieuws horen en zouden zij het niet volhouden.

En dan de hamvraag: wie betaalt de auto?

Eigenlijk is dat een vraag die niemand voor je kan beantwoorden. Natuurlijk is het een heel bedrag dat uitgegeven moet worden als je kind een tweedehands auto wil. Zeker als hij nog op school zit.

Maar daar staat dan wel tegenover dat hij eigenlijk helemaal niet persé een auto nodig heeft want dan kan hij immers gratis reizen met het OV.

Niemand kan bepalen hoe het met jouw financiën zit en niemand kan dus commentaar geven op jouw beslissing. Je kunt je wel afvragen of je kind er beter van wordt als hij alles zo in zijn schoot geworpen krijgt. De waarde van geld krijgt hij zo niet echt mee, want hij weet niet beter dan dat alles gewoon maar kan.

Verschillende situaties van je kind kunnen leiden tot andere uitkomsten voor een tweedehands auto

Het kan uiteraard ook afhangen van de reden waarom je kind een auto gaat kopen. Hierdoor kan je een reden hebben om wel mee te betalen of zelfs alles te betalen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • De school is met het openbaar vervoer niet te bereiken en te ver om te fietsen
  • Je kind heeft iets waardoor het reizen met het openbaar vervoer niet geschikt is (maar autorijden kan dus wel). Ben je overgevoelig voor prikkels en is het traject lang en overvol, dan kan dat natuurlijk een ramp zijn.
  • Je kind moet in het donker reizen en komt dan bijvoorbeeld op plekken waar jij het niet veilig vindt
  • Je kind kan jou helpen als hij een tweedehands auto heeft. Omdat jij zelf niet kan of mag rijden, bijvoorbeeld.
  • Jullie delen een auto!

Een auto delen met je kind, tweedehands of niet

Hoezo een auto delen? Het kan zo zijn dat jullie zelf een auto hebben waarbij 1 van de twee ouders mee naar zijn of haar werk gaat.

Maar soms kan het heel frustrerend zijn dat je bepaalde dingen dan niet kan doen. Een tweede auto is weer te overdreven om aan te schaffen of gewoon te duur.

Samen met je kind de kosten delen van een auto en alles wat daarbij komt kijken kan zowel voor jou als voor je kind dan een uitkomst zijn.

Zo hebben jullie dan wel de lusten (wel goede afspraken over maken!) maar niet alle lasten. Joyce overweegt dit momenteel om samen met haar zoon zo te doen. Alhoewel hij wel eerst zijn rijbewijs nog moet halen.

Een tweedehands auto kopen: hoe weet je of het goed zit?

Je loopt een risico met een tweedehandsauto. Het is nu eenmaal een auto die al gebruikt is waardoor bepaalde onderdelen toch al versleten kunnen zijn, om maar iets te noemen.

Koop je bij een goed bekendstaande garage, dan mag je er wel vanuit gaan dat het klopt. Natuurlijk kunnen er ook dan op een later moment mankementen blijken te zijn die de garage ook niet ingecalculeerd had, maar een beetje garage zal je hierbij helpen.

Daar krijg je ook nog een korte garantieperiode meestal voor. Waar je de auto ook gaat kopen, laat je kind niet alleen gaan, maar ga mee!

Een volwassene wordt vaak toch serieuzer behandeld dan een jong persoon van 18 jaar. Heb je zelf geen verstand van auto’s? Zeker als je toch bij een particulier of een onbekende garage gaat kopen is het verstandig om iemand mee te nemen die wel verstand van auto’s heeft.

Hij (zij) kan de auto dan in ieder geval voor een deel checken! Ben je zelf in staat om een auto te repareren als er iets is? Probeer dan eens of het scheelt als je de auto zonder garantie koopt.

Dit is vooral slim bij garages die niet goed bekend staan. Die garantie stelt dan toch niks voor en jij kan hem immers zelf maken. Het kunnen kopen voor een lager bedrag is dan dus pure winst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven