Kringloopshoppen, pleidooi voor gebruik tweedehands spullen

Wie mij een beetje kent weet dat ik kind aan huis ben bij de plaatselijke kringloopzaken. Ook Marktplaats is bij mij favoriet. De meubels in mijn huis, de kleding die ik draag en de garderobe van mijn dochtertje? Het is een mix van nieuw en tweedehands, waarbij het zwaartepunt op tweedehands ligt. Ik vind het erg belangrijk om tweedehands spullen te kopen. Ik leg je graag uit waarom én vertel je hoe ik het kringloopshoppen aanpak (mooi woord hè, kringloopshoppen, zou wel in het woordenboek mogen 😉 ).

tweedehands spullen

Tweedehands spullen zijn goed voor de beurs

Mijn beurs welteverstaan! Pas sinds een paar jaar ben ik heel bewust tweedehands spullen gaan kopen. Het begon toen ik bij een bouwmarkt werkte en ik regelmatig met klanten sprak over hun DIY-projectjes. Sommige van die klanten namen oude kastjes mee naar de winkel om te laten zien waar ze mee bezig waren. Zo liet een klant eens een kastje zien die ze voor vijf euro op de kop had getikt. Ze kocht een bus verf van een tientje, nog wat kwasten en andere attributen, en had zo voor slechts vijfentwintig euro een fonkelnieuw kastje.

Toen ik op zoek ging naar een boekenkast besloot ik mijn geluk op Marktplaats te beproeven. Ik vond een kast voor vijfentwintig euro en knapte deze voor vijftien euro op. Ik ging rekenen wat ik bespaard had met deze tweedehands spullen. Vergelijkbare kasten waren bij de bekende Zweedse meubelgigant meer dan het dubbele duurder! Sindsdien kijk ik bij duurdere aankopen vaak eerst op Marktplaats. Kan ik dan niet vinden wat ik zoek, dan kan ik altijd nog in de speciaalzaken terecht.

Beter voor het milieu

In 2011 was ik in de Dominicaanse Republiek, waar ik een bezoek bracht aan een vuilnisbelt. Ik stond ervan te kijken wat mensen allemaal weggooiden, en dat nog wel in een hele arme regio. Ik realiseerde me dat wanneer arme mensen al zoveel spullen weggooien, dat bij rijke mensen zoals wij nog veel erger moet zijn. Ik ben daarom wat bewuster gaan kijken naar bijvoorbeeld kleding. Ik ben en blijf een vrouw natuurlijk, dus daarom koop ik graag zo nu en dan iets nieuws. Dat ‘nieuwe’ koop ik dan echter vaak wel bij de tweedehands spullen.

Zo heb ik toch regelmatig iets nieuws in de kast hangen, maar verleng ik wel de weg van een kledingstuk naar de vuilnisbelt. Andersom zorg ik er ook voor dat mijn oude kleding niet in de kliko belandt, maar verkoop ik deze of doneer ik deze aan de kringloop. Als we dat allemaal zouden doen, zou het milieu stukken minder belast worden. Dat geldt niet alleen maar voor kleding, maar voor al je bruikbare spullen.

Kringloopwinkels met maatschappelijk doel

Ik weet niet hoe het elders in het land geregeld is, maar bijna alle kringloopzaken bij mij in de buurt dienen een maatschappelijk doel. Of er wordt geld ingezameld voor de opvang van vervuilde vogels, of men zamelt geld in voor hulptransport naar Roemenië of iets van vergelijkbare aard. Dat vind ik ook erg prettig. Zo weet ik dat mijn aankoop niet alleen fijn is voor mezelf, maar ook voor anderen. Bovendien werken in de kringloopwinkels bij mij in de buurt vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat maakt een aankoop een stuk prettiger.

Hoe pak ik tweedehands shoppen aan?

Zoals gezegd ga ik bij duurdere objecten (zoals vorig jaar bij de komst van mijn dochtertje) zoals meubels en elektronica op zoek naar aanbieders via Marktplaats. Kleding koop ik vaak in kringloopzaken, maar ook bij tweedehands kledingbeurzen. Verder bezoek ik zo nu en dan rommelmarkten, waar het altijd treffen is wat je tegenkomt. Ik verkoop ook spullen tweedehands. Ik heb dat een tijdje fanatiek via Marktplaats gedaan, maar dat vond ik (voor kleinere spullen) wat teveel werk. Nu plaats ik alleen nog grotere tweedehands spullen (zoals bijvoorbeeld de auto) op Marktplaats, en bewaar ik kleinere spullen voor de jaarlijkse garageverkoop die bij mij in het dorp georganiseerd wordt.

Wist je trouwens al van het bestaan van weggeefwinkels af? Onlangs schreven we daar ook een mooi artikel over! En kinderkleding kan je heel mooi via de door ons getestte Reshopper app in de buurt kopen of verkopen.

Ben jij ook een fervent kringloopshopper? Wat is jouw mooiste kringloopvondst?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven