Op welke leeftijd kan je met een typecursus voor je kind starten?

Zodra je kind redelijk goed kan lezen ben je op het moment aanbeland dat ook een online typecursus voor je kind een prima optie kan zijn. Maar naast dat het mogelijk is om dan al blind te leren typen is het uiteraard ook van belang om naar je kind te kijken en alle andere ‘verplichtingen’ die je kind al buiten de typecursus heeft. Vanaf welke leeftijd kan je nu eigenlijk starten met zo’n typecursus en wat voor online cursus in blind leren typen kies je dan?

online typecursus kind

Een typecursus voor je kind; hoe, wat, waar en waarom?

Dat kinderen blind ‘moeten’ leren typen is eigenlijk al geen vraag meer. De vraag is eerder op welke leeftijd laat je je kind met een typecursus starten en hoe ga je dat aanpakken?

Waarom zou je blind moeten leren typen?

Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat je blind kan typen. Moesten wij op onze leeftijd nog oefenen op een typemachine (Whut?), tegenwoordig gaat alles digitaal. En daar sluit een online typecursus voor je kind naturlijk op aan. Op school wordt er al heel vroeg digitaal gewerkt. Doe je een werkstuk of een spreekbeurt? Dan lever je de spullen daarvoor digitaal aan. Op een usb stickje, zodat de juf of meerster op het digibord de boel kan laten zien.

Omdat er steeds meer getypt wordt dan geschreven is zo’n typediploma dan ook een must (wat mij betreft).

Op wat voor manieren en op welke leeftijd kan je kind een online typecursus starten?

Bij Luc zijn wij bijtijds gestart, aangezien hij dyslectisch is. Hij was 9 jaar geloof ik. Het was voor hem van belang dat hij er echt de tijd voor kon nemen en daarbij dachten we dat wat extra oefening ook zeker geen kwaad zou kunnen. Dat bleek ook het geval. De typecursus die we toen voor hem deden was ook een online cursus. Hij moest namelijk voor zijn sporten en muziek al de deur uit en ook voor zijn dyslectie begeleiding. Dan is het natuurlijk erg fijn als je kind een typecursus lekker thuis kan doen, wanneer het hem of haar uitkomt.

Omdat dat destijds zo goed bevallen is hebben we ook voor kind nummer 2 nu weer gekozen voor een online typecursus 😉 . En Lotte kon niet wachten om te beginnen. Ze is nogal een ambitieuze jongedame en vindt het heel fijn om net wat eerder dan anderen uit haar klas klaar te zijn met dit soort uitdagingen. Lotte is in juni 10 geworden en maakt ondertussen met veel plezier gebruik van de LOI Kidzz typecursus. Samen met twee andere kinderen in de klas behoort ze bij de eerste die hiermee gestart zijn. Via school krijgen ze uiteindelijk ook nog een aanbod geloof ik, maar dan is Lotte denk ik al klaar. Fijn ook, want het duurt niet lang meer voordat ook alle cito stress om de hoek komt kijken.

Waarom mijn kind de typecursus van LOI zo leuk vindt

Er zijn uiteraard meerdere aanbieders op het vlak van een online typecursus voor je kind. Allemaal proberen ze via gamification het typen tot het niveau van een ‘spelletje’ verheffen. En ook al lukt dat ze best aardig, LOI is voor ons de eerste met een onderwerp wat heel relevant is voor Lotte. Hoe leuk computerspelletjes ook kunnen zijn, op het moment dat je op de Super Spy school terecht komt om daar mee te werken aan spionage opdrachten ga je echt wel level up! Aldus Lotte 😉 .

En ik moet toegeven… deze online typecursus verschilt toch wel heel duidelijk van alle andere cursussen die ik tot nu toe voor kinderen gezien heb. Het beoogde eindresultaat is uiteraard hetzelfde, maar er zit een wezenlijk verschil in de manier waarop het gamen verwerkt is. Lotte vindt het helemaal fantastisch om door de school heen te lopen en onderdeel uit te maken van geheime missies en opdrachten. Het voelt een beetje escape room achtig aan. Er moeten codes gekraakt worden en je kan spionnenapps vrijspelen door extra te typen. Eenmaal bezeten van het spionnenvirus is er geen ontkomen meer aan. Detective Lotte gaat op onderzoek uit!

Het is de spanning op zich die haar triggert om verder te kijken en te zoeken. En de uitdaging om nieuwe apps vrij te spelen en leuke dingen in de shop uit te zoeken met de extra punten die ze verdiend heeft.

Hoe lang is Lotte nu bezig en hoe lang duurt zo’n typecursus ongeveer?

Ze is er nu ongeveer een maandje mee bezig. Enthousiast begonnen, maar de vakantie heeft wat roet in het eten gegooid 😉 . We missen de routine om nu iedere dag even te oefenen, en dat laatste is toch wel van belang. In ieder geval de structuur van een aantal keren per week. Maar bij ons beginnen de scholen volgende week weer en dan gaat dit kind ook weer lekker aan de slag met haar online typecursus!

Gemiddeld doet je kind ongeveer 5 maanden over de online typecursus. Na die periode kunnen ze gewoon lekker snel blind typen en is het maken van een werkstuk geen uitdaging meer als het gaat om de uitwerking op het digitale vlak. Sterker nog, mijn dochter kan dan waarschijnlijk sneller typen dan ik 😉 .

Hebben jullie kind(eren) een online typecursus gedaan? Of denk je erover om hier mee te starten? Misschien helpt dit blog over een typecursus voor je kind je wel verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven