Leren typen in de Typetuin of met Ducktypen

Op de lagere school moest ik bijna elke dag overblijven en als het dan een keer regende in de middag, dan zaten we achter de computer. Het waren oude pc’s en daar moest je nog ‘start’ en ‘exit’ intikken. Misschien kun je ze nog herinneren? Ik kan me nog herinneren als de dag van gisteren toen wij een computer thuis kregen. Dat voelde echt luxe aan. Maar van een typecursus was toen nog geen sprake voor mij. Tegenwoordig is leren typen geen overbodige luxe, maar ook nog eens gewoon leuk met bijvoorbeeld de Typetuin of met de vrolijkste typecursus van Nederland!

Door alle foutmeldingen die we in mijn jeugd met die computer kregen, voelde mijn moeder zich verplicht om een computercursus te volgen, want eigenlijk wisten we niet zo goed wat we moesten doen bij zo’n melding.
Rond dezelfde tijd begonnen ook verschillende scholen typecursussen aan te bieden en deelden ze folders uit met informatie hierover. Helaas heb ik hier nooit aan deelgenomen en moet ik het typewerk nu doen met een paar vingers. Maar als ik toentertijd wist wat voor een impact de computer deze dag zou hebben, dan was ik er zeker voor gegaan.

Kinderen leren omgaan met computer

Vandaag de dag zitten jongeren al op een zeer prille leeftijd achter de computer en met vier jaar oud kunnen ze al aardig klikken en schuiven met een muis. De computer is dan ook haast onmisbaar in onze dagelijkse leven. En ja, het moet niet de spuigaten uitlopen, maar toch is het van belang dat we er goed mee leren omgaan én dat we goed leren typen. Of jouw kind daar klaar voor is, hangt vooral van de leeftijd af. Typeopleiding Succes heeft hier goed op ingespeeld door bijvoorbeeld de Typetuin te creëren. De Typetuin is een typecursus die precies is afgestemd op jonge kinderen. Naast de Typetuin bestaat er ook Ducktypen. Op beide platformen kan je kind leren typen op een ontspannen, vrolijke manier.

Leren typen met de Typetuin

In de Typetuin kan je kind munten verdienen om uiteindelijk prijzen mee in te kopen. Zoonlief heeft bij het uitproberen ervan heel wat prijzen op de kop getikt 😉 . Het blijft een enorme stimulans.

Ducktypen

Bij Ducktypen is het spelniveau heel hoog en kan je ook een proefspel spelen om eens te ervaren hoe het je bevalt, voordat je een cursus afneemt om te leren typen.

typetuin ducktypen

De Typetuin op school

Er zijn al genoeg scholen die scholieren een typecursus aanbieden om te kunnen volgen. Maar liefst 43 procent gebruikt Typetuin op hun school en dat vind ik persoonlijk ook niet zo gek. De typecursus is een aangepaste cursus en het beschikt over een adaptief leerlingvolgsysteem. Het systeem volgt namelijk iedere leerling tot in detail. De Typetuin past zich ook aan de verrichtingen van de leerling en zo wordt ervoor gezorgd dat het kind op eigen niveau kan worden geprikkeld. Op het moment dat je zelf bent ingelogd, worden er eerst een aantal instructiefilmpjes getoond en daarna kun je aan het echte spel starten. Dat doen we dan dus ook!

Mijn persoonlijke beleving met Typetuin

Wanneer je de instructiefilmpjes hebt bekeken, kom je op het onderstaande beeld terecht. Er volgt muziek en een meeslepende sfeer wordt opgewekt. Nadat zoonlief op level 1 heeft geklikt, wacht hij vol nieuwsgierigheid af wat er vervolgens gaat gebeuren.

typetuin

Het typewerk

De onderstaande letters zijn de eerste oefeningen. Na een aantal instructies waar hij zijn vingers precies moet neerleggen, volgen de letters op het scherm die hij vervolgens moet intikken. Heb je het goed ingetikt?  Dan verdien je munten en na een aantal minuten ben je klaar.

typetuin

Vaantje verdienen

Nadat hij niveau 1 heeft afgerond, kan hij op het paleis klikken om zijn muntjes in te wisselen. Omdat hij genoeg punten had gescoord, kon hij een vaantje kopen!

typen leren online

Goed lezen

Ik was in de veronderstelling dat hij gelijk aan niveau 2 kon beginnen, maar hij moest eerst een handleiding doornemen. De handleiding is heel toegankelijk voor kinderen en goed leesbaar, zeer positief dus! Er staat hier ook goed aangegeven dat je eerst honderd opdrachten moet afronden alvorens je naar een nieuwe level kunt gaan. Niet alleen dat, je moet ook genoeg punten hebben gescoord. Zoonlief moet dus nog even doorgaan met oefenen, maar dat is ook niet zo raar. Hij moet immers nu nog een aantal keer spieken om er doorheen te komen.

Het proefexamen

Al met al is dit echt een leuke en interessante manier voor kinderen om te leren typen. Het is aantrekkelijk ontworpen en dat is te zien aan het enthousiasme van mijn zoon. Er moet echter nog wel even door geoefend worden voordat hij een proefexamen mag afleggen. In elk niveau moet je namelijk minimaal 200 opdrachten hebben gemaakt en je moet minstens 100 aanslagen per minuut kunnen halen. Dat wordt dus elke dag een beetje oefenen. Wanneer je bij het ‘echte’ examen komt, krijg je een stuk tekst dat je over moet typen. Heb je 100 juiste aanslagen per minuut behaald? Dan ben je geslaagd!

Conclusie

Als je op zoek bent naar een typecursus, dan raad ik je zeer zeker aan om een kijkje te nemen op de site van Typetuin of op de site van Ducktypen. Voor de kinderen van nu is een goede type ervaring onmisbaar en beide programma’s maken het leren typen een stuk leuker.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven