Uit elkaar gaan terwijl er kinderen in het spel zijn, hoe leg je dat aan ze uit?

Uit elkaar gaan is een moeilijke situatie waar enorm veel emoties mee gemoeid zijn. Scheiden is niet iets dat je zomaar doet en al helemaal niet als je samen een kind hebt. Maar soms is het helaas onvermijdelijk. Hoe leg je dan aan je kind uit dat mama en papa uit elkaar gaan?

Uit elkaar gaan… als dit de situatie is

Jullie komen er samen niet meer uit. Het is de wens van één of van jullie beiden om uit elkaar te gaan. Maar hoe moet dat met de kinderen? Er zijn een aantal belangrijke ‘regels’ waar je rekening mee ‘moet’ houden.

Lees ook: je kind leren omgaan met emoties

uit elkaar gaan

Tips om het uit elkaar gaan te bespreken met je kinderen

  • Breng de boodschap samen en zeg duidelijk tegen jullie beide kinderen dat papa en mama niet meer samen in hetzelfde huis kunnen wonen.
  • Vertel daarbij dat het iets is tussen papa en mama. Papa en mama zijn niet gelukkig meer samen. Vertel in het kort de reden.
  • Verzeker ieder kind afzonderlijk dat de scheiding niet zijn of haar schuld is: “We houden allebei van jullie en blijven evenveel van jullie houden en voor jullie zorgen, ook al woont mama of papa straks in een ander huis.”
  • Laat je eigen verdriet toe en geef je kinderen ook de ruimte om hun emoties te uiten.
  • Probeer niet een opgewekte sfeer te forceren, het is zo als het is.
  • Maak ook geen grapjes en zeg ook niet dat ze, straks met twee huizen, erop vooruit gaan.
  • Maak vervolgens duidelijk wat er voor de kinderen verandert en breng dat in beeld met een tekening. “Scheiden betekent dat mama of papa niet meer bij ons slaapt, en dat hij of zij in een ander huis gaat wonen.”
  • Zeg dat het moeilijk zal zijn om aan de nieuwe situatie te wennen. Voor iedereen. Teken de twee huizen en plak een foto van papa bij het ene huis en een foto van mama bij het andere huis. Teken nu samen wat er níet verandert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oma, opa, de school, de oppas, de speelzaal of het dagverblijf. Maar ook aan het speelgoed en hun vriendjes. Zo’n tekening helpt kinderen om hun emoties te uiten, om overzicht te krijgen en geeft ze grip op de nieuwe situatie.
  • Het is belangrijk dat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Wanneer zorgt mama en wanneer zorgt papa voor hem of haar? Een weekplanner kan uitkomst bieden bij het in beeld brengen van de omgangsregeling.

Goede boeken voor peuters en kleuters in geval van een scheiding

Het boek ‘Van alles twee’ geschreven door Martine Delfos (uitgeverij Trude van Waarden) en het Kimio boek ‘Thuis bij mama, thuis bij papa’ geschreven door Simone Arts en Ingeborg Vriends van der Steijn zijn echt een aanrader voor peuters en kleuters.

Uit elkaar gaan met een baby? Let hierop

Een baby kan zich emotioneel niet afsluiten van jouw gevoelens. Jouw kleine kindje is niet in staat om jouw ongeduld, boosheid of zwijgzaamheid te scheiden van je gevoelens voor hem of haar. Probeer dus je verdriet en spanningen te delen met anderen en van je kind vooral te genieten. Bedenk dat je kind ook gezond en vol vertrouwen kan opgroeien door jouw liefde en betrokkenheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven