Een dagje uit in Friesland, 5 leuke uitjes op een rij!

De meivakantie is al in volle glorie bezig! Sommigen gaan er gewoon twee weken tussenuit, maar als jij nog op zoek bent naar een leuk dagje uit of een plekje voor een paar dagen weg, dan is Friesland altijd een goed idee. Dat een dagje uit in Friesland een goed idee is dat kan ik weten, want ik heb het geluk hier te mogen wonen!

Er is altijd vanalles te doen in Friesland en zo zijn er ook uitjes in de periode van de meivakantie. Zowel met als zonder kinderen. Ik zet vijf leuke evenementen voor je op een rij.

uit in Friesland

Het Befrijdingsfestival Fryslân mét bloemetjesmarkt

Ik vind het Befrijdingsfestival in Leeuwarden één van de allerleukste evenementen die ieder jaar georganiseerd worden in Friesland.

De sfeer is er simpelweg altijd goed. Dit jaar valt Bevrijdingsdag samen met Hemelvaartsdag, en dat is traditioneel de dag van de bloemetjesmarkt van Leeuwarden.

Dit jaar valt dat dus samen, maar dat is alleen maar des te gezelliger. Headliners op het festival? Niemand minder dan Sunnery James (je weet wel, de man van Doutzen) en Ryan Marciano, Miss Montreal, Danny Vera en voor de kids is Ralf Mackenbach wellicht leuk om te bekijken.

Een aantal van de lokale talenten die je wat mij betreft ook zeker in de gaten moet houden: Jack Bottleneck en Mr. Wallace!

uit in friesland

Uit in Friesland; Lemmer Ahoy

Zeilliefhebbers vermaken zich het best tijdens Lemmer Ahoy dat in mei plaatsvindt in Lemmer. Een leuk jaarlijks terugkerend uitje in Friesland.

Aan de wedstrijden van het driedaagse zeilevenement doen zo’n vijftig skûtsjes van de SKS en de IFKS mee. Voor de bemanning zijn dit erg leuke wedstrijden om zich warm mee te maken voor het zeilseizoen écht losbarst.

Erg leuk is het om voor en na de wedstrijden in de havenkom van Lemmer de schepen te bekijken, een echt Fries uitje.

In het centrum van Lemmer is het deze dagen extra gezellig; er is kermis en als het een beetje mooi weer is zitten de terrassen allemaal vol!

Roes festival in Jubbega

Wie wil kan de hele meivakantie wel feestvieren, zo ook op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In Jubbega wordt bijvoorbeeld het ROES festival gehouden; een straatfestival met dans, zang en straattheater.

Maar ook klassieke motoren, kinderspelen, een zeepkistenrace en tientallen kraampjes en een ouderwetse vlooienmarkt vind je in Friesland tijdens dit uitje. Het festival duurt van 13.00 tot 18.00, dus perfect om met kinderen naartoe te gaan.

Rockabilly dag in Dokkum

‘Dokkum doet je wat’ was heel vroeger de slogan van de meest noordelijke Elfstedenstad.

En wat mij betreft niet geheel onterecht, dus deze hoort zeker ook in de lijst van uit in Friesland!

Dokkum is een heerlijke stad om in rond te dwalen en voor een weekendje weg in eigen land kan ik deze stad ook zeker aanraden!

In mei vindt in het kader van de Hemelse dagen de Rockabilly dag plaats in Dokkum bij Hotel Restaurant De Posthoorn.

Van 13.00 tot 18.00 uur (gratis entree!) zijn er optredens van onder andere The Black Suspenders, The Watchdogs en The Three Farmer’s Boys.

Ook worden er prachtige vintage auto’s geshowd, kun je smullen van suikerspinnen en whiskey fudge en kijk je je ogen uit bij alle retro kleding die geshowd wordt.

uit in friesland oldtimers

Elfstedentochten in ‘uit in Friesland’

Elfstedentochten in de meivakantie? Welja, zolang je maar niet verwacht dat deze over het ijs gaan!

In de meivakantie vinden er maar liefst drie Elfstedentochten plaats: de wandelelfstedentocht, de roeimarathon-elfstedentocht en de oldtimerelfstedentocht.

Alleen al vanwege de fantastische sfeer rondom deze evenementen is het een leuk idee om deze Elfstedentochten eens te bezoeken en de deelnemers aan te moedigen (of om zelf mee te doen!).

Wat denk je, zou een dagje uit in Friesland in je planning passen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven