Uit je comfort zone stappen, waarom je dat met regelmaat moet doen

Uit je comfort zone stappen. Het is een uitdaging, iedere keer weer. Tenminste, als je het doet 😉 . Ben jij zo’n type wat zichzelf wel eens uitdaagt? Of zoek jij iedere keer de veilige weg? Ik hou van veilig, maar kies toch heel bewust mijn momenten om uit mijn comfort zone te stappen. Ik vertel je waarom, wanneer en hoe en wil natuurlijk van jou ook weten hoe jij hiermee omgaat!

Uit je comfort zone stappen, IIIEEEEEKKKSSS

Voor iedereen ligt dit anders natuurlijk. Bij de één is kennismaken met nieuwe mensen een dingetje, terwijl een ander er zijn hand niet voor omdraait. Voor de ander is ‘Nee’ zeggen al heel problematisch en een derde krijgt de zenuwen bij een gesprek met de baas of afdingen op de markt. Uit je comfort zone stappen is heel persoonlijk.

Waarom is uit je comfort zone stappen goed

Volgens mij is het heel belangrijk om dit zo nu en dan te doen. Het zorgt er namelijk voor dat je zelf in ontwikkeling blijft. Dat je niet vastroest in standaard gewoontes, maar dat je jezelf blijft uitdagen. Blijft vernieuwen en misschien wel verbeteren. Naar mijn idee kan dit nooit fout zijn. Sterker nog, ik denk dat het ontzettend veel waarde heeft, zéker als het resultaat er mag zijn 😉 . Maar zelfs als het resultaat niet naar je zin is, je leert er altijd van toch?

Waar ligt mijn persoonlijke uitdaging?

Mijn persoonlijke uitdaging ligt bij het ‘voor de klas staan’. Zet mij om tafel met directieleden en ik heb nergens problemen mee. Zolang ik maar op gelijk niveau kan zitten (of staan) en weet waar ik het over heb. Maar zodra ik in een soort van leraar-leerling situatie kom, dan heb ik stress. Heel veel stress. En uit je comfort zone stappen vind ik dan eigenlijk nog licht uitgedrukt. Zeker als ik ook nog een presentatie moet geven.

Toch heb ik het inmiddels een aantal keren gedaan. Dan plan ik het maanden van te voren in om me er vervolgens maanden niet meer druk om te maken. Zo ook deze keer. Maar o wee als het moment suprême dichterbij komt…

uit je comfort zone stappen

Persoonlijke uitdaging overwinnen

Een paar weken geleden heb ik mijn persoonlijke uitdaging weer eens overwonnen. Samen met twee andere bloggers heb ik een event voor bloggers georganiseerd. Superleuk natuurlijk, en daar ligt dan voor mij ook niet het probleem. Natuurlijk kom je voor uitdagingen te staan bij het organiseren van een event, en als je licht perfectionistisch bent dan kan dat ook nog best wel tricky zijn. Gelukkig bezitten Esmée en Marguerita ook over kwaliteiten die heel goed tot uiting komen bij de organisatie van een dergelijke klus, dus wat dat betreft hadden we een prima mix.

Het probleem zat hem hier meer in de trainingen en presentaties die gegeven moesten worden. En dan met name die van mij *slik*.

Naast het feit dat we al een heel aantal mooie trainingen en presentaties geboekt hadden werd mij namelijk de vraag gesteld of dat ik de presentatie over ‘verdienen met bloggen’ wilde geven. Uhhmmm. Ik mocht er nog even over nadenken, maar niet te lang 😉 . Niet van Esmée en Marguerita, maar ook niet van mezelf trouwens. Ik flapte er dus al redelijk snel een ‘Ja’ uit.

Lees ook: Investeren in jezelf is moeilijk, maar wel belangrijk!

Uitstelgedrag

En daar zit je dan. Een aantal weken van te voren begon het al te kriebelen in mijn buik. Een soort van gezonde spanning, maar nog niet heel erg omdat ik immers nog een paar weken had. Totdat ik hoorde dat een aantal andere trainers hun presentatie al bijna klaar hadden. Ik moest nog beginnen!

In mijn hoofd kreeg het verhaal wel langzaam vorm maar het probleem zat hem meer hierin:

Wie zit er nu op mijn verhaal te wachten?

En als je dat denkt, dan voelt dat toch wel heel erg als uit je comfort zone stappen.

Herken je dat?

Presenteren met een brok in je keel

Maar na A geen B zeggen, dat is niet zo mijn ding. Dusss…. zo kwam het dat ik op die bewuste zaterdag tegenover ruim 40 andere bloggers mijn verhaal stond te doen. Met een presentatie gemaakt met Prezi (hallelujah, dat viel niet tegen) begon ik mijn verhaal.

Geen lappen tekst op papier. Geen notes in mijn hand. Maar gewoon vertellen. En wat was het spannend. Ik scheet zowaar 7 kleuren stront. Vlak van te voren dan hè, niet op het moment zelf. De happen lunch bleven steken in mijn keel, ook al was die fantastisch verzorgd.

Maar nu het stomme… niemand heeft iets in de gaten! En volgens mij is dat vaak zo. Op het moment dat jij uit je comfort zone stapt, heeft een ander dat niet in de gaten. Jij bent de enige die zich bewust is van de spanning.

Goed voor zelfvertrouwen

Afijn, om een lang verhaal kort te maken… mijn presentatie was prima. Ik stapte met een aantal veren in mijn reet en een dik applaus van ‘de zaal’ de deur weer uit om over te gaan tot de verdere ondersteuning van het event. Bizar. Stiekem liep ik op vleugels. Ook dat zag niemand 😉 , maar wat voelde dit goed. Mijn toehoorders waren tevreden. Er werd gelachen, er was veel interactie en mijn verhaal kwam over. Blijkbaar had ik toch iets te vertellen wat een ander interesseert. Woop. Woop.

En dat is wat er gebeurt als je uit je comfort zone stapt en het gaat goed. Dan stijg je -voor je gevoel- overal boven uit. Het is goed voor je zelfvertrouwen. En goed voor je ontwikkeling. Dus ook al voel jij je net als ik, en heb je het idee dat je maaginhoud via je neus je lijf gaat verlaten… ik kan het je alleen maar aanbevelen. Al doende leert men.

En precies met die reden heb ik vandaag mijn volgende presentatie. En er is nog niet veel in mijn gevoel veranderd. Het wegwerken van de spanning vergt wat training zullen we maar zeggen.

Blogger by Nature event

Blogger by Nature event; 65 bloggers bij elkaar

Natuurlijk wil ik je ook nog even wat uit de doeken doen over het Blogger by Nature event zelf. Over de fantastische bloggers die in zichzelf hebben durven investeren. Over de formidabele lokatie van Stayokay in Soest en over onze sponsoren, de trainers en netwerkplein deelnemers die ervoor gezorgd hebben dat we een heel geslaagd event hebben mogen neerzetten.

blogger by nature event

Hoe leuk was het om allemaal nieuwe gezichten te zien. Ik zit normaal gesproken graag achter mijn toetsenbord en er zijn niet veel mensen die weten dat ik het best lastig vind om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar in de hoedanigheid van organisator is dit me prima bevallen. Wel jammer dat ik maar weinig mensen echt heb kunnen spreken omdat vliegende keep op mijn naambordje stond. Maar de bloggers die ik gesproken heb, daar straalde het enthousiasme vanaf. En daar heb ik oprecht van genoten.

blogger by nature event

Ook onze fotografe van die dag weet inmiddels alles over haar comfort zone en grenzen verleggen. Maar wat heeft ze mooi werk afgeleverd. Dankjewel Didie! Als laatste wil ik graag nog een dikke dankjewel voor Annelieke van Yoast. Annelieke kwam geheel belangeloos haar kijk op SEO geven met een leerzame presentatie als gevolg. Gewoon in Jip en Janneke taal deze lastige materie uitleggen is al een kunst op zich.

Nou, dat is dus mijn kijk op het uit je comfort zone stappen. Doe jij dit wel eens? En wat voelt voor jou dan echt ongemakkelijk? En stap je dan toch bewust over die drempel heen, of is het omdat het moet?

11 gedachten over “Uit je comfort zone stappen, waarom je dat met regelmaat moet doen”

  1. Het kan geen toeval zijn dat ik dit artikel vandaag tegenkwam. Nouja kan natuurlijk wel ? Maar, het zet me echt aan het denken.. ik moet ook echt meer uit mijn comfort zone stappen. Ik kies bijna altijd de veilige weg, terwijl ik eigenlijk gewoon meer wil doen. Klinkt het nog logisch? Anyway.. dit artikel komt binnen zeg maar. Bedankt! ☺️

  2. Wat grappig Joyce om dit te lezen, want ik vond je echt een pro op ‘het podium’! Helemaal niets van gemerkt. En ja, ik zit absoluut op jouw verhaal te wachten. Sterker nog, ik wil je nog wel een keer horen spreken! Geef je nog meer presentaties door het land? Heel veel liefs, Amina

    1. Hi Amina, wat fijn om te horen! Zorgt er toch voor dat ik de volgende keer weer een stukje minder zenuwachtig ben 😉 . Ik heb inderdaad onlangs nog een presentatie gegeven, maar heb nu even niets meer op de planning staan. Mocht je een event hebben waarvan je denkt dat ik daar met ene presentatie goed op mijn plek zou zijn, let me know!

  3. Ik heb er van genoten en niets gemerkt. En bovenal heb ik aan het verhaal van jou het meest gehad. Ik ga er vanuit dat ik volgend jaar weer bij je kan boeken 😉

  4. Ik noet ook eens vaker uit m’n comfort zone stappen. Was ook aanwezig bij het event en heb veel gehad aan jou “ stukje”. Dank je wel!

  5. Was supertof om samen met jou en Esmée dit event te organiseren! De stap om het echt te gaan doen was zoals je weet ook voor mij erg groot, maar met elkaar ging het prima. Zeker voor herhaling vatbaar 🙂

  6. Je deed het zo ontzettend leuk Joyce! En doordat je benoemde zenuwachtig te zijn en het spannend te vinden haalde je de angel er ook wel uit denk ik. Ik vond het in ieder geval erg leerzaam en een geweldige dag. En dapper dat je het deed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven