Uitbetaling vakantiegeld; hoeveel, wanneer en waar gaat het aan op?

Heb jij de uitbetaling van je vakantiegeld al ‘binnen’? Bij de meeste mensen vindt uitbetaling van het vakantiegeld in mei plaats, bij sommigen in juni. En bij anderen? Helemaal niet! Dit is de periode dat ik me weer eens goed besef dat ik zzp-er ben. Ik krijg geen vakantiegeld. Bummer! Zzp-er en vakantie geeft overigens nog meer uitdagingen dan alleen dat vakantiegeld!

uitbetaling vakantiegeld

Uitbetaling vakantiegeld; het lekkerste moment

Het is zo’n beetje het fijnste moment van het jaar, als het vakantiegeld uitbetaald wordt. Of is dat voor jou niet herkenbaar? Ik vond het altijd heerlijk om in de maand mei ineens zoveel extra geld op mijn bankrekening te zien staan.

Wist je trouwens dat je werkgever verplicht is om de uitbetaling van het vakantiegeld in mei of juni te doen? Het vakantiegeld mag wel in delen uitbetaald worden, als dat de baas beter uitkomt, maar in juni moet het allemaal overgemaakt zijn.

Gelukkig maar, want, 8% van je bruto jaarloon is toch voor de meesten een mooie aanvulling op het standaard salaris. Jammer dat ik dat moment moet missen 😉 . Gelukkig heb ik verder niet veel te klagen, dus dat is dan maar zo.

Wie krijgt er allemaal vakantiegeld uitbetaald?

In principe krijgt iedereen die werkt vakantiegeld uitbetaald. Behalve als zzp-er, dan moet je er zelf voor zorgen.

Verder is het zo dat ook als je een uitkering krijgt (ww of bijstandsuitkering) je recht hebt op uitbetaling van vakantiegeld. Heb je een ziektewetuitkering of een zwangerschapsuitkering, dan zit het vakantiegeld daar al in verrekend.

Werk je wel maar zit je -tijdelijk of voor langere tijd- in de ziektewet, dan hebt je ook gewoon recht op uitbetaling vakantiegeld.

Ben je voor langere tijd uit de roulatie dan moet je er wellicht wel rekening mee houden dat de 8% vakantiegeld over het bruto jaarloon is.

Bij langere afwezigheid door ziekte kan het zijn dat je maar 70% uitbetaald krijgt, en dat dus het basissalaris voor het vakantiegeld lager is. Daardoor valt dan ook het vakantiegeld lager uit.

Waar ga je je vakantiegeld aan besteden?

Daar zit nogal wat verschil in. Ook al is de uitbetaling van het vakantiegeld bedoeld om te gebruiken voor je vakantie, er zijn tegenwoordig best veel gezinnen die dit geld ergens anders voor gebruiken.

Maar ongeveer een derde van de mensen die vakantiegeld ontvangen besteden dit vakantiegeld ook daadwerkelijk aan een vakantie.

De helft van de mensen gebruikt vakantiegeld juist als extraatje op de bank om te sparen en een kleiner deel gebruikt het vakantiegeld voor andere zaken zoals de auto, een televisie, een nieuwe telefoon.

Logisch ook wel als je bedenkt dat er veel mensen zijn waarvoor dat vakantiegeld een soort verkapte manier van sparen is. Broodnodig om eens wat extra’s te kunnen doen.

Wat doen wij met ons vakantiegeld?

Zoals gezegd, ik ontvang zelf geen vakantiegeld. Maar Frank wel gelukkig, anders zou het een hele kale bedoeling zijn voor ons.

Wij hebben echter nooit een vaste bestemming voor ons vakantiegeld. Een deel ervan besteden we ongetwijfeld aan de vakantie, een ander deel verdwijnt op de grote hoop waar alle extra’s van gedaan worden en waar ook bijvoorbeeld de gemeentelijke belasting van betaald worden die meestal in augustus in de brievenbus vallen!

Wat ga jij dit jaar doen van je vakantiegeld?

Waar ik nu nieuwsgierig naar ben… als jij een uitbetaling van vakantiegeld hebt ontvangen, wat ga jij er dan mee doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven