Wat geef jij uit aan de wekelijkse boodschappen?

De wekelijkse boodschappen. Een tijdje geleden deden we een oproep onder onze lezeressen om te checken wat hun wekelijkse uitgaven zijn voor de boodschappen. Al gauw bleek dat dat enorm uiteen liep. We kregen echter zoveel reacties dat ik me bedacht daar eens een mooi artikel over te schrijven. Maar eerst mijn eigen wekelijkse boodschappen voor je op een rijtje. De uitgaven dan hè, niet de boodschappen zelf 😉 .

Wekelijkse boodschappen, hoeveel geef ik eigenlijk uit?

Naast dat ik er een gruwelijke hekel aan heb, kost het ook nogal wat geld. Ik had eerlijk gezegd geen idee hoeveel ik uitgaf. Daarom heb ik van de afgelopen twee maanden het gemiddelde berekend op basis van mijn bankrekening. Toch wel handig, dat ik altijd alles met mijn pinpas doe. Het valt me enorm mee! Ik geef per week 45 euro uit aan de boodschappen voor Emma, mij en de twee katten. Inclusief mijn slechte gewoontes, zoals zo nu en dan een snack of koffie op het station. Maar zonder haar luiers, op een incidenteel pak luiers uit de supermarkt door slecht plannen na dan. En ook zonder shampoo, wasmiddel, tandpasta en dat soort producten. Behalve als het een goede aanbieding was.

wekelijkse boodschappen

Ik had gedacht dat het meer was. Zeker nu ik zwanger ben en toch wel andere (extra) dingen koop. Vroeger moest ik altijd enorm strak budgetteren omdat ik weinig te besteden had, 15-20 euro per week voor alleen mezelf en daar moest ik het echt mee doen. En dat ging. Misschien dat ik onbewust daardoor nog steeds wel een beetje oplet. Of in ieder geval gewend ben om de goedkopere producten te kiezen. Of misschien ken ik voornamelijk goedkope recepten. Ik koop in ieder geval zelden de luxe variant van een product, maar ik koop ook niet meer het goedkoopste brood bijvoorbeeld. We eten ook geen vlees, maar wel vaak vleesvervangers. Ik weet niet eens of die in verhouding in prijs verschillen van vlees.

Dat is dus mijn plaatje! Jullie uitgaven aan wekelijkse boodschappen heb ik hieronder uiteen gezet. En als je nog wat verder doorleest krijg je nog wat tips om te gaan budgetteren, mocht je dat willen.

Lees ook: boodschappen doen terwijl je kind op bed ligt?

Besteding aan wekelijkse boodschappen per samenstelling gezin

We hebben flink wat reacties gehad op dit onderzoek! Maar liefst 72, hiervan was 1 reactie van een eenoudergezin. Daarom hebben we het aantal ingedeeld op aantal kinderen.

Aantal reacties Gemiddelde per week Meest voorkomende categorie Laagste/hoogste uitgaven
Totaal 72 €117,2 €51-75 €40 – €400
0 kinderen 2 €113,75 €77,50 – €150
1 kind 17 €93,38 €51-75 €50 – €175
2 kinderen 27 €93,7 €51-75 €40 – €190
3 kinderen 16 €145,67 €101-125 €70 – €400
4 kinderen 7 €167,14 €101-125 €70 – €300
5 kinderen 2 €222,5 €120 – €325
7 kinderen 1 €175

 

Wat opvallend is hier, is dat huishoudens met 1 en 2 kinderen haast evenveel uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Zelf vind ik dit wel erg geruststellend 😉 . Natuurlijk hebben we met onze poll niet genoeg gegevens verzameld om echt conclusies te trekken, maar wat we wel durven te zeggen is dat er in veel gevallen op de boodschappen bezuinigd zou kunnen worden, indien gewenst.

Budgetteren van de wekelijkse boodschappen

Budgetteren kan je leren, haha. Ook bij de wekelijkse boodschappen dus. En stiekem zijn er nogal wat lezers die eigenlijk best een tandje minder zouden willen doen. Lees maar mee.

Verhouding supermarkten vs lokale ondernemers

Precies één derde van de reacties geeft aan gebruik te maken van lokale ondernemers, zoals bakkers en slagers. De andere twee derde doet (vrijwel) alleen boodschappen bij de supermarkt. De mensen die ook boodschappen bij de lokale ondernemers doen blijken een stuk meer uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Niet zo vreemd natuurlijk, maar wel goed om even bij stil te staan: €134 tegenover €107 van de supermarkt-shoppers.

Wordt er gebudgetteerd en hoeveel mensen willen budgetteren?

In totaal was er in 39 reacties wat te lezen over budgetteren. Ongeveer 30% van deze lezers budgetteert al, 20% wil graag budgetteren en 50% geeft aan niet te budgetteren. Als je toch geld genoeg hebt dan kan ik me voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om te budgetteren en dat je gewoon wilt kopen waar je zin in hebt en wat je lekker vindt.

Teveel uitgeven aan wekelijkse boodschappen

Van alle reacties vindt slechts 12,5% dat ze echt te veel uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Nu lijkt 12,5% wellicht niet veel maar dit zijn echt de notoire uitgevers die moeten bezuinigen. Daarnaast zijn er ook lezers geweest die graag wat minder zouden willen uitgeven aan de boodschappen die ze iedere week moeten doen. Voor hen zijn onderstaande budgettips allicht handig!

Lees ook: volgepropt met boodschappen doen

Budgettips om wekelijkse boodschappen goedkoper te maken

De meest logische conclusie op basis van bovenstaande tabel is 1 of 2 kinderen te krijgen, dan zou je het minst uitgeven per week 😉 . Als je je uitgaven aan boodschappen wat omlaag wilt brengen, kun je volgende tips in acht nemen.

Hoe kan je besparen op je boodschappen?

Als je wilt starten met besparen op je wekelijkse boodschappen dan zijn onderstaande ‘regels’ van belang. Binnenkort volgt er een uitvoeriger artikel met alle do’s and dont’s als je wilt budgetteren.

 1. Allereerst geef je jezelf een maximum bedrag om boodschappen van te doen. Zorg ervoor dat dit een redelijk bedrag is. Als je nu op €250 euro in de week zit, is het uiteraard moeilijk om ineens terug te schakelen naar €100 euro. Doe dit dus in stappen!
 2. Pin dit bedrag iedere week en stop dat in een speciaal vakje in je portemonnee. Als dat op is, dan zouden de buikjes gevuld moeten zijn. Pin verder dus niets, want dan sluipt er weer in dat je teveel geld uitgeeft.

 

4 gedachten over “Wat geef jij uit aan de wekelijkse boodschappen?”

 1. Ik ga maar eens goed nadenken wat ik uit geef heb zelf een kind maar soms denk ik dat ik te veel onzin dingen koop maar toch kan ik mezelf wel redelijk uitkomen tot een maand maar weet zeker dat ik meer kan besparen dan dat ik nu doe en heb zeker wel geld gespaard maar als dat meer kan is het beter ik doe soms hele week boodschappen dan kom ik bij 40 en voor mij kindje doe ik dan 50 en soms haal ik wel bij als ik wat te kort heb en het product op is en pampers 2x 6.30 en billendoekjes altijd op voorraad en nu moet ik ook nog eens 3 pot voedingen in de maand halen ben namelijks gestopt met borstvoeding dus moet redelijk kijken wat ik wel en niet kan halen want hou namelijks van veel verzorgings en kleertjes kopen wat ik allemaal al genoeg hebt dus hoop hieruit wel na te kunnen doen om dan uit te kunnen komen

 2. Ik heb geen kinderen thuis wonen, maar als die wel bij ons logeren dan ben ik gemiddeld zo’n 75 euro kwijt.
  Normaal gesproken zijn wij samen zo’n 50 á 60 euro in de week kwijt aan boodschappen, incl. alles.
  Dat pin ik ook en houd mij daar aan.
  Mijn boodschappen doe ik bij mijn vaste supermarkten en voor de aanbiedingen ga ik ook wel naar andere supermarkten in de buurt.
  Lukt het niet, dan bezuinig ik de week daarop.
  Als ik een boodschappenlijstje maak, ga ik dat met een kritisch oog nog eens bij langs en schrap dan net zo lang, tot ik op het bedrag zit.
  Ik ken de prijzen zo langzaamaan wel.

 3. Wat een leuk overzichtje! Mijn boodschappen vallen altijd duurder uit dan ik zou willen, soms lukt het voor €80 en soms gaat het richting €120. Onze boodschappen bestel ik altijd bij AH en als het bedrag me niet aanstaat dan probeer ik er ook wel dingen uit te verwijderen. Helaas gaat dat niet altijd.
  Het bedrag is dan wel inclusief huishoudelijke artikelen en verzorging. Vroeger splitste ik dat op in losse budgetten maar het opsplitsen kostte altijd wel heel veel extra tijd. 😉

  Ook fijn om te lezen dat we vanaf december minder gaan uitgeven aan de boodschappen, want dan komt de baby! 🙂

  1. Hi Henrieke, leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Ik kan me voorstellen dat dat opsplitsen inderdaad ook weer meer tijd kost. Daarnaast werkt het nu eenmaal zo dat je de ene keer wat meer uitgeeft aan het een en de andere keer aan ander type producten. Dat opsplitsen zou dan ook voor mij niets zijn geloof ik. Binnenkort hebben we een item met budget tips voor de wekelijkse uitgaven. Mocht je nog tips hebben, stuur ze gerust door 😉 . En succes met ‘de laatste loodjes’ xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven