Lukt het je niet om uitgerust wakker te worden? Met deze tips wel!

Lekker slapen en uitgerust wakker worden wil iedereen wel. Toch lukt het een behoorlijk deel van de bevolking niet om na het slapen de volgende ochtend fris, fruitig en uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen. Een gemiste kans, want met deze tips zal je echt uitgeruster wakker worden!

uitgerust wakker worden met deze 10 tips

Met deze tips word ook jij uitgerust wakker

Jarenlang heb ik er veel moeite mee gehad om uitgerust wakker te worden. Totdat een aantal maanden geleden de knop omging en ik wat anders omging met mijn nachtrust.

Want niet alleen op tijd naar bed gaan is van belang om uitgerust wakker te worden. Er zijn nog een aantal dingen die eigenlijk noodzakelijk zijn om de volgende ochtend weer uitgerust op te kunnen staan.

Ik neem ze even met je door. Misschien heb jij ook wat aan mijn tips om uitgerust en ontspannen wakker te worden.

Tip 1: Ga op tijd naar bed

Ook al gaf ik aan dat alleen op tijd gaan niet genoeg is, het hoort natuurlijk wel bij het rijtje met tips om uitgerust wakker te worden, vandaar op nummer 1.

Tip 2: Stop met de alcohol, zeker doordeweeks

Voor mij was dit ook een life changer. Niet dat ik doordeweeks heel veel alcohol dronk. Zeker de laatste jaren niet. In de tropenjaren (toen de kinderen beiden klein waren) dronk ik wel wat meer doordeweeks. Zeker 2 glazen wijn, maar ook heel regelmatig 3, als ik bijvoorbeeld in de avond ook nog moest werken.

Hier ben ik helemaal mee gestopt. Niet met alle alcohol, maar wel met alcohol drinken doordeweeks. Eigenlijk ben ik hiermee gestopt omdat ik wilde afvallen. Maar het blijkt ook heel goed te werken voor mijn nachtrust. Ik word nu echt uitgerust wakker terwijl ik voorheen gewoon écht niet uit bed kon komen.

Tip 3: Vergeet je matras en hoofdkussen niet!

Ook een heel belanrijk item is natuurlijk een goed matras en een uitstekend hoofdkussen. Is jouw matras niet meer helemaal in orde, en al wat jaartjes oud? Dan kan je een topper kopen om zo toch weer lekker te slapen. Daarmee kan je de levensduur van je matras enigszins opkrikken.

Helaas gaat dat met je hoofdkussen niet lukken. Niet alleen je eerste kinderkussen is van belang, maar ook de rest van je levensjaren is een goed hoofdkussen extreem belangrijk.

Een goed matras en een goed (bij jou passend) hoofdkussen zorgen er voor een groot deel voor dat je pijnvrij en goed uitgerust wakker kan worden.

Tip 4: ga voldoende sporten (en/of wandelen) om uitgerust wakker te worden

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar sporten zorgt er ook voor dat je veel beter en dieper kan slapen. Doordat je je lichaam overdag fysiek inspant zal de behoefte aan fysieke rust ook groter zijn.

Hierdoor slaap je beter en word je dus ook weer fitter wakker. Grappig eigenlijk, dat je door te sporten je zoveel beter kan voelen. Ook al is het moment van sporten zelf misschien niet helemaal favoriet bij je 😉 .

Is echt fysiek sporten geen optie voor je? Ga dan lekker in de avond nog een stuk wandelen. Ook hiermee bereik je dat je uitgeruster wakker wordt!

Tip: laat in de avond sporten is minder slim, dus liever niet zo laat gaan sporten dat je daarna gelijk naar bed moet. Het is slim om weer even te kalmeren voordat je naar bed gaat.

Tip 5: Drink voldoende water overdag

Misschien denk jij wel dat je -door veel water te drinken- er ’s nachts juist vaker uitmoet om naar de wc te gaan. Dat klopt misschien in het begin, maar naarmate je lijf meer gewend is aan al dat water dat je drinkt hoef je er ’s nachts niet meer vaker uit.

Ik hoef er zelf tegenwoordig ’s nachts nooit meer uit om naar de wc te gaan. Toen ik begon met substantieel meer water en thee drinken overdag was dat overigens wel zo hoor. Maar inmiddels is mijn lijf er aan gewend en lijkt het er op dat al het water dat ik overdag drink meer ‘opgenomen wordt’ door mijn lichaam.

Tip 6: Zorg voor schoon beddengoed

Jij denkt misschien dat je prima slaapt, ook al lig je langer dan een week onder hetzelfde beddengoed, maar dat klopt niet. Zodra je fris en schoon beddengoed op je bed legt slaap je gegarandeerd beter.

Niets moet natuurlijk, maar lees toch dit blog maar eens over hoe vaak je je bed moet verschonen. Dan zal je zien dat het om meerdere redenen belangrijk is om regelmatig je bed te verschonen. Uitgerust wakker worden is er daar zeker een van.

Tip 7: Frisse lucht in je slaapkamer bevordert het uitgerust wakker worden

Het mag niet te warm zijn in je slaapkamer. Uitgerust wakker worden gaat beter als je slaapkamer fris is. Zorg dus voor een lekker dik dekbed in de winter waar je onder kan kruipen, terwijl je wél het raam openzet. Door ’s nachts frisse lucht binnen te laten slaap je namelijk beter.

Tip 8: Probeer het daglicht niet volledig uit je slaapkamer te weren

Als het te donker is in je slaapkamer is het lastiger om uitgerust wakker te worden. Het werkt het beste als je ook iets ‘meekrijgt’ van de start van de dag.

Natuurlijk is het in de winter nog donker als je in de ochtend uit bed komt, maar richting de zomer is het fijn als er wat daglicht je kamer vult op het moment dat het ochtend wordt. Hierdoor wordt je langzaam wakker op een natuurlijke manier en dus ook uitgeruster. Wil het je niet lukken op deze manier?

Denk dan eens aan zo’n wake up light van Phillips bijvoorbeeld. Die helpen je al op weg!

Tip 9: niet snoozen!

Word jij uitgerust wakker als de eerste keer je wekker gaat? Ga er dan lekker uit en zet je wekker niet op snoozen. Snoozen klinkt heerlijk en eerlijk is eerlijk… ik kan er ook van genieten. Maar toch zorgt het niet voor uitgerust wakker worden.

Inmiddels heb ik dat ervaren en snoozen we dus niet meer. Ik word er eigenlijk alleen maar duffer van. Liever spring ik bij de eerste keer wakker worden gelijk uit bed, even douchen en dan merk ik dat ik uitgerust ben.

Tip 10: geen schermen meer vlak voordat je gaat slapen

Ik moet toegeven, hier hou ik me niet helemaal aan. Meestal kijken we in de avond nog wel even televisie voordat we naar bed gaan. Of check ik de social media op mijn mobiel voordat ik mijn ogen dicht doe. Nu slaap ik tegenwoordig dus echt prima.

Maar is dat bij jou niet het geval, probeer dan toch die schermen voor het slapen gaan uit te laten. Je kan er zomaar uitgerust door wakker worden!

Pas als bovenstaande tips je niet (meer) op weg helpen met een goede nachtrust, dan zou ik overwegen om eens te kijken of je iets kan gebruiken om uitgerust wakker te worden. Maar overleg dan altijd eerst even met je huisarts!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven