De leukste uitjes in Friesland

Friesland is een mooie provincie om lekker op stap te gaan. Uitjes in Friesland vind je in steden zoals Leeuwarden, maar je kunt eveneens op veel plekken op of aan het water terecht. Natuurlijk zijn er veel leuke uitjes te vinden in Friesland. Wij stellen je alvast voor aan 15 leuke uitjes in deze provincie.

We hebben bij elk uitje in Friesland informatie toegevoegd over de Google reviews zodat je in één oogopslag kan zien hoe het uitje gewaardeerd wordt door alle andere bezoekers. Uiteraard hebben we ook de kosten erbij gezet.

Zoek je een dierentuin in Friesland of speeltuinen in Friesland dan vind je die uitgebreid in onze andere blogs:

uitjes in Friesland

Uitjes in Friesland: deze 15 zijn zeker de moeite waard!

Hieronder deel ik de 15 uitjes in Friesland waarvan ik vind dat ze zeker de moeite waard zijn!

AquaZoo in Leeuwarden

In AquaZoo kan je genieten van 88 verschillende dieren maar ook lekker avontuurlijk spelen. Zo is er een roeivijver, of je loopt over boomstammen over de sloot. Maar ook gewone speeltuinen kan je hier vinden. Ook leuk: je kunt mee op ijsberen-inspectie! En zowel binnen als buiten zijn er dieren te vinden.

Score van AquaZoo in Leeuwarden op Google reviews is een 4.3 met ruim 6300 reviews en een kaartje kost €20,50 voor kinderen en volwassenen vanaf 3 jaar.

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Een museum waar echt van alles te beleven is? Kom dan eens kijken bij Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Dit museum mag zeker niet ontbreken op ons lijstje van leukste uitjes in Friesland.

Je ontdekt hier van alles over de natuur en er zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Je komt van alles te weten over dino’s (en welk kind vindt dat nou niet leuk?). Maar je kunt ook een onderwatersafari boeken, waarbij je Friesland Onder Water leert kennen.

En meer weten over de evolutietheorie? Dan moet je zeker Darwins Zolder bezoeken! In 2024 is er op alle dinsdagen die buiten de officiële schoolvakanties vallen gratis entree!

Score van Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden op Google reviews is een 4.4 met ruim 1600 reviews en een kaartje kost €13 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar.

Educatief uitje in Friesland: Fries Museum in Leeuwarden

Het Fries Museum in de hoofdstad van Friesland heeft een heel divers aanbod. Alles gaat over Friesland, dat mag duidelijk zijn. Je kunt een audiotour doen of gewoon zelf op stap gaan. Er zijn speurtochten voor kinderen.

Je vindt hier ook het Fries Verzetsmuseum en daarnaast allerlei tentoonstellingen. Bezoek de site dus om precies te weten welke tentoonstellingen je er nu kunt vinden.

Langdurige tentoonstellingen zijn bijvoorbeeld dat Fries Verzetsmuseum, maar ook de tentoonstellingen Hindeloopen, Ferhaal fan Fryslân en bijvoorbeeld De elf steden.

Score van Fries Museum in Leeuwarden op Google reviews is een 4.3 met ruim 4200 reviews en een kaartje kost €16,50 voor volwassenen en voor kinderen t/m 17 jaar is het gratis.

Clip ’n Climb bij Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden

Op zoek naar een klimervaring in Friesland? In Leeuwarden vind je Klimcentrum Noardwand. Het is, zeggen ze zelf, het nieuwste en modernste klimcentrum van ons land. Ze bieden alle drie de Olympische disciplines aan: lead, speed en boulder.

En je vindt er Clip ’n Climb. Daar kan iedereen terecht, zowel jong als oud. Bij Clip ‘n Climb vind je 11 verschillende klimchallenges. Voor deze Clip ’n Climb hal is geen ervaring vereist en na een korte instructie mag je lekker zelf gaan klimmen, ondertussen wel veilig verankerd aan een kabel. Minimale leeftijd is 5 jaar.

Score van Clip ’n Climb bij Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden op Google reviews is een 4.7 met ruim 300 reviews en een kaartje voor Clip ’n Climb kost €19,50 per persoon.

Kameleon Avonturen Eiland in Terherne

Kameleon Avonturen Eiland in Terherne spreekt vast tot ieders verbeelding…als je de boeken van de Kameleon kent. Maar ook als je de boeken niet kent is dit een heerlijk uitje in Friesland.

Het Avonturen Eiland laat niets te wensen over op het gebied van avontuur en speelplezier. De kinderen kunnen er heerlijk in bomen klimmen, het moeras trotseren, survivallen en jullie kunnen ook gewoon van een picknick genieten.

Waarbij alle plezier al begint als je op weg gaat naar het eiland toe, want daar kom je immers alleen met een boot… Voor een heerlijk avontuurlijke dag ga je hierheen! Het eiland is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Score van Kameleon Avonturen Eiland in Terherne op Google reviews is een 4.3 met 27 reviews en je koopt een dagkaartje voor €21,50 per persoon. Er zijn ook andere arrangementen beschikbaar.

Speeltuin Spijkerdorp in Drachten: leuk uitje in Friesland voor kinderen

Een speeltuin waar je ook nog eens hutten mag bouwen! Kinderen onder de zes jaar zijn welkom met hun ouders, kinderen tussen 6 en 13 jaar mogen zelfs alleen naar het Spijkerdorp komen. Ze kunnen hier avontuurlijk spelen en dus hutten bouwen.

Natuurlijk mag je wel mee als ouder…Naast het bouwen van hutten en de speeltoestellen is er ook een skelterbaan. 

Score van Speeltuin Spijkerdorp in Drachten op Google reviews is een 4.6 met 84 reviews en toegang is gratis, wil je hutten bouwen betaal je €10 per jaar voor een bouwvergunning.

Sanjes Safari in Feanwâlden

Dierentuin, indoor en outdoor speeltuin: je vindt het allemaal bij Sanjessafari. In het outdoorpark vind je boten, auto’s en een trein. Je kunt er klimmen en klauteren in de klimtoren of je gaat fietsen in de traphelikopters.

Binnen is het ook feest in het 2500m2 indoor speelparadijs en in de dierentuin vind je vogels, pony’s, stokstaartjes, geitjes, neusberen… en zelfs een kameel. Meer dan 40 verschillende dieren zijn hier te vinden. 

Score van Sanjes Safari in Feanwâlden op Google reviews is een 4.4 met ruim 800 reviews en een kaartje kost €14,50 voor kinderen en volwassenen vanaf 2 jaar.

Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand: interessant uitje in Friesland

Een museum wat vertelt over de Waddenzee, de voor de wereld unieke in aanbouw Vismigratierivier, over het IJsselmeer en natuurlijk de Afsluitdijk. Maar ook met bijzondere arrangementen zoals een rondvaarttocht of een bezoek aan de Kazematten.

En dan is er ook nog de kidsnacht met een speurtocht. Het Afsluitdijk Wadden Center vind je op de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand. 

Score van Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand op Google reviews is een 4.3 met ruim 2000 reviews en een kaartje kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe in Applescha

In Applescha kunnen de kinderen heerlijk spelen in Duinen Zathe. Klimmen, klauteren, springen en vliegen…Er is een verkeerscircuit, je kunt hoog en droog over de golven heen in de Super Nova en er is kinderland voor de allerkleinsten.

Ga je in de Flying Heli’s of met de Mini-jet? En dat is nog maar een kleine greep uit het geheel. Want er is ook nog een spookhuis, een waterglijbaan en nog veel meer. 

Score van Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe in Applescha op Google reviews is een 4.4 met ruim 3500 reviews en een kaartje kost €19,50 voor kinderen en volwassenen van 3 jaar en ouder en €5 voor 1 en 2 jarigen.

Speelbos (indoorspeeltuin!) in Joure

Binnen spelen in het Speelbos in Joure. Ja, het klinkt alsof het buiten is, maar je vindt hier toch echt 1500 m2 binnen speelplezier. Voor de kleinsten is er het eigen peutereiland.

Uiteraard met gezellige horeca voor de ouders… en je kunt ook deelnemen aan een escaperoom. Slecht weer en op zoek naar een uitje in Friesland? Bij deze gevonden!

Score van Speelbos in Joure op Google reviews is een 4.4 met ruim 300 reviews en een kaartje kost €8 en begeleiding (18+) is gratis.

Subtropisch zwembad Swimfun in Joure

Op zoek naar een lekkere dag zwemplezier? Dan kan je in Joure terecht bij het Subtropisch zwembad Swimfun. Met heerlijke temperaturen en ontspannende attracties.

Maar ook spannende attracties! Want wie durft er van de Wildwaterbaan af? Of van de 55 meter lange glijbaan? En dan is er ook nog de Tube Slide waarbij je 33 meter lang kunt genieten van te gekke tunes en lichteffecten. En jij kunt hierbij zelf uit 4 thema’s kiezen! En dan even lekker bijkomen in het bubbelbad…

Score van Subtropisch zwembad Swimfun in Joure op Google reviews is een 4.1 met ruim 2700 reviews. Er gelden verschillende tarieven voor doordeweeks en in de weekenden.

Dagje uit in Friesland: Aventoer in Burgum

In Burgum vind je Aventoer. Klimmen, zowel indoor als outdoor. Ook is er een klimpark voor junioren, deze is geschikt tot 8 jaar.

Je vindt hier de langste Flying Fox tokkelbaan van Nederland en naast klimmen kan je hier ook bowlen, lasergamen, midgetgolfen of deelnemen aan Mission Possible. En kinderen tot 5 jaar vermaken zich opperbest in het kinderparadijs!

Score van Aventoer in Burgum op Google reviews is een 4.3 met ruim 400 reviews. De tarieven van de verschillende klimparken en alle andere activiteiten vind je op de site.

Eise Eisinga Planetarium in Franeker

In de Planetariumkamer vind je het oudst werkende planetarium van de wereld. Hier krijg je uitleg. De rest van het museum kan je zelf ontdekken.

Er zijn vaste exposities zoals de moderne sterrenkunde en bijvoorbeeld historische verzameling van astronomische instrumenten. Het Eise Eisinga Planetarium kan je alvast virtueel bezoeken via de site zelf. 

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker staat sinds kort op op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Score van Eise Eisinga Planetarium in Franeker op Google reviews is een 4.7 met ruim 700 reviews en een kaartje kost €6 voor volwassenen en €5 voor kinderen van 4 t/m 13 jaar.

Heksenmuseum De Heksehoeve in Appelscha

Even een keer iets heel anders? Dan is het Heksenmuseum misschien wel iets voor jullie. De Heksehoeve is open in de zomermaanden juli en augustus en je kunt in de enorme tuin echte heksenrituelen doen.

Zo kan je wichelroede leren lopen. Je bent op bezoek bij Margarita, die zichzelf de Heks van Appelscha noemt. Voor een magische middag met rituelen, kruiden en nog meer bijzonderheden die Moeder Aarde ons biedt.

Het buitenmuseum ligt achter de boerderij en hier kan je met een speurtocht doorheen lopen. Kinderen kunnen hun heksendiploma halen. En natuurlijk kan je ook gewoon heerlijk genieten van een kopje thee op het buitenterras of gewoon binnen.

Van mei t/m oktober zijn er allerlei groepsactiviteiten en door het hele jaar heen zijn er de workshops maanviering.

Score van Heksenmuseum De Heksehoeve in Appelscha op Google reviews is een 4.5 met 97 reviews en een kaartje kost €12,50 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Fries Scheepvaartmuseum in Sneek

In het Fries Scheepvaartmuseum maak je kennis met de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, met de ijssporten als schaatsen en ook met de geschiedenis van de stad Sneek.

In 2023 is dit museum betiteld als Beste Kidsproof Museum van Friesland. Dus ook voor de kinderen zit het hier wel goed. De grootste zaal van het museum is speciaal voor kinderen! Hier kunnen ze een vlot leren bouwen, spelen in een echte zeeschouw, games doen of een skûtsje trekken. En nog veel meer. 

Score van Fries Scheepvaartmuseum in Sneek op Google reviews is een 4.5 met ruim 700 reviews en een kaartje kost €11 voor volwassenen en €5,50 voor kinderen van 6 t/m 18 jaar.

Zoals je ziet, er zijn meer genoeg leuke uitjes in Friesland te vinden. Of je nu met je gezin, hele familie, vriendinnen, of gewoon met je date ergens naartoe wilt. Er is voor ieder wat wils!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven