Uitjes met kinderen in Noord Holland; 20 leuke tips!

Het mooie weer laat zich weer steeds vaker zien. Tijd om er weer op uit te gaan! Is jullie oog op het prachtige, veelzijdige Noord Holland gevallen? Goede keuze, want er zijn voldoende uitjes met kinderen in Noord Holland te doen!

Noord Holland heeft een mooie kust, kneuterige dorpjes en dynamische steden! Ben je benieuwd naar de gezelligste uitjes met kinderen in deze mooie provincie? Met de 20 leuke tips in dit artikel inspireer ik je graag!   

Uitjes kinderen Noord Holland; de 20 leukste uitjes voor een dagje weg

het kabouterbos in de Schoorlse duinen
Bron: Staatsbosbeheer

1. Kabouterpad Schoorlse Duinen

In de Schoorlse duinen bevindt zich het avontuurlijke kabouterpad; een van de bijzondere uitjes met kinderen in Noord Holland. Een aanrader om te lopen met kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar en zeer educatief.

Het is een route van 1 kilometer, welke begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Daar krijgen de kinderen een rode puntmuts op, terwijl de gastvrouw een spannend verhaal vertelt over de kabouters die in dit gebied, langs deze route wonen.

Als gezin krijgen jullie een Kabouter-klapkaart met verhalen en opdrachten mee in een mooie rode kabouterrugzak. De kinderen worden door de gastvrouw gemotiveerd om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren!

Tijdens het lopen van het kabouterpad, kruizen jullie telkens kabouterpaaltjes met pijlen erop die de looproute aangeven. Daarnaast bevinden zich wat grotere paaltjes van kabouters met rode puntmutsen langs de route. Deze staan voor opdrachten en daar gaan de kinderen dan ook vol enthousiasme naar op zoek!

Aangekomen bij een opdrachtenpaal, leest vader of moeder voor uit de Kabouter-klapkaart en voeren de kinderen de gevraagde opdracht uit. De laatste opdracht is het maken van een natuurschilderij met behulp van een plakstrip en de prachtige natuur langs het Kabouterpad.

De kinderen maken hun mooiste kunstwerk en laten deze na afloop trots zien aan de gastvrouw in het Buitencentrum. Dan krijgen de kinderen een Kabouterdiploma, kabouterstickers en de mogen ze de puntmuts, de tas en de Kabouter-klapkaart mee naar huis nemen.

Hoe leuk is dat?! Het lopen van het Kabouterpad, inclusief de verhalen en opdrachten, duurt ongeveer 1 uur en kost 6,50 per kind (volwassenen zijn gratis).

klimduin in Schoorl
Bron: Tripadvisor

2. Klimduin Schoorl

Ben je toch in Schoorl, pak dan ook gelijk het Klimduin mee! Met de vele gezellige terrasjes (inclusief binnenruimtes als het koud is), kunnen papa en mama even op adem komen, terwijl de kinderen nog even het Klimduin op en af rennen of rollen en er halverwege op spelen.

Omringd door duinen, bos en ruimte is het een ideaal speelgebied voor kinderen. Verkijk je echter niet op de klim als je besluit mee te doen met je kind. Het Klimduin is namelijk een 51 meter hoge zandberg, een pittig eindje om te beklimmen.

De Schoorlse Duinen zelf, waar het Klimduin slechts een klein deel van is, strekken zich uit van de gemeente Bergen tot aan de Hondsbossche Zeewering. De hoogste duinen van ons land bevinden zich in de Schoorlse Duinen; tot wel 58 meter boven zeeniveau!

Een mooie aanvulling op de uitjes in Noord Holland die leuk zijn voor jong en oud.

Dagje weg naar Callantsoog strand Noord Holland met je kinderen
Bron: Callantsoog-info

3. Strand Callantsoog voor uitjes met kinderen in Noord Holland

De Noord-Hollandse badplaats Callantsoog heeft het mooiste strand van Nederland!

Een aanrader dus om hier eens met de kinderen heen te gaan en te spelen en genieten op dit 3,5 kilometer lange strand.

Het is een zeer populaire en levendige badplaats met veel horeca dus geschikt voor jong en oud. Niet alleen het schone en veilige strand zelf is leuk als uitje voor je kinderen, maar ook de rest van dit prachtige dorp aan de Noord Hollandse kust.

Denk aan verschillende (natuur)speeltuinen, het natuurgebied Zwanenwater, het Juttersmuseum en Stal Blau voor de paardenliefhebbers onder ons.

Speelpark de Goudvis voor kinderen
Bron: de Goudvis

4. Speelpark De Goudvis

In Sint Maartensvlotbrug, bijna 7 km ten zuiden van Callantsoog, ligt Speelpark de Goudvis. Een dag vol vermaak voor kinderen bij zowel goed als slecht weer.

De Goudvis bestaat namelijk uit 3 overdekte speelparadijzen (bij elkaar meer dan 2200m2 ) en een enorme buitenspeeltuin, ruimtelijk opgezet en ca. 3,5 ha groot.

Binnen bevindt zich de horeca van het speelpark, op het parkeerterrein vind je restaurant De Goudvis en qua speelplezier is er voor elke kinderleeftijd wel wat leuks te beleven!

Je kunt er zelfs kinderfeestjes en schoolreisjes reserveren! Voor de allerkleinsten is er een peuterhoek ingericht. Verder kun je er elke woensdag en zaterdag vanaf 15.00 uur ’s middags genieten van een kinderdisco!

Er zijn ook diverse picknickplaatsen en blokhutten te huur voor een hele dag. Neem hiervoor contact op met Speelpark De Goudvis zelf.

Lan van Fluwel, er op uit met je kinderen in Noord Holland
Bron: Land van Fluwel

5. Land van Fluwel

Vlakbij Speelpark De Goudvis, vind je Land van Fluwel in Sint Maartenszee. Geschikt voor avonturiers en levensgenieters van alle leeftijden; kinderen èn hun ouders.

Ook hier kun je je kinderfeestje vieren of met schoolreisje heen gaan. Zakelijke en feestelijk groepsuitjes zijn ook mogelijk. Je kunt bij Land van Fluwel verschillende activiteiten als groepsuitjes boeken. Je kunt er zelfs trouwen!

Wil je je uitje in Noord Holland met kinderen ook graag natuurlijk houden dan zit je hier goed. Land van Fluwel is een speel- en avonturenpark dat zich namelijk meer op de natuur richt. Dit is te merken aan de volgende verschillende attracties waar het park uit bestaat, namelijk:

 • Klimland Keikop               ->         verschillende klimavonturen
 • Het Kleine Land                ->         speelplaats voor de allerkleinsten
 • Avonturen Speelparadijs  ->         unieke buitenspeeltuin
 • Dutch Tulip Experience    ->         een audiotour
 • Blotevoetenpad                ->         parcours op blote voeten
 • Strand van Fluwel            ->         strand en speelvijver
 • Skelterbaan                      ->         bestaande uit 2 routes (voor jongere & oudere kinderen)
 • Verstoppertjesbos                        ->         oud sprokkelbos
 • Uitkijktoren                      ->         11 meter hoog en met een trap te bereiken
 • Kinderspeeltuin                ->         voor de jongere kinderen

Voor de lunch, lekkere trek en avondeten beschikt Land van Fluwel ook over gezellige horecagelegenheden. Je kunt kiezen uit bourgondisch genieten in restaurant “De Kneinsberg” of een verwennerij in het Pannenkoekenhuis.

Nemo museum
Bron: Nemo

6. Nemo Science Museum

Zin in een uitje met kinderen die zowel leerzaam als vermakelijk is? Ga dan naar Nemo Science Museum in Amsterdam! Hier kun je van alles leren en ontdekken over wetenschap en technologie. Leuk en leerzaam voor jong en oud!

Het museum bestaat uit 5 verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties, en workshops. Heerlijk spelend leren dus! Tussendoor en na afloop kun je genieten van een hapje en een drankje in het museumrestaurant.

Wil je weten welke workshops en tentoonstellingen er wanneer worden georganiseerd? Raadpleeg dan de dagagenda van Nemo Science Museum.

Naast Nemo Science Museum heeft onze hoofdstad Amsterdam natuurlijk tal van kinderactiviteiten, teveel om op te noemen. Ben je van plan om uitjes met kinderen in Noord Holland te plannen en een dagje Amsterdam te gaan doen? Check dan eens deze Uitagenda van Amsterdam.

buitenspeeltuin

7. Linnaeushof

Gegarandeerd speelplezier voor jong en oud vind je in Europa’s grootste speeltuin Linnaeushof! Vanaf 1956 al een begrip in Heemstede / Bennebroek.

Linnaeushof heeft tal van attracties, een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin en een waterspeeltuin. Ook leuk om met schoolreisje of met een groepsuitje heen te gaan. De dag vliegt voorbij!

Bakkerijmuseum Noord Holland leuke uitjes met kinderen
Bron: de Oude Bakkerij

8. Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, leuk uitje met kinderen in Noord Holland

In het Noord-Hollandse Medemblik bevindt zich het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. Ook wel Bakkerijmuseum Medemblik genoemd. Dagelijks vinden hier demonstraties en kinderactiviteiten plaats. In het kenniscentrum brood, koek en banket krijg je technieken te zien die bijna nergens anders in Nederland meer zijn terug te vinden.

Wil je zelf ook aan de slag met de kinderen? Boek dan een interessante en leerzame workshop! Voor kinderfeestjes, schoolreisjes en groepsuitjes zijn er verschillende arrangementen te boeken. Heb je er al zin in? Neem dan snel een kijkje bij de komende activiteiten en kom ruiken, leren, zien, voelen en proeven!

Medemblik is de kleinste en oudste stad van de regio West-Friesland, gelegen in Noord-Holland. Het Bakkerijmuseum is in 1985 ontstaan naar aanleiding van een tentoonstelling in het stationsgebouw van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

De Museumstoomtram rijdt overigens nog steeds op de toeristische spoorweg (museumlijn). Zeker een aanrader om met kinderen eens mee te maken! Er bestaan verschillende spannende en leuke reismogelijkheden!

9. Kasteel Radboud

Waan je in de middeleeuwen tijdens je bezoek aan Kasteel Radboud in Medemblik. Een bezoek aan deze middeleeuwse dwangburcht uit 1288 is een feestje! Het begint al bij de prachtige entree buien. Betreed je het kasteel vervolgens met de trap naar beneden, dan kom je uit bij het Kasteel Café.

Wil je eerst het kasteelmuseum zien, kies dan voor de trap naar boven. Met behulp van een audiotour volg je een route en kom je van alles te weten over het kasteel. Tijdens de tour kunnen kinderen zich verkleden, opdrachten uitvoeren en heerlijk spelen bovenin het kasteel in de speelkamer.

Kasteel Radboud organiseert ook regelmatig leuke activiteiten en themadagen. Benieuwd of er voor jullie ook iets leuks tussen zit om als uitjes met de kinderen in Noord Holland te doen? Neem dan eens een kijkje in de activiteitenagenda!

Huis van Hilde
Bron: Huis van Hilde

10. Archeologiemuseum Huis van Hilde

Ben je op zoek naar een leerzaam en vermakelijk uitje met kinderen en zijn jullie onderzoekend ingesteld? Bezoek dan eens het Archeologiemuseum Huis van Hilde!

Bij binnenkomst aan de balie ontvangen jullie een speurtocht. Leuk voor de kinderen! Ook kunnen zij zelf onderzoeken, is er voldoende speelruimte en mogen zij vondsen aanraken!

Beleef ook het verleden via de Archeogame en interactieve zandbak. Daarnaast biedt het Huis van Hilde nog vele workshops, voorstellingen en knutselateliers aan. Kijk snel in de museumagenda waar jullie voorkeur naar uit gaat. Veel plezier!

uitjes met kinderen in Noord Holland, Fort kijkduin

11. Leuke uitjes met kinderen in Noord Holland? Check Fort Kijkduin!

Vlakbij Den Helder, in Huisduinen, ligt Fort Kijkduin. Zoals de naam al zegt ligt het fort in de duinen. Het bestaat uit een Noordzeeaquarium, een museum en biedt regelmatig interessante activiteiten en events aan. Ook leuk voor kinderen!

Fort Kijkduin in Noord Holland

In het museum kom je met behulp van een audiotour alles te weten over de bijzondere historie van Fort Kijkduin. Een prachtig fort in een mooie omgeving en zeker aan e raden als een van de leuke uitjes in Noord Holland om met kinderen te doen.

Sprookjeswonderland
Bron: Sprookjeswonderland

12. Sprookjeswonderland

Laat je betoveren in Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Het ideale uitstapje voor gezinnen met kinderen tot een jaartje of 10.

Zeer vermakelijk en een stuk goedkoper dan de Efteling. Sprookjeswonderland heeft uiteraard een sprookjesbos, een kinderboerderij, voldoende horeca en picknickplekken, een kabouterdorp, een grote speeltuin en een interessant en ruim aanbod aan attracties, voorstellingen en shows.

Kortom, een geslaagd dagje uit! Sprookjeswonderland bestaat dit jaar 50 jaar. Tijd voor een feestje!

Zee aquarium Bergen aan Zee
Bron: Google

13. Zee Aquarium Bergen aan Zee

Terug naar de kust, naar Bergen aan Zee. Hier vind je het vernieuwde en uitgebreide Zee Aquarium waar meer dan 100 verschillende vissoorten te zien zijn.

Het Zee Aquarium staat zeer bekend in Bergen aan Zee en wordt veel bezocht als toeristische attractie. Een aanrader om een kijkje te nemen met de kinderen, wanneer je in de buurt bent.

dierenpark Hoederdaell, leuke uitjes in Noor dHolland met je kinderen

14. Dierenpark Hoenderdaell

Dierenpark Hoenderdaell is een veel bezocht dierenpark in Noord Holland en mag niet ontbreken tussen de leukste uitjes met kinderen. Het wordt zeer goed bezocht door gezinnen met kinderen en is ook echt héél erg leuk!

Er worden ook kinderfeestjes georganiseerd en je kunt het park bezoeken met schoolreisje of met andere groepen.

Naast een ruim aanbod aan dieren die er te zien zijn, heeft het dierenpark voldoende horecagelegenheden, een kleine speeltuin en een grote speeltuin in het midden van dierenpark en zijn er regelmatig activiteiten zoals shows, demonstraties en voedermomenten die kunnen worden bijgewoond.  

Vlindertuin Vlindorado
Bron: Pinterest the woweffect

15. Vlindertuin Vlindorado als uitje met kinderen in Noord Holland

Houden je kinderen van mooie dingen? Bezoek dan eens de Vlindertuin Vlindorado in Waarland. Je kijkt je ogen uit! Heel veel verschillende soorten vlinders in prachtige kleuren. Soms komen ze zelfs op je hand zitten!

Ook doe je er veel informatie op over de vlindersoorten, kunnen jullie een kinderspeurtocht doen en is er een kleine kinderspeeltuin aanwezig. Naast de vlindertuin, kun je er ook de vogel voliere bezoeken met kleurrijke (sub)tropische vogels.

Leuk om als alternatief voor een dierentuinbezoekje te plannen met je kinderen als je een uitje in Noord Holland zoekt.

scheepvaartmuseum Noord Holland
Bron: het Scheepvaartmuseum

16. Scheepvaartmuseum

Voor de stoere kinderen onder ons; bezoek eens het Scheepvaartmuseum! Met behulp van en audiotour doorloop je het museum.

Voor kinderen is er een junior-audiotour. Er zijn tentoonstellingen, activiteiten en voor families met kinderen is er altijd wel iets te beleven! Beleef bijvoorbeeld het verhaal van de walvis of bezoek het grote VOC-schip!

de Holle Bolle Boom
Bron: de Holle Bolle boom

17. De Holle Bolle Boom

In Tuitjenhorn kun je het superleuke en unieke “De Holle Bolle Boom” bezoeken! De Holle Bolle Boom is een belevenissenpark voor kinderen.

Je kunt er ook je kinderfeestje vieren, arrangementen met overnachting boeken en blijven eten in restaurant “Het Klokhuis”. De belevenissen die worden aangeboden en je kunt meemaken en boeken zijn:

 • Spelen in indoor-speelparadijs “De Holle Bolle Boom”.
 • Plonsen de tropische waterspeeltuin “De Holle Bolle Plons”.
 • Roetsjen in het waterpark. Zeker een aanrader voor wat oudere kinderen!
waddeneilanden overnachten Texel

18. Texel met kinderen

Het waddeneiland Texel behoort ook tot de provincie Noord Holland en mogen we dus ook tippen voor uitjes met kinderen in dit artikel.

Wil je eens wat anders? Ga dan met de boot over naar het waddeneiland Texel met de kinderen! Geniet van de prachtige natuur en het eilandleven.

Je kunt o.a. zeehonden kijken bij Ecomare, het Sommeltjespad lopen met kinderen van 3 tot 8 jaar, het voedselbos bezoeken (leuk voor alle leeftijden!), verschillende musea bezoeken, dieren spotten en natuurlijk kan de vuurtoren niet ontbreken!

Muiderslot museum in Noord Holland
Bron: Foto Muiderslot

19. Rijksmuseum Muiderslot

Rijksmuseum Muiderslot in Muiden. Het prachtige kasteel met aansluitende schitterende tuinen is de moeite waard om te bezoeken!

Voor jong en oud, groepen, kinderfeestjes, schoolreisjes, feesten en zelfs bruiloften stelt het Muiderslot zich open. Er is een audiotour voor kinderen, een speurtocht, extra activiteiten (houd hiervoor de agenda in de gaten!) en zelfs informatie voor je werkstuk voor school!

uitjes met kinderen in Noord Holland, de kaasmarkt in Alkmaar

20. Alkmaar met kinderen

Last, but not least, kaasstad Alkmaar! Alkmaar met kinderen bezoeken is altijd een leuk uitje in Noord Holland!

De stad die bekend staat om de kaasmarkt in de maanden juli en augustus. Deze wordt ook voor kinderen van 6 tot 12 jaar gehouden; de kinderkaasmarkt. Erg leuk en leerzaam en begeleid door een gids. De kinderen mogen ook zelf op de kaasweegschaal! Van de kaasdragers ontvangen ze vervolgens een weegcertificaat.

Reserveren voor de kinderkaasmarkt kan bij VVV Alkmaar. Wees op tijd, want deze markt is erg uniek en populair! Boven het VVV Alkmaar bevindt zich het kaasmuseum. Pak deze ook meteen mee, erg interessant!

Wil je nog meer weten over het rijke verleden van Alkmaar, bezoek dan het Stedelijk Museum Alkmaar (ook kindvriendelijk). Al het genoemde is te doen in de binnenstad van Alkmaar, dus je kunt het samenvoegen. Begin juni organiseert Alkmaar prachtstad Kaeskoppenstad.

De binnenstad is dan omgetoverd tot Alkmaar in de 16e eeuw, inclusief acteurs en actrices, hilarisch om een keer mee te maken.

In het kort over Noord Holland en uitjes met kinderen

Kortom, Noord-Holland is een prachtige provincie om te bezoeken voor jong en oud. Je vindt hier alle mogelijkheden om een heerlijk dagje weg te plannen en uitjes uit te zoeken. Van een dierentuin tot een museum en van een natuurplek tot stadjes met culturele uitstapjes.

Met hierboven een overvloed aan inspiratie om er zelfs meerdere uitjes of een vakantie met je kinderen van te maken! Veel voorpret tijdens het kiezen en plannen en daarna heel veel plezier toegewenst!

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven