Uitslapen met kinderen; 6 tips voor wat extra bedrust

Uitslapen met kinderen. Dat gaat toch net zo goed samen als water en vuur? Het klopt dat de meeste kinderen vroege vogels zijn, vooral als ze klein zijn. Maar dat betekent niet dat je als ouder zelf ook nooit meer uit kunt slapen.

Met een aantal handige tools en afspraken, kom je evengoed nog aan je rust in de bekende drukke fase met kleine kinderen. Wil je weten hoe? Lees dan vooral verder en maak gebruik van de volgende 5 tips voor wat meer kans op uitslapen ook al heb je kleine kinderen.

Uitslapen met kinderen? check deze tips!

Los van onderstaande tips is het natuurlijk slim om je kind een leuk kinderbed te geven waardoor hij graag in bed ligt. Maar mocht dat niet lukken dan kan onderstaande misschien nog inspiratie opleveren.

1. Ieder een uitslaapochtend in het weekend

Zijn je kinderen jonger dan 5 jaar? Dan zijn ze doorgaans nog te jong om zonder supervisie naar beneden te gaan en de dag te starten. Zijn jullie als ouders nog bij elkaar of woon je samen met je partner?

Dan kun je elkaar een uitslaapochtend gunnen in het weekend. Zaterdag staat dan de ene partner zelf met de kinderen op en zondag doet de andere partner dit. Op deze manier kan je in ieder geval één ochtend in het weekend uitslapen met kinderen.

Ieder een uitslaapochtend in het weekend zal jullie energiehuishouding aanzienlijk ten goede komen. Vervolgens kun je er weer een week tegenaan!

Bron: Bol.com

2. Gebruik een slaaptrainer om te kunnen uitslapen met kinderen

Wanneer je kind 3 jaar is, is hij of zij redelijk in staat om een simpele uitleg, werking van iets en herhaling te snappen.

Gebruik daarom vanaf deze leeftijd een slaaptrainer! Je kunt zelf de tijd instellen wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer je kind wakker mag worden. Hiermee help je je kind nog beter het verschil tussen dag en nacht te leren.

Slaaptrainers zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder dierenfiguren.

Een goed voorbeeld, makkelijk in gebruik, is Zazu het schaap. Zazu’s lichtje wordt rood en hij sluit zijn ogen als het tijd is om te gaan slapen. Wanneer het tijd is om wakker te worden, doet Zazu zijn ogen weer open en licht hij groen op.

Dit voorbeeld kan jouw kindje dan volgen. Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar met wat oefening en herhaling lukt het vast en zeker en kan jij wat langer uitslapen terwijl je kinderen ook wat langer blijven liggen.

Lees ook: is uitslapen eigenlijk wel gezond?

3. Tot een bepaalde tijd spelen op de eigen kamer

Als je kindje al wakker wordt voordat de slaaptrainer zijn oogjes open doet of als je helemaal geen slaaptrainer gebruikt kan je hetvolgende doen. Je kan met je kind afspreken dat hij of zij, tot een bepaalde tijd, zachtjes op zijn of haar eigen kamer moet spelen.

Aangezien kleine kinderen vaak nog geen klok kunnen kijken, is het belangrijk dat je iets simpels en duidelijks met ze afspreekt als jullie het uitslapen met kinderen op deze manier gaan uitproberen.

Let daarbij ook op dat je wel aangeeft dat ze hun kamer even af kunnen om naar de wc te gaan. Kinderen willen e.e.a. namelijk nog weleens erg letterlijk nemen…

De volgende afspraken zijn duidelijk te begrijpen voor een klein kind:

  • Zachtjes op de eigen kamer spelen, totdat het licht wordt buiten. Daarna mag je papa en mama wakker maken (of naar beneden toe, afhankelijk van de leeftijd van het kind) ;
  • op de eigen kamer blijven totdat papa of mama je komt halen. In dit geval zet je dus zelf een wekker;
  • slapen of op de eigen kamer spelen, totdat de slaaptrainer zijn oogjes open doet. Daarna gaan we ontbijten;
  • op de eigen kamer spelen, totdat het muziekje of het geluid van je wekker af gaat (voor als je een ander soort wekker gebruikt voor je kind). Als de wekker af gaat, dan is het tijd om te ontbijten.

Bovenstaande mogelijke afspraken kun je allemaal afstemmen op de leeftijd van het kind.

Is je kind nog jonger dan 5 jaar? Dan kunnen jullie, wanneer hij of zij de eigen kamer af mag, samen opstarten. Is je kind 5 jaar of ouder? Dan zou hij of zij in principe zelf naar beneden kunnen gaan, mits je je kind voor die tijd handgrepen voor het opstarten hebt gegeven.

Dit kun je doen door een beker, een bord, eten en drinken klaar te leggen of servies op de goede hoogte in de kast te plaatsen en een opstapje in de keuken te zetten. Na een aantal keer uitleggen, wordt het routine en weet je kind wat hij of zij moet doen om zichzelf van ontbijt te voorzien.

Er bestaan ook kinderen die liever later ontbijten en alleen wat drinken pakken en op de bank voor de tv willen opstarten.

Als jij dat ook prima vindt, zorg er dan voor dat je de avond ervoor, voor het slapen gaan, de tv op de juiste kanalen hebt ingesteld. Of op het Netflix kanaal, dat kan natuurlijk ook.

Let hierbij wel op het instellen van kinderslot, zodat je kinderen geen schadelijke content te zien krijgen. Vervolgens hoef je alleen de afstandsbedieningen op tafel klaar te leggen en voilà, je kind is voorlopig zoet en jullie kunnen uitslapen.

4. Met grote broer of zus naar beneden

Heb je meerdere kinderen en verschillen zij minimaal circa 3 jaar met het oudste kind? En is het oudste kind minimaal al bijna een jaar of 6? Dan is het een idee om de kleinere kinderen / het jongste kind met grote broer of zus mee naar beneden te laten gaan.

Let op! Dit werkt natuurlijk het beste als je 2 of 3 kinderen hebt. Wees hier wel voorzichtiger mee als je een groot gezin hebt, want je wilt je kinderen niet te vroeg te grote verantwoordelijkheden geven. Dit kan zelfs tot jaloezie en afgunst leiden tussen broers en zussen. Die kant wil je echt niet op. Uiteindelijk ben jij de ouder en hij of zij de grote broer of zus.

Neemt de oudste zijn of haar kleine broertje(s) of zusje(s) mee naar beneden, zorg dan dat je de avond ervoor brood voor al je kinderen hebt klaargemaakt en in een broodtrommel in de koelkast hebt gelegd.

Dat scheelt een hoop voor je oudste kind. Dan hoeft hij of zij het eten en drinken alleen nog maar te pakken en neer te zetten. Een ontspannen begin van de dag voor iedereen.

uitslapen met kinderen

5. Neem je kind bij je in bed als je wilt uitslapen met kinderen

Dit zal niet voor iedereen werken. Als je een tweepersoons bed hebt (minimaal een matras 140×200, maar liefst nog groter) dan kan je ervoor kiezen om nog jonge kinderen bij je in bed te nemen in de hoop dat je dan wat kan uitslapen.

Het kan prima voor je werken, als je kindje tenminste ook eene beetje meewerkt. Misschien valt je kindje nog wel mee in slaap en anders kan je bijvoorbeeld altijd nog de ipad erbij pakken. Laat je kindje maar wat filmpjes kijken terwijl jij en je partner even verder uitslapen.

Zet het geluid van de ipad niet te hard en draai je lekker om!

6. Eens per maand uit logeren

Zijn bovenstaande tips niet afdoende of ben je een alleenstaande ouder? Maak je kind dan enthousiast om eens per maand uit logeren te gaan zodat jij lekker kan uitslapen.

Dit kun je volledig aanpassen op jouw persoonlijke situatie en het hoeft ook niet altijd bij dezelfde personen te zijn. Misschien kun je voor de ene maand afspreken dat ze in het weekend (of de schoolvakantie) een nachtje bij opa en/of oma logeren, de andere keer een nachtje bij een ander familielid of misschien wel een keer bij een klasgenootje?

Zo voel jij je niet bezwaard dat je steeds dezelfde mensen “lastigvalt” en kun je toch eens per maand uitslapen. Slaap je heerlijk uit in je eigen bed of ga je zelf ook lekker een nachtje weg? Doe vooral waar jij zin in hebt op dat moment!


Welke van deze tips ga jij uitproberen? Ik ben benieuwd! Als je maar ruim genoeg denkt en vooral in mogelijkheden, dan kun jij ook aan je welverdiende rust komen. Om er vervolgens weer opgeladen tegenaan te kunnen en te genieten van alle mooie momenten met je lieve kinderen. Voor je het weet, zijn ze groot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven