Wat is uitstelgedrag en hoe pak je dit concreet aan?

Herinner je je die berg was die je nog moet doen? Of die presentatie die je nog moet voorbereiden voor volgende week? En hoe zit het met die belastingaangifte die al weken op je wacht? Klinkt bekend? Dan ben je wellicht bekend met de mysterieuze kracht van uitstelgedrag. Het is die onzichtbare muur die ons tegenhoudt, die berg die ons belet om onze taken te voltooien.

Of je nu een student bent die worstelt met een scriptie, een werknemer die een project moet afronden, of gewoon iemand die de zolder wil opruimen, uitstelgedrag kan ons allemaal treffen.

Maar waarom stellen we taken uit, zelfs als we weten dat het ons later alleen maar meer stress zal bezorgen? En belangrijker nog, hoe kunnen we dit uitstelgedrag overwinnen?

In deze blog duiken we in de wereld van uitstelgedrag, we gaan proberen te begrijpen waar het vandaan komt en geven je concrete tips om het aan te pakken. Dus, ben je klaar met het uitstellen van je taken? Lees dan verder!

uitstelgedrag aanpakken overwinnen

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is een fenomeen dat we allemaal wel kennen. Het is dat gevoel dat je krijgt als je iets belangrijks moet doen, maar er gewoonweg niet aan begint. Het is het uitstellen van taken die je eigenlijk zou moeten doen, maar om de een of andere reden niet doet.

In plaats daarvan vind je jezelf vaak terug op de bank met een zak chips, kijkend naar die nieuwe Netflix-serie. Of je bent plotseling heel geïnteresseerd in het ordenen van je sokkenlade. Kortom, je doet alles behalve die ene belangrijke taak.

Het is een strijd tussen wat je moet doen en wat je wilt doen. En helaas is wat je wilt doen vaak een stuk aantrekkelijker dan wat je moet doen. Uitstelgedrag is een soort zelfsabotage. Je weet dat je het niet zou moeten doen, maar je doet het toch.

Uitstelgedrag kan leiden tot stress, schuldgevoelens en in sommige gevallen zelfs tot ernstige problemen, zoals het missen van deadlines of het niet halen van doelen. Het kan echt een belemmering zijn voor je succes en welzijn.

Uitstelgedrag is meer dan een slechte gewoonte

Laten we eens dieper duiken in dit fenomeen. Uitstelgedrag is niet zomaar een slechte gewoonte, het is eigenlijk een complex psychologisch probleem. Het heeft vaak te maken met een gebrek aan zelfbeheersing, gebrek aan motivatie, angst voor falen, perfectionisme of een combinatie van deze factoren.

Uitstelgedrag is eigenlijk een manier van omgaan met oncomfortabele emoties of stressvolle situaties. Je stelt taken uit omdat je denkt dat je je daardoor beter gaat voelen. Maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door uit te stellen, bouw je juist meer stress op omdat de taak nog steeds gedaan moet worden.

En laten we eerlijk zijn, die Netflix-serie of die geordende sokkenlade geven je misschien tijdelijk een goed gevoel, maar op de lange termijn voel je je waarschijnlijk schuldig of gestrest omdat je nog steeds die belangrijke taak niet hebt gedaan. Uitstelgedrag is dus eigenlijk een vicieuze cirkel.

Maar wees gerust, je bent niet de enige die hier last van heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 20% van de volwassenen regelmatig last heeft van uitstelgedrag. En bij studenten ligt dit percentage zelfs nog hoger. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om uitstelgedrag aan te pakken.

Waar komt uitstelgedrag vandaan, en waarom heb jij daar last van?

Uitstelgedrag is een complexe mix van psychologische factoren en kan worden beïnvloed door zowel onze genen als onze omgeving. Het is een menselijke reactie op onaangename taken of situaties, en het is iets waar we allemaal wel eens last van hebben.

Het heeft te maken met onze hersenen en hoe ze werken. Uit onderzoek blijkt dat uitstelgedrag wordt veroorzaakt door een strijd tussen twee delen van de hersenen: het prefrontale cortex en het limbisch systeem.

Het prefrontale cortex is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor planning, besluitvorming en zelfbeheersing. Het limbisch systeem daarentegen, is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons pleziercentrum en onmiddellijke bevrediging zoekt.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een taak die je niet wilt doen, komt het prefrontale cortex in actie en probeert je te motiveren om de taak te voltooien. Maar het limbisch systeem heeft een sterkere invloed en moedigt je aan om iets plezierigs te doen in plaats van de taak. Dit is waar uitstelgedrag vandaan komt.

Maar waarom heb jij er last van? Nou, dat kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je moeite met tijdmanagement of voel je je overweldigd door de omvang van de taak. Of misschien ben je bang om te falen of heb je perfectionistische neigingen die je ervan weerhouden om aan een taak te beginnen.

Daarnaast kan ook de omgeving een rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een omgeving werken met veel afleidingen, meer kans hebben om uit te stellen.

Dus als je bijvoorbeeld thuis werkt en constant wordt afgeleid door huishoudelijke taken, sociale media of andere zaken, dan is de kans groter dat je uitstelt.

Het is dus belangrijk om te begrijpen waar jouw uitstelgedrag vandaan komt en wat de oorzaken ervan zijn. Pas dan kun je effectieve strategieën ontwikkelen om het aan te pakken.

Zou je graag meer willen lezen over persoonlijke ontwikkeling? In deze blog geven we je tips voor de beste boeken die hierover te vinden zijn.

Tips om uitstelgedrag aan te pakken

Hieronder een aantal tips om jouw uitstelgedrag aan te pakken!

Erkennen van het uitstelgedrag

Om te beginnen met het aanpakken van uitstelgedrag, is het belangrijk om te erkennen dat je het doet. Het is makkelijk om te ontkennen dat je uitstelt, maar het accepteren is de eerste stap naar verandering.

Probeer te achterhalen waarom je uitstelt. Is het omdat de taak te groot lijkt? Of omdat je bang bent om te falen? Als je eenmaal begrijpt waarom je steeds uitstelt, kun je strategieën ontwikkelen om deze obstakels te overwinnen.

Planning maken

Stel realistische doelen en maak een planning. Soms stellen we taken uit omdat ze te groot en overweldigend lijken. Door het op te delen in kleinere, beheersbare taken, wordt het minder intimiderend en makkelijker om aan te beginnen.

Probeer elke dag een beetje te doen, in plaats van alles in één keer. En vergeet niet om jezelf te belonen als je een taak voltooit. Dit kan je motiveren om door te gaan.

Omgeving

Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor productiviteit. Vermijd afleidingen zoals sociale media, televisie of lawaaierige omgevingen. Zoek een rustige plek waar je je kunt concentreren op je werk.

Het kan ook helpen om vaste tijden in te plannen voor je taken. Zo weet je dat je op die momenten gefocust moet zijn op je werk en niet op andere dingen.

Apps en tools

Gebruik technieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten werkt en dan 5 minuten pauze neemt. Dit kan helpen om je concentratie te behouden en vermoeidheid te voorkomen.

Er zijn veel apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen met tijdmanagement en productiviteit.

Blijf proberen

Tenslotte, wees niet te hard voor jezelf. Iedereen stelt wel eens uit. Het is normaal en menselijk. Het belangrijkste is dat je blijft proberen en niet opgeeft.

Met de juiste mindset en strategieën kun je je uitstelgedrag overwinnen en productiever worden.

Training volgen

Heb je echt alles geprobeerd en lukt het je nog steeds niet? Volg dan eens een training zoals de Structuurjunkie Uitstelgedrag Uit training!

Structuurcoach Cynthia ontwikkelde verschillende Structuur planners en trainingen. In de Uitstelgedrag Uit training leert ze jou onder andere wat uitstelgedrag is, je gaat je eigen gedrag leren herkennen en hoe je op een praktische manier je uitstelgedrag kan aanpakken.

Dankzij deze training ga je goede gewoontes aanleren en de slechte afleren, zodat je veel productiever werk levert en zul je meer tijd overhouden voor dingen die je belangrijk vindt. Precies wat we graag willen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven