Je kan met betrekking tot het onderwerp urineverlies bij vrouwen hoog en laag springen (of misschien ook beter niet 😉 ), maar het blijft in de taboesfeer. En persoonlijk vind ik dit erg vervelend. Je kan er immers niets aan doen en iedere vrouw die urineverlies ervaart heeft hier niet zelf om gevraagd. Het overkomt je.
Urineverlies vrouw, wat zijn de oorzaken en wat kan je er aan doen?
Laten we het allereerst eens even hebben over de soorten urineverlies die ‘we’ kennen:
- Urineverlies bij inspanning
- Urineverlies bij aandrang
1. Urineverlies bij inspanning van de vrouw
Deze vorm van incontinentie vind plaats als er een vorm van inspanning is. Zo herken ik het bij mezelf bijvoorbeeld als ik met de kinderen op de trampoline sta (wat ik tegenwoordig dus niet meer zo vaak doe), óf als ik hard moet hoesten of niezen. Ook dan heb ik last van licht urineverlies.
Maar deze vorm van urineverlies kan ook bij een vrouw voorkomen als ze lacht, bukt, iets optilt, de trap oploopt of gaat hardlopen bijvoorbeeld. En als ik er zo over nadenk dan heb ik dus nog geluk, ook al is het soms wat lastig.
2. Urineverlies bij aandrang
Deze vorm van urineverlies heeft te maken met het gevoel van aandrang om te moeten plassen. Op het moment dat de aandrang er is om de plassen verlies je urine omdat je je plas gewoon niet meer kan ophouden.
Oorzaken van urineverlies na de zwangerschap
Nummer 1 van beiden vormen van incontinentie kan voorkomen bij vrouwen die net bevallen zijn, heel erg vervelend, maar soms is het nog te verhelpen. Tijdens de bevalling ontstaan er dan scheurtjes in je bekkenbodemspieren, maar die kunnen ook weer herstellen. Dat is wat spieren vaak doen namelijk, herstellen. Helaas gebeurt dat niet altijd en in sommige gevallen blijft die lichte incontinentie na de zwangerschap. Zoals bij mij bijvoorbeeld.
Maar urineverlies bij de vrouw hoeft niet alleen van de bevalling te komen. Het kan ook ontstaan door hormonen of bijvoorbeeld bij de overgang. Ook kan een vrouw last krijgen van incontinentie gewoon omdat ze ouder wordt en de bekkenbodemspier slapper wordt.
Wat kan je als vrouw zelf doen tegen urineverlies bij inspanning
Ik kan er gelukkig prima mee leven omdat het minimaal is en ik vooraf weet wat ik kan doen om het tot een minimum te beperken. Zo sta ik dus bijna niet meer op de trampoline (wel jammer) én als ik moet hoesten of niezen hou ik mijn benen gekruist over elkaar. Dat helpt 😉 .
In de tijd dat ik na mijn bevallingen meer last had van urineverlies heb ik bijvoorbeeld ook wel eens een tampon gebruikt als ik ergens naartoe moest. Natuurlijk niet te vaak, maar als ik bijvoorbeeld licht grieperig was en veel moest hoesten. Als ik dacht dat de kans op urineverlies zou ontstaan dan maakte ik daar gebruik van, dat voordeel heb je dan weer als vrouw zijnde. Maar beter is het om in dit geval met incontinentiemateriaal te werken zodat je het uitwendig houdt in plaats van inwendig. Deze materialen zijn in allerlei vormen en maten te krijgen. Daarnaast vangen ze niet alleen de urine op, maar zorgen ze er ook voor dat er geen onaangename geurtjes blijven hangen en dat is wel zo fijn. Op de website Hulpmiddelonline kun je een hele handige keuzehulp vinden waarmee je met behulp van een paar korte vragen heel gericht advies krijgt over welk materiaal het beste bij jouw situatie past. Ideaal!
Verder kan je natuurlijk je bekkenbodemspieren trainen zodat deze weer sterker worden. Verder zijn er schijnbaar ook medicijnen die deze plasklachten kunnen veroorzaken, dus mocht je medicijnen gebruiken dan kan je hierover altijd advies vragen bij de huisarts.
Blijven de klachten aanhouden en wil je graag een permanentere oplossing? Dan zou je met je huisarts kunnen bespreken om een pessarium te dragen. Ook deze ondersteunt de sluitspier van je blaas waardoor je urineverlies tegengehouden wordt.