Urineverlies en het taboe daaromheen

Na twee zwangerschappen moet ik helaas constateren dat ik zo nu en dan last heb van urineverlies. Fijn om te weten, niet 😉 . Ik praat er niet dagelijks over, en heb er gelukkig ook niet dagelijks last van. Maar het valt me wel op dat er eigenlijk helemaal niet makkelijk gepraat wordt over het onderwerp urineverlies. Er rust nog steeds een taboe op. En dat terwijl een op de vier vrouwen boven de 40 er last van heeft.

urineverlies

Er wordt wel volop gepraat over bevallingen, waarbij de meest intieme details gedeeld worden met elkaar, maar urineverlies komt niet ter sprake. Alsof niemand last heeft van incontinentie.  Nou ècht wel, geloof mij maar!

Bij zware verkoudheden kan ik er donder op zeggen dat het niezen soms wel leidt tot ‘oja’ momenten. Maar dat is nog te overzien. Waar ik het meest van baal is dat de spontane mama momenten er vanaf gaan. Eens lekker met mijn kinderen dollen op de trampoline is er niet meer bij. Dan weet ik bij voorbaat al dat ik het niet droog hou. Zo jammer!

Kan je nog wat doen tegen urineverlies ?

Er zijn wel een aantal zaken waarmee je het urineverlies iets kan terugdringen.

  • Het klinkt misschien raar, maar je moet vooral niet te vaak naar het toilet gaan. Door het wat langer ophouden train je namelijk al automatisch je blaas.
  • Overgewicht en roken kunnen een negatief effect hebben. Roken zelf leidt bijvoorbeeld vaker tot hoesten.
  • Een moeizame stoelgang levert teveel druk op de bekkenbodem op wat urineverlies tot gevolg kan hebben. Probeer de obstipatie op te lossen en drink in ieder geval voldoende.
  • Train je bekkenbodemspieren! Dagelijkse oefeningen voor de spieren zorgt ervoor datje het urineverlies kan beperken.

En anders?

Helpen bovenstaande zaken je niet van je urineverlies af, dan moet je misschien uitwijken naar andere ‘hulpmiddelen’. Je kan daarbij denken aan Tena Lady, maar die naam heeft voor velen een bijsmaakje, nietwaar? Dan klinkt Dear Kate een stuk prettiger.

Dear Kate wordt in Nederland verkocht door Rondom Eva, een website die wij al kennen van mooie zwangerschapslingerie. Maar ze denken dus ook verder en dat is handig, want een op de drie vrouwen heeft na haar zwangerschap last van urineverlies. Deze vrouwen zijn zeker geholpen met dit vrouwelijke ondergoed wat bescherming biedt tegen onverwachts urineverlies of licht bloedverlies. De speciale binnenlaag absorbeert en verspreid het vocht waardoor het ondergoed droog blijft aanvoelen. Dit ondergoed is gemaakt van luxe materialen en heeft daardoor een optimaal draagcomfort. En een prettige bijeenkomstigheid is dat ze gewoon in de wasmachine kunnen.

Niets wat ons mama’s nog hoeft tegen te houden om weer lekker met de kinderen uit ons dak te gaan!

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven