De vaardigheden die je als ondernemer nodig hebt

Welke vaardigheden heb je als ondernemer nodig? En wat moet je nu eigenlijk allemaal kunnen als ondernemer? Deze vragen worden mij regelmatig gesteld.

Niet alleen door een neef van me die eigenlijk zelfstandig aan de slag wil, maar ook bijvoorbeeld door een vriend die al ondernemer is, maar eigenlijk meer als werknemer werkt dan als échte zelfstandige.

De vraag komt trouwens ook vak naar voren als ik een presentatie geef over het vak bloggen. Want ook bloggen is ondernemen natuurlijk.

Het is echter best een lastige vraag om te beantwoorden vind ik. Vooral omdat er zoveel verschillende soorten ondernemers en verschillende soorten bedrijven zijn. Daarnaast moet je als zzp’er echt over andere kwaliteiten beschikken dan bijvoorbeeld als eigenaar van een groot familiebedrijf.

Vaardigheden ondernemer; over welke vaardigheden moet je beschikken?

belangrijkste vaardigheden voor een ondernemer

De vaardigheden in het kort

  • Doorzettingsvermogen
  • Creativiteit
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Zelfstandig kunnen werken
  • Risico’s durven nemen
  • Commercieel inzicht
  • Hands-on mentaliteit en zelfreflectie
  • Passie
  • Flexibiliteit
  • Initiatief durven nemen

Met bovenstaande vaardigheden kom je als ondernemer als een heel eind, ook al dekt het de lading van het ondernemen absoluut niet. Want ondernemen is nog veel meer dan bovenstaande vaardigheden ten uitvoer brengen.

Ondernemen is ook een soort van onderbuikgevoel. Ze zeggen trouwens ook niet voor niets dat ‘ondernemen in je bloed zit’. Daar zit wel wat in.

Belangrijk is om in ieder geval te zien waar je goed in bent als ondernemer en waar je minder goed in bent. En om hier dan ook de juiste conclusies aan te verbinden.

Welke vaardigheden heb je als ondernemer niet nodig?

Van alle vaardigheden is het handig als je er een bepaald gevoel voor hebt. Maar de misvatting is dat je als ondernemer alles zelf zou moeten kunnen. Dat is niet zo.

Alhoewel het wél handig kan zijn als je van veel markten thuis bent. Maar het kan ook meteen je valkuil zijn. Juist omdat je denkt ‘dat kan ik zelf wel’ eindig je als zelfstandige al snel in de situatie dat je je uren steekt in dingen die je beter aan een ander over kan laten.

Of dat nu een eigen werknemer is, of juist een extern bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doen van de boekhouding, het maken van presentaties, en zelfs het binnenhalen van klanten.

Zelf heb ik hier ook een handje van. Ik heb dan ook echt moeten leren om dingen uit te besteden. Dat laatste is overigens wél vaak de manier om tot verdere groei te komen.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vaardigheden die je als ondernemer goed kan uitbesteden.

Zelf presenteren, maar de techniek aan anderen overlaten

Een beurspresentatie laten maken bijvoorbeeld. Dit kan je zelf doen -als je weet hoe de software werkt-, maar je kan dit ook heel goed uitbesteden aan bijvoorbeeld PPT Solutions. Zeker als je goed bent in jezelf presenteren, maar iets minder sterk bent in de techniek erachter.

Een goede presentatie kan het verschil maken tussen succes en falen op een beurs. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een professionele en overtuigende presentatie die de aandacht trekt van potentiële klanten.

PPT Solutions is een expert in PowerPoint maken, wat je kan helpen bij het creëren van een presentatie die indruk maakt op je publiek.

PPT Solutions is een ervaren bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van presentaties. Ze hebben al veel klanten geholpen met het maken van presentaties die indruk maken op hun publiek. Het team bestaat uit experts op het gebied van PowerPoint en ze weten precies hoe ze je boodschap het beste kunnen overbrengen.

Wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld je beurspresentatie te laten maken door PPT Solutions, kan je rekenen op een professionele en overtuigende presentatie. Samen werk je aan het ontwikkelen van een presentatie die past bij je bedrijf en je doelgroep.

Zo ziet je presentatie er niet alleen goed uit, maar is hij ook effectief in het overbrengen van je boodschap. Een goede presentatie kan helpen om je ROI te verbeteren door het genereren van meer leads en verkoop.

Je administratie uitbesteden

Ik vind dat een van je vaardigheden als ondernemer moet zijn dat je weet wat je bedrijf waard is. Dat weet je alleen als je ook bekend bent met de cijfers.

Dat wil echter níet zeggen dat je ook alles in de administratie of boekhouding zelf moet doen. Je kan gelukkig tegenwoordig al heel veel automatiseren, maar los daarvan is het soms ook goed om zaken zoals factoring uit te besteden.

Zo hebben wij sinds een aantal jaren een accountant die écht de puntjes op de i zet en ook alle noodzakelijke aangiftes doet. Ook al doet Frank verder de volledige administratie, dit geeft ons niet alleen meer tijd, maar ook het vertrouwen dat alles op het einde van het jaar klopt.

Je sales uitbesteden aan een ander

Van een aantal ondernemers weet ik dat ze er baat bij hebben om hun sales uit te besteden. Zelf zou ik dit niet zo graag doen, maar dat komt misschien ook wel omdat ik hiermee geen moeite heb. Daarnaast vind ik het bepalend voor mijn bedrijf en dat wil ik dan ook graag zelf in de hand houden.

Maar is sales niet jouw sterkste kant en heb jij andere vaardigheden als ondernemer? Dan is het misschien júist slim om het commerciële deel over te dragen aan iemand bij wie dit beter past.

Zo kan jij je concentreren op waar jij goed in bent én komen er meer (of betere) opdrachten binnen dan als je dit zelf zou doen.

Conclusie vaardigheden ondernemer

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de belangrijkste vaardigheden voor een ondernemer geen echte concrete vaardigheden.

Het zijn júist talenten die tot bepaalde inzichten kunnen leiden. Vaardigheden die ervoor zorgen dat je in moeilijke tijden als ondernemer weet te overleven. Die ervoor bijvoorbeeld voor zorgen dat je sturing kan geven aan een team.

Of vaardigheden die ervoor zorgen dat je kan groeien met je bedrijf doordat jij precies inziet waar je goed in bent en waar je minder goed in bent.

En dat laatste is nog wel de belangrijkste vaardighed van allemaal: zelfreflectie.

Door deze goed toe te passen kan je als ondernemer de beste keuzes maken voor jouw bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven