Vaderdag historie: voor alle papa’s die Vaderdag commerciële onzin vinden

Derde zondag in juni en dus is het weer Vaderdag. De tegenhanger van de veel geprezen Moederdag in mei. Die trouwens de tweede zondag in mei wordt gevierd realiseer ik me nu. Is er nu ook al in de nummering van de maandelijkse zondagen onderscheid tussen vaders en moeders en waarom dan? In dit blog lees je meer over Vaderdag historie. Waar komt het vieren van deze dag eigenlijk vandaan?

Lees ook: Alles over de oorsprong van Moederdag

Vaderdag historie

In België is het wel de tweede zondag in juni dat vader in het zonnetje wordt gezet. Iets wat in juni gemakkelijker gaat dan in mei met Moederdag. Je sleept nu eenmaal gemakkelijker een terrasstoel naar buiten als de langste dag al bijna om de hoek staat te loeren. Meer kans op zon dus om vader in te zetten. Maar genoeg over de praktische kant. Tijd om eens wat dieper in de Vaderdag historie te duiken!

Maagd Maria

Niet overal mag vader de zon in blijkbaar, want in Spanje en Portugal maar ook in Antwerpen wordt Vaderdag op 19 maart gevierd. De dag van Sint Jozef, de al dan niet vermeende zaaddonor van de maagd Maria. Weinig zon te zien in Antwerpen rond die tijd. In Duitsland doen ze het weer anders: Hemelvaartsdag is Vaderdag want op die dag ging de zoon Jezus terug naar zijn vader in de hemel. Hoelang zou die scheiding van feestdagen nog duren, mag dat wel van Brussel in een verenigd Europa waar zelfs de maten in de confectiekleding moeten worden aangepast aan één standaard? Wat voor mij persoonlijk tot gevolg heeft dat ik dus nooit meer in een leuk maatje 40 ga passen, want dat wordt dan natuurlijk een dikke 44 of zo. Maar dit terzijde.

Idee gepikt

Natuurlijk kent de Vaderdag historie en diens oorsprong een even zoetsappige als Kleenex benodigde achtergrond als Moederdag. In 1909 zou mevrouw Sonora Smart Dodd in Washington haar vader willen eren. William Jackson Smart, een krasse vechtersbaas die in de Amerikaanse Burgeroorlog had gevochten, was weduwnaar geworden nadat zijn vrouw bij de geboorte van hun zesde kind stierf. Pa deed wat hij hoorde te doen: hij voedde zijn bloedjes van kinderen op maar zijn dochter Sonora vond dat zo bijzonder dat ze zijn doorzettingsvermogen onder de aandacht wilde brengen. Ze had het idee overigens wel afgekeken van Anna Jarvis, die Moederdag had bedacht.

Lees ook: Geen papa meer hebben is juist op deze dag extra moeilijk

Macho’s

Het duurde een jaartje maar op 19 juni 1910 werd de eerste Vaderdag gevierd in Spokane, in de Amerikaanse staat Washington. Maar… geen feestdag wordt serieus wordt genomen als er niet een officieel tintje aan hangt en de dames waren erg blij toen president Calvin Coolidge in 1924 het congres voorstelde om Vaderdag officieel te gaan vieren.

In plaats van het beoogde huldeblijk toe te juichen en zich elk jaar te laten verrassen met stropdassen, zakdoeken, sokken en héél véél goedbedoeld fröbelwerk, bleken de mannen in het Amerikaanse congres daar heel anders over te denken. De gedachte dat de heren in de schijnwerpers werden gezet als vader, bleek toch een stap te ver voor de macho’s die het land regeerden.

Gelukkig was er een man die wél alle aandacht naar zich toe wilde trekken, die het wél geweldig vond als hij de hemel in werd geprezen en dus verklaarde Richard Nixon in 1972 Vaderdag tot een officiële dag. Tja, wie had van hem ook anders verwacht.
In Nederland waren we de Amerikanen een stapje voor: hier wordt sinds de jaren zestig Vaderdag gevierd. Mooi he, al die Vaderdag historie?

Knuffelen

Dat feit dwingt me om eens diep in mijn geheugen te graven. Hersenen die zo langzamerhand net zo grijs zijn als mijn blonde haren die uit een doosje hun zomerse tint krijgen. Heb ik dan alleen voor Moederdag versjes uit mijn hoofd geleerd, prikplaatjes uitgeprikt en ingekleurd en me zenuwachtig op zondagmorgen mijn versje opgedreund? De eerste regels weet ik nog: lieve mamma, op deze heugelijk dag, dat ik u feliciteren mag…

Ach mijn arme pappa, met wie ik in mijn tienerjaren zo in de clinch lag, die in mijn volwassen leven zo veel verbouwingen deed om mij zo een nóg mooier huis te geven. Nooit kreeg hij blijkbaar een gedichtje of een cadeautje toen ik nog kleuterde.
Later deden we er wel aan mee, ik herinner me nog het fresiavaasje dat hij ooit vroeg. Groen glas met een voetje eronder en gouden strepen erover. Of een flesje Fresh Up voor na het scheren. Nog later wilde hij niet dat we er nog iets aan deden. Ondernemersflauwekul vond ‘ie het, en we waren het ook wel met hem eens. Toen wel, maar pappa, wat zou ik je toch verschrikkelijk graag nog een keer een flesje Fresh up kunnen geven om je daarna even heerlijk te knuffelen. Dan hoefde ik je tenminste niet zo vreselijk te missen…

Lees ook: De leukste zelfgemaakte cadeaus om papa te verwennen

1 gedachte over “Vaderdag historie: voor alle papa’s die Vaderdag commerciële onzin vinden”

  1. Avatar foto
    Philip Swinkels

    Vaderdag is de derde zondag van juni omdat mijn vader dat heeft opgegeven aan Succesagenda.
    Mijn vader was in die tijd de ‘leadingman’ van het ultieme Vaderdag cadeau “Fresh- Up” en zodoende kon hij dat dus bepalen. De derde zondag in juni kwam hem gewoon goed uit….thats it 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven