Vaginale klachten na overgang of zwangerschap goed te behandelen

Vaginale klachten na overgang of zwangerschap, we moeten het er toch maar eens over hebben. Het is misschien niet het meest ‘fancy’ onderwerp, maar wel een heel belangrijk onderwerp. Vooral omdat er maar weinig over gesproken wordt. Er ligt nogal een taboe op vaginale klachten en het bespreken ervan. Dit terwijl toch véél vrouwen problemen ervaren na (of tijdens) de overgang of na de zwangerschap.

Ik ben er zelf overigens één van. Ik herken niet alle onderstaande klachten, maar ik kan je wel vertellen dat er na mijn zwangerschap wel wat veranderd is in het spontane trampolinespringen bijvoorbeeld. Daarnaast doet mijn vervroegde overgang ook een kleine duit in het zakje. Brrrr.

vaginale klachten

Verschillende soorten vaginale klachten

Ik zal eerst de algemeen voorkomende klachten eens op een rijtje zetten voor je.

Vaginale klachten na de overgang

Het slijmvlies van de vagina wordt tijdens de menopauze dunner en daardoor ook minder doorbloed. Daarnaast kan de overgang leiden tot vaginale klachten zoals een drogere vagina, of een minder elastische vaginawand. Ongeveer 40% van de vrouwen wordt hiermee geconfronteerd. We hoeven geen enkele vrouw te vertellen dat een droge vagina niet echt prettig is tijdens het vrijen, maar wist je dat het daarnaast ook sneller kan leiden tot ontstekingen?

Ook pijn bij het vrijen en jeuk worden genoemd als bekende vaginale klachten na de overgang. Allemaal te danken aan de vermindering van het hormoon oestrogeen.

Lees ook: je seksleven verbeteren met deze tips

Vaginale klachten na zwangerschap

Ook na zwangerschap kunnen aardig wat vaginale klachten ontstaan. In meer of mindere mate kan de elasticiteit van de vaginawand ook hier afnemen, doordat deze is opgerekt. Gevolg hiervan is dat de vagina minder gevoelig is bij het vrijen en daardoor het vrijen ook minder fijn is.

Een tweede (veel voorkomende) kwaal is ongewild urineverlies. Sterker nog… 1 op de 4 vrouwen heeft last van urineverlies na zwangerschap. Gelukkig hoeft dat niet allemaal blijvend van aard te zijn en zijn er oefeningen die voor verbetering kunnen zorgen en de bekkenbodem weer kunnen versterken. Maar toch blijven er vrouwen over die urineverlies permanent aanvinken in hun rijtje vaginale klachten. Geen tof idee natuurlijk.

Wat is er te doen aan deze vaginale klachten?

Tabletten, crème of vaginale zetpillen willen wel eens een handje helpen in geval van klachten die te maken hebben met de vermindering van oestrogeen.

Tegenwoordig is er echter ook wat nieuws, las ik. Een laserbehandeling tegen de vaginale klachten. En ook al ligt er een taboe op, als er mensen mee geholpen kunnen worden dan denk ik toch dat we dit soort zaken bespreekbaar moeten maken. Naast onderstaande laserbehandeling kan je overigens ook thuis aan de slag met de Silk’n Tightra!

Laserbehandeling kan in korte tijd veel verbeteren

De laserbehandeling waar ik een persbericht over ontving betreft de Femilift. De Femilift laser stimuleert de slijmvliezen van de vagina, waardoor de vagina verstevigt en beter wordt doorbloed. De elasticiteit verbetert hierdoor, de vagina wordt sneller vochtig en de seksuele prikkels worden beter gestimuleerd. Dat laatste is na de overang ook geen overbodige luxe kan ik je vertellen 😉 .

Deze behandeling is eigenlijk voor alle vrouwen geschikt en geeft goede resultaten. Je hebt gemiddeld 3 behandelingen nodig (om de 4 tot 6 weken). Bij 80-90% van de vrouwen verdwijnen de klachten van branderigheid, droogheid, pijn bij het vrijen helemaal of bijna helemaal. Zou je de laserbehandeling toepassen om mild urineverlies te verhelpen, dan is daar 80-85% van de behandelde vrouwen tevreden over. Dat zijn aardige resultaten!

Lees ook: pak een stoombad tegen vaginale afscheiding

Hoe zit het bij jou?

Zoals altijd ben ik natuurlijk ook nieuwsgierig hoe jullie dit ervaren. Tegen beter weten in stel ik die vraag dan ook hier, ook al besef ik me dat met mijn blog de taboe niet ineens verdwenen is en jullie er misschien liever niet over praten.

Heb je wel ergens last van en is het dusdanig storend dat het je leefgenot aantast of je beperkt? Aarzel dan in ieder geval niet om goede hulp in te schakelen en bijvoorbeeld naar je huisarts te gaan. Er zijn mogelijkheden genoeg tegenwoordig en dat betekent dus dat je niet hoeft te blijven tobben. Zoek je meer informatie over de Femilift? Ik ontving het persbericht van Willeke Kamphof, dermatoloog met een eigen praktijk.

Succes! xxx

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven