Op vakantie met baby en peuter; 7 zeer bruikbare tips

Afgelopen meivakantie was het zover: onze eerste echte gezinsvakantie. De laatste echte buitenland vakantie die manlief en ik gehad hebben was in december 2012, een paar maanden voor ons trouwen. Daarna volgden in rap tempo een bruiloft, zwangerschap, verbouwing, verhuizing, zwangerschap en nog een verhuizing. Dik verdiend om eens even lekker te gaan genieten dus. En wat was het heerlijk, op vakantie met baby en peuter… lekker weer, ander land, heerlijk eten en eventjes niks moeten.

vakantie met baby

Tijdens de voorbereidingen van deze vakantie, kwam ik er steeds meer achter dat een vakantie met baby en peuter, eigenlijk een kleine verhuizing an sich is. Want tjemig, wat een spullen moeten er mee zeg. Ik zag mezelf natuurlijk al veel te veel inpakken en met koffers ongebruikte zooi terug komen. Dus ik besloot een vakantie checklist te maken voor ons allemaal. Lekker handig, hoef je het alleen nog maar af te vinken en geen lijstjes te onthouden. Maar wat neem je dan allemaal mee?

Vakantie met baby en peuter, wat sjouw je mee?

Na mijn eigen ervaringen van onze vakantie met de peuter en de baby geef ik je graag wat tips voor jullie vakantie. Doe er je voordeel mee!

1. Neem voldoende kledig mee, maar niet teveel

Denk voordat je gaat inpakken even goed na over waar je naartoe gaat. Is het wisselvallig weer? Dan zijn laagjes kleding een uitkomst. Ik had voor de peuter 3 korte broeken en 1 lange broek en een paar t-shirts, een longsleeve en een vest mee. Voor het mooie Mallorca in april of mei, was dat voldoende. Voor de baby had ik deze vakantie wel meer setjes mee omdat hij nog veel spuugt. Is er gelegenheid om een wasje te draaien op vakantie en is dat geen bezwaar? Dan kun je nog minder meenemen als je dat wilt. Op vakantie met een baby wil niet zeggen dat je alleen maar hoeft te sjouwen, toch?

2. Kinderwagen, buggy of allebei?

Wat gaan jullie doen op vakantie met baby en peuter? Wandelen of vertoeven in het resort? Zijn er kinderbedjes in het hotel of laat je de baby liever in de wagen slapen? Door je dit af te vragen kun je afwegen wat je mee wilt nemen.

Omdat wij een 2-jarige peuter en 5 maanden oude baby hebben, hadden wij een buggy én de kinderwagen mee. Hierin heeft de baby geslapen en we hebben er veel mee gewandeld. De buggy hebben we een aantal keren gebruikt tijdens wandelingen. Peuterlief heeft een aantal keren zijn middagdutje in de buggy gedaan en op het vliegveld was het ook heel praktisch, aangezien we op de terugweg pas om 23.30u vlogen en 2.15u aankwamen op Schiphol. Zelf lopen zat er toen echt niet meer in 😉 .

Tip: vervoer de kinderwagen in een daarvoor geschikte transporttas om beschadigingen te voorkomen. En… check bij aankomst of de transporttas nog heel is… zeker als je hem geleend hebt. Dit zijn wij door het late tijdstip vergeten maar helaas is er schade en hebben we dat niet kunnen melden op Schiphol. Het is nu maar afvragen of de verzekering dit vergoedt.

vakantie met baby checklist

3. Check je verzekering als je met baby op vakantie gaat

Je gaat er natuurlijk vanuit dat er niks gebeurt op vakantie maar… check toch even je verzekering. En neem je polisgegevens mee. Heb je samen met je partner een doorlopende reisverzekering? Is je kindje al bijgeschreven op de polis (niet onbelangrijk als je op vakantie gaat met baby en peuter, maar wel snel te vergeten)? Wij waren ons er niet bewust van dat dit moest en kwamen er bij de eerste pas na een jaar achter dat we bijvoorbeeld onze gezinssamenstelling nooit gewijzigd hadden. Ook niet voor inboedel- en aansprakelijkheid.

Sluit overigens ALTIJD een reisverzekering af met dekking van medische kosten als je ziektekostenverzekering dit niet standaard voor het buitenland doet. Het kost misschien een paar tientjes, maar het bespaart je honderden tot duizenden euro’s als er toch iets aan de hand is. Wij moesten helaas met de baby naar de huisarts in verband met twee erg ontstoken ogen. Het consult van 10 minuten kostte alleen al €90,-. Gelukkig zijn onze verzekeringen nu dik in orde!

4. Indien van toepassing: medisch paspoort

Krijg jij of je kind medicatie? Vraag bij de apotheek dan een medisch paspoort op waarin staat wat voor medicatie het is, waarvoor het is en welke hoeveelheid je moet krijgen. Mocht je dan medicijnen nodig hebben in het buitenland dan heb je de info bij de hand. Daarnaast is het van belang dat als je medicatie meeneemt, je kunt aantonen dat dit bij de persoon in kwestie hoort. De beveilingsmedewerkers kunnen hiernaar vagen dus hou het –met je medicatie- altijd in je handbagage.

vakantie met speelgoed

5. Speelgoed

Tja. Kinderen blijven toch gewoontedieren. En geef ze eens ongelijk. Een favoriet speeltje meenemen is super fijn en herkenbaar voor ze. Ook voor tijdens de reis (in mijn vorige blog gaf ik al de tip een klein kadootje in de koffer/handbagage te doen om het vliegen met kinderen wat gezelliger te maken). Als ze al oud genoeg zijn, laat ze dan lekker zelf iets uitzoeken. Dan kan jij nooit als schuldige aangewezen worden als het toch niet goed is.

6. Babyvoeding voor op vakantie

Krijgt je baby of peuter nog de fles? Dan is het verstandig zelf voldoende voeding mee te nemen. Of eigenlijk meer dan voldoende. Niet elk land verkoopt dezelfde voeding als in Nederland. En als je dan met je baby op vakantie bent en je net iets te kort komt dan heb je een probleem. Wees je er ook van bewust dat in de meeste landen water uit de kraan niet drinkbaar is! Zorg dus voor een flesje bronwater in je tas of koffer zodat je altijd goed water hebt voor flesvoeding en je geen kraanwater hoeft te pakken.

7. De belangrijkste: GO WITH THE FLOW

Dit is echt de beste tip ever. Baby of niet, je hebt vakantie. Je hoeft morgen niet op tijd op je werk te zijn. Duurt het opstaan lang? So what. Gaan ze net iets te laat naar bed? Dat trek je als je terug komt echt wel weer recht hoor. Is je baby onrustig tijdens het eten? Dan loop je toch even een rondje en schuif je straks weer aan… Het is vakantie, voor iedereen. Alles is anders want niemand moet perse echt iets. Lekker toch? Go with the flow, geniet er van.

Enne… mocht je echt iets vergeten zijn… in de meeste landen hebben ze ook winkels waar je de normale spullen kunt kopen. Specifieke producten wordt misschien lastig, maar maandverband, zonnebrandcreme en kleding verkopen ze overal.

Op vakantie met je baby checklist

Natuurlijk kan je ook voor de vakantie met je baby een volledige checklist maken. Maar als je de basisbehoeftes bij je hebt (luiers, voeding, kinderwagen en wat kleine speeldingetjes) dan heb je het gros van de spullen die je écht nodig hebt al bij je. Dat geldt overigens ook voor jezelf. Kijk eens kritisch naar alles wat je inpakt, meestal is het namelijk teveel!

Hebben jullie nog andere inpak tips voor een vakantie met baby en peuter? Wat is voor jou onmisbaar? Laat maar horen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven