Vakantie met jonge kinderen, 5 tips om ook zelf te genieten!

Met één baby was op vakantie gaan nog goed te doen. We maakten wat minder (verre) uitstapjes en we deden wat meer alleen terwijl de ander bij de baby bleef. Zo konden we zelfs een paar uur per dag bij het zwembad liggen. Onze eerste vakantie met jonge kinderen viel erg tegen toen we er twee hadden. Onze oudste schreeuwde bij iedere maaltijd, omdat ze niks wilde eten. Ze was bang voor de zee en de wind. De jongste wilde niet slapen in een vreemd bed, huilde veel en hard!

Het is natuurlijk logisch dat jonge kinderen zich niet ineens anders gedragen dan thuis als je op vakantie bent. Het standaard ritueel van flesjes geven, luiers verschonen, in bad doen, tanden poetsen en naar bed brengen gaat gewoon door. Ook maken kinderen op vakantie niet minder troep en maken ze zichzelf niet minder vies. Ze zijn net zo koppig, huilerig, schreeuwerig en zeurderig als thuis. Kinderen doen net als thuis een beroep op je en gaan de strijd met je aan. Ook moet je goed in de gaten houden of ze geen gevaar lopen. Het kan zelfs zo zijn dat er nieuwe angsten of andere moeilijkheden bij komen door te verblijven in een vreemde omgeving. Het voedsel smaakt anders, het bed ligt minder lekker of een kind heeft last van de vele insecten. Dit alles werkt niet mee aan een ontspannen vakantie met jonge kinderen.

vakantie met jonge kinderen

Hoe kom je zelf tot rust op een vakantie met jonge kinderen ?

Dit kan ik je uit ervaring mee geven.

Verwacht niet teveel

Lees het stukje tekst dat ik hierboven schreef nog een keer goed door en prent in je hoofd dat kinderen op vakantie niet anders zijn dan thuis. Verwacht ook niet te veel voor jezelf. Je zult niet alle leuke plekken bezichtigen of hele dagen op het strand liggen.

Geniet van het feit dat je geen verplichtingen hebt

Je moet natuurlijk voor je kinderen blijven zorgen, maar verder moet je helemaal niks. Je hoeft niet te werken, hebt geen andere wekelijkse verplichtingen en hoeft niet op tijd je kinderen naar de opvang of school te brengen. Schoonmaken is ook minder noodzakelijk.

Verwen je kinderen een beetje extra

Als jij aardig voor hen bent, dan zijn zij dat ook voor jou. Geef ze wat vaker patat, een ijsje of chips. Laat de groente en het fruit eens een dagje zitten. Geef ze iets nieuws om mee te spelen en doe vooral veel leuke dingen met ze. Laat ze wat later naar bed gaan, wat langer in de pyjama rondlopen en geef ze wat vaker hun zin. Na de vakantie pak je de oude draad heus wel weer op.

Gun je partner rust

Bespreek met elkaar dat je allebei soms een momentje voor jezelf hebt. De ander doet dan iets met de kinderen.

Kies voor een plek waar je het ’s avonds leuk hebt

De avonden zijn de momenten op vakantie voor jou en je partner. Uitgaan zit er niet in als je kinderen op bed liggen. Daarom is het belangrijk dat je het bij de vakantiebestemming leuk hebt. Dat kan op verschillende manieren: door een mooi uitzicht, een fijne buitenplek, een bubbelbad, sauna of een televisie. Een glaasje wijn, flesje bier, spannend boek of leuk spelletje kan natuurlijk ook zorgen voor ontspanning.

En last, but nog least: Geniet van alle leuke, gezellige en ontspannen momenten met jouw kinderen!!!

Hoe pak jij je vakantie met jonge kinderen aan?

Eigenlijk is het allemaal zo simpel 😉 , je moet er alleen even aan denken als je op vakantie gaat met jonge kinderen. Heb jij nog tips voor onze lezeressen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven