Vakantie met kinderen boeken: don’t try this at home…

Zucht, het seizoen is weer begonnen. Ik bedoel niet het schaatsseizoen, wintersportseizoen maar het je-moet-een –vakantie-boeken seizoen. Althans, dat willen de reisbureaus je wijsmaken. Steevast komen er in deze maanden allerlei reclames en aanbiedingen voor de zomervakantie. Boek nu! Vroegboekkorting! Snelle beslissersvoordeel! Er wordt van alles geprobeerd om je over te halen nu een vakantie met kinderen te boeken. Want binnen is binnen, denken de reisbureaus. Ik ken veel mensen die het heerlijk vinden om internet af te struinen op zoek naar goede deals en leuke vakanties. Zo iemand ben ik dus niet. Want een vakantie met kinderen boeken, dat valt nog niet mee. Na een half uur ben ik harder aan vakantie toe dan ooit. Lees maar eens over mijn vakantieleed. En dan is de vakantie nog niet eens begonnen!

Vakantie met kinderen boeken

Voorheen was een vakantie heerlijk. Zelf bepalen waar, wanneer en hoe er werd gereisd en vakantie gevierd. ‘s Ochtends niet weten waar je ’s middags zou zijn, heerlijk. Nu moet ik er niet aan denken! Wat is er toch gebeurd met mijn vakantievierende, backpackliefhebbende ziel dat ik nu zo tegen een vakantie op zie? Laat ik het maar meteen zeggen: een vakantie met kinderen boeken, dat is gewoon heel andere koek. Andere koek dan backpacken.

vakantie met kinderen boeken

Waar is de spontaniteit?

Ik ben niet zo’n planner, ik hou van spontaan. Bij de gedachte dat ik nu een vakantie zou moeten boeken krijg ik al de kriebels. Laat staan een vakantie met kinderen boeken. Dat is geen stedentrip. Ik weet niet eens wat ik volgende week moet eten, laat staan waar ik over een paar maanden heen wil! Voor een paar weken nog wel… En als ik me later bedenk, zit ik er toch aan vast. Brrr, ik word daar dus een soort van claustrofobisch van. Herken je dat? Dan kan je natuurlijk voor een last-minute gaan. Een prima optie als je als jong stel op vakantie gaat, maar zodra er kids bij komen kijken krijg ik bij dat idee toch óók weer kriebels… Hoe zit dat met jou? Zou jij een last-minute vakantie met kinderen boeken?

Lees ook: Wat te doen in de vakantie, hoe hou ik de kids bezig?

Zijn het de kosten voor een vakantie met kinderen boeken?

Afgezien van een slechte planner, ben ik ook een tikkie zuinig. Ik heb de nare gewoonte ontwikkeld dat een vakantie nooit te veel moet kosten. Een vakantie met kinderen boeken naar het Safari Resort is dan ook geen optie. Ook dit stamt nog uit mijn backpacker-periode. En we zijn ook altijd van plan iets te gaan verbouwen, en willen dus budget overhouden. Niet de gehele spaarpot leegmaken dus. Helaas: ga je een vakantie met kinderen boeken, dan zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.

Voordat de kinderen leerplichtig waren, konden we voor een prima prijs een vakantie met kinderen boeken. Heerlijk naar een warm land vliegen en genieten van de zon. De vakanties met kleine kinderen zijn al uitdagend genoeg, dus kozen wij destijds wel voor wat meer luxe om toch een vakantiegevoel te krijgen. Nu de kinderen ouder zijn, komt dat vakantie gevoel weer langzaam terug. Maar je bent wel gebonden aan de schoolvakanties en dus de zeer hoge prijzen. Voor wat hoort wat blijkbaar… nu begrijp ik eindelijk waarom zoveel mensen op een camping gaan staan, het zijn de kosten! Scheelt ontzettend in het aantal hotelkamers dat je moet regelen tijdens het vakantie met kinderen boeken.

Keuze van vervoer?

Vliegvakanties zijn dus nagenoeg geen optie meer. Met de auto dan maar? Ik vind 10 uur in een auto met drie kinderen best een uitdaging. Met een gewone autorit krijg ik na 10 minuten al de vraag of het nog lang duurt, of is er flinke ruzie. Gelukkig zijn er schermpjes die veel “overlast” in de auto kunnen wegnemen, maar toch. Klinkt dus niet echt als muziek in de oren. En de ervaring leert dat wij er niet gezelliger op worden in de auto. Sommige mensen draaien hun hand er niet voor om. Ik ben bang dat wij (manlief en ik) binnen no-time zelf zitten te ruziën in de auto. We realiseren ons ook dat onze auto niet echt zuinig rijdt, en een lange autorit kan dus alsnog flink in de kosten lopen.

Is het ’t kiezen van een bestemming?

Dan dus maar een korte autorit. Dat wordt al snel in Nederland dus (Mijn inner-backpacker wordt even onwel) . Als het goed weer is, is het toch prima vertoeven in ons eigen landje! Ik heb ook het gevoel dat een vakantie in eigen land goedkoper zou moeten zijn dan ik het buitenland. Waarom? Geen idee. Dit gevoel blijkt dan ook niet te kloppen. Het enige wat goedkoper is, is de reis zelf, want de verblijfkosten zijn helemaal niet zoveel goedkoper dan de buitenlandse. En dan heb je nog geen eens grote kans op zomers weer! Jeetje voor dat geld, ga ik dan toch liever wat verder weg waar meer zonzekerheid is. Zo zie je: een vakantie boeken met kinderen, daar komt meer bij kijken dan je lief is. Maar die zon blijft bij mij toch wel echt prioriteit!

Uiteindelijk besluiten we dat 5 a 6 uur rijden de max is. Kunnen we makkelijk in een dag rijden zonder dat de kinderen en wij helemaal gaar zijn, ruziënd uit de auto stappen. En zo heb je nog wat aan je dag. Met deze maximale reistijd (gerekend zonder files) kom je snel uit in Zuid Duitsland of de Ardennen.

En dan: de accommodatie

Het volgende dilemma: de accommodatie bij een vakantie met kinderen boeken. Was bij dat backpacken ook al geen probleem. Een hotelkamer met zijn vijven klinkt niet aanlokkelijk. We willen graag dat er aparte slaapkamers zijn zodat de kinderen elkaar minder snel kunnen wakker maken en wij niet op een bed de hele avond de tv zacht moeten houden. En die hongerlappen van mij willen veel en vaak eten, dus een ruimte om iets van eten te kunnen maken zou fijn zijn. Misschien een appartement? Dan lijkt ons wel wat, maar wel in de buurt van activiteiten en-of zwembad zodat de kinderen zich ook kunnen vermaken. Die kunnen we minder snel vinden.

Lekker burgerlijk in een bungalowpark zitten? Dan hebben we genoeg ruimte en voldoende mogelijkheden voor activiteiten en vermaak. Mijn inner-backpacker wordt weer niet goed. Dan iets van een stacaravan. Maar wel genoeg ruimte zodat als de jongste wakker wordt, hij niet direct iedereen wakker maakt. Of een tent dan. We hebben niet al te veel tentspullen, dus die moeten eerst worden aangeschaft. En als we het niet leuk vinden, zitten we met al die spullen. Ik zie me trouwens verder niet op een camping rondlopen met een wc-rol onder de arm, dus nee.

vakantie met kinderen boeken

Het laatste hoofdstuk: het boeken zelf

Wordt het dus toch een bungalowpark of stacaravan. Nou, nadat we door de voorgaande stappen heen zijn gekomen zijn, voelen we ons triomfantelijk en zakken we tevreden op de bank. Dit was al een hele klus, het boeken komt nog wel. Of zitten we het uit te stellen omdat dat misschien wel het ergste gedeelte is?

Een paar weken later gaan we weer op zoek. Als we al bungalow parken of campings vinden die ons aanspreken, zijn ze óf hartstikke duur óf helemaal volgeboekt. Meestal allebei. Ik ben er al helemaal klaar mee. Laat maar zitten. Inmiddels zitten we zo ver in het seizoen dat we dan toch maar een last minute (moeten) doen. Je hoort vaak geweldige succesverhalen hierover, dus dat kunnen wij toch ook?

Vakantie met kinderen boeken? Drama voor mama.

Nou mooi niet! Waarom ik dacht dat er nu wel leuke opties zijn die er een paar weken geleden ook niet waren, is een raadsel. Alle bestemmingen die ons leuk lijken zijn volgeboekt door mensen die wel van te voren plannen en zo slim waren een keus te maken. De mensen die blijkbaar wel weten hoe je een vakantie met kinderen boeken moet aanpakken. Maar ja, we willen toch even weg. Rundhausen is ook niet écht vakantie. Je wilt er echt even tussen uit.

Omdat de vakantie steeds sneller nadert, móeten we nu echt kiezen. Ik merk dat ik er steeds minder zin in krijg (is vaker zo als iets moet) en er dus steeds minder geld voor over heb. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Uiteindelijk maar iets uitgekozen op basis van de categorie “het is nog beschikbaar”. Levert geen beste resultaten op, kan ik je vertellen. Vakantie klinkt me nu als goud in de oren, maar vakantie boeken met kinderen? Het begint op een fulltime baan te lijken. Alsof het moederschap dat nog niet was.

Red mijn vakantie!

Daar zit je dan, lekker goedkoop ergens in Nederland in een iets te klein caravannetje. Jongste zoon is standaard 6.30 uur wakker en de rest volgt helaas al snel. Het zwembad is dicht wegens storing aan de brandmelder en er is een wespenplaag. Nou, nou wat is het weer genieten. Gelukkig kunnen we qua zwembad bij de buurcamping terecht en zijn de kinderen daar heel blij mee. Of wij als ouders nou lekker uitrusten is nog maar de vraag. Maar ja, de kinderen hebben het naar hun zin, dus ouders ook snel.

Lees ook: De leukste activiteiten met kinderen op vakantie!

Een vakantie met kinderen boeken? We besluiten het volgend jaar echt anders te gaan doen! Ik weet zeker dat als we een iets ruimere budget nemen en tijdig boeken, we dit echt weer snel vergeten zijn. Als we eens een keer echt onze eerste keus boeken. Het wordt nu echt tijd om mijn backpackers-ziel te laten rusten en terug te keren naar de realiteit. Mijn inner-backpacker heft zijn verzet op en laat het gaan. Mijn moederziel neemt het vanaf nu aan over. Ik boor mijn inner organisatieziel hard aan en dit jaar gaat het lukken! Nu moet ik gaan, ik heb een vakantie met kinderen boeken op het programma staan 😉 .

(H)erken jij ook dat een vakantie met kinderen boeken een soort van fulltime job is? Heb je tips, laat het ons weten!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Vakantie met kinderen boeken: don’t try this at home…”

  1. Ja ik word moe van het lezen erover! Het probleem is nu ver van mijn bed. Kinderen hebben kinderen die zich klaar maken voor college. Maar over het probleem zelf lezen wekt nog steeds anxiety op, zelfs nu! Wij vonden meestal een kampeer plaats uiteindelijk, maar dat is omdat hier in California het beter te vinden was als je niet speciaal aan de kust wilde zitten. Bovendien is de zon meestal aanwezig, hoewel vaak veel te warm. Succes voor alle moeders met klein grut!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven