Vakantie Oost-Europa; mijn favoriete plek, ik vertel je waarom

Ben jij ook zo’n reisliefhebber? Voordat wij kinderen kregen heb ik een aantal hele fijne reizen gemaakt. De eerste keer zonder ouders weg ging bijvoorbeeld naar Jamaica. Die reis wakkerde bij mij een soort reislust aan. In de jaren die daarop volgden ging ik naar Malawi, Oekraïne, de Dominicaanse Republiek, Spanje, Hongarije, Tsjechië, Polen en Israël. Van al die plaatsen heb ik enorm genoten, maar mijn hart verloor ik aan Oost-Europa. Als er nu een vliegtuig voor de deur zou staan met een piloot die me liet kiezen tussen de Cariben en een vakantie Oost-Europa, dan koos ik voor het laatste. Ik vertel je in deze blogpost waarom ik zo verzot ben op deze regio.

vakantie oost-europa

Prachtige berglandschappen in Oost-Europa

Wat mij het allermeest trekt aan Oost-Europa zijn de bergen. De Trans-Karpaten in Oekraïne, het Tatra gebergte in Polen, in één woord: prachtig! In Oekraïne maakte ik een wandeling door een afgelegen berggebied waar ik uitkwam in een piepklein dorpje met een paar houten huisjes. Nooit ben ik ergens hartelijker ontvangen dan daar, ook al verstond ik hen niet, en zij mij niet. Het adembenemende uitzicht daar vergeet ik nooit meer.

Vriendelijke mensen daar

Alhoewel Oost-Europeanen niet bepaald bekend staan om hun vriendelijkheid, zijn ze het wel degelijk. Misschien komt het omdat ik als Friezin wel wat stugge mensen gewend ben, maar ik vind de mensen in Oost-Europa hartstikke vriendelijk. Altijd bereid om je te helpen en ontzettend gastvrij.

Wat wel van groot belang is is je bereidheid om hen in hun eigen taal aan te spreken. Mijn ervaring is dat als je ergens in het Duits of Engels van wal steekt mensen je nog wel eens de rug toe kunnen keren. Begroet je mensen echter in hun eigen taal (en dat is met behulp van Google niet zo moeilijk meer tegenwoordig), dan kun je gerust in het Engels verder praten. Dat begroeten is gewoon een fatsoensdingetje en als je dat eenmaal weet, dan is dat prima.

Goedkope vakantie Oost-Europa

‘Een halve liter bier voor nog geen gulden! Met z’n tweeën uit eten voor nog geen tientje!’ Ik hoor het mijn buurman nog zeggen. Dat was een koopje natuurlijk, maar ook twintig jaar geleden 😉 .

Oost-Europa is inmiddels hartstikke populair als vakantiebestemming, dus de prijzen van eten en drinken zijn daar, zeker in de steden, omhoog gegaan. Maar dan nog. Een hoofdgerecht voor een tientje is natuurlijk nog niet duur! Ook campings zijn vaak nog erg goedkoop, in vergelijking met campings in Nederland, Duitsland of Frankrijk. Daarnaast zijn ook benzine, bezienswaardigheden en boodschappen er goed te betalen. Zo houd je nog eens geld over voor een ijsje!

Dit jaar vieren we onze vakantie in Kroatië. Dit Oost-Europese land ben ik nog niet eerder geweest, dus ik ben erg benieuwd! Tijdens de reis er naartoe reizen we ook door Slovenië, daar zal ik ook mijn ogen flink de kost geven. Ook nieuwsgierig? Meer over een vakantie Oost-Europa en eventuele mooie autoroutes vind je hier.

Ben jij ook wel eens in Oost-Europa op vakantie geweest? Welke bestemming is jouw favoriet?

3 gedachten over “Vakantie Oost-Europa; mijn favoriete plek, ik vertel je waarom”

  1. Wat lijkt me dat mooi! Ik ben zelf nooit verder dan Karinthië geweest en daar was het al prachtig. Hongarije en Roemenië staan op mijn wenslijst.

    1. Hongarije kan ik je zeker aanraden Tamara! Boedapest is echt prachtig, echt een stad waar je je meteen thuis zult voelen. Maar ook buiten Boedapest is het prachtig. Zomers vind je er hele grote zonnebloemvelden. Zo fotogeniek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven