Wandelen, klimmen, dolfijnen spotten, zonnen, Tenerife biedt alles!

Naar Tenerife met kinderen? Pas stelde iemand me die vraag. Ga je op vakantie naar Tenerife mét je kinderen? Ik was eerlijk gezegd een beetje verbaasd. Ja hoezo? Waarom niet? Begrijp me niet verkeerd, ik ga ook graag wel eens zonder mijn kinderen weg, maar waarom zou ik ze specifiek niet meenemen naar Tenerife? Het is daar namelijk heerlijk voor kinderen hebben wij inmiddels ontdekt.

Als jij er al eens geweest bent, dan weet je dat ongetwijfeld al. Zo niet, lees dan mijn reisverslag, want er is zelfs nog veel meer te doen dan je waarschijnlijk denkt! Daar komt nog bij dat wij onze vakantie niet ‘standaard’ in het zuiden van Tenerife hebben gehouden, maar dat we juist ook het een en ander van het noorden van dit eiland hebben gezien. En daar is maar een woord voor: fantastisch!

Naar Tenerife met kinderen

Afijn, Tenerife it is.

Vliegen met kinderen naar Tenerife

Misschien dat de vliegreis je in eerste instantie een beetje tegen zou houden, maar ik vond het juist erg leuk om met de kinderen te vliegen. Is weer eens wat anders dan lange autoritten met de kids op de achterbank. Eerlijk is eerlijk, je bent óók met het vliegtuig wel even onderweg, maar dat is toch wat afwisselender vind ik. Daarbij komt dat Lotte nog niet eerder gevlogen had en gewoon héél graag een keer mee wilde met het vliegtuig. Tsja… invloeden van mijn vader denk ik, die is namelijk straaljagerpiloot geweest 😉 .

vliegen naar tenerife met kinderen

We hebben trouwens de vliegreis naar Tenerife geboekt vanaf Charleroi, België. Scheelde nogal wat knaken omdat we natuurlijk in de meivakantie moesten vliegen met leerplichtige kinderen en dan zijn de tickets in Nederland duurder dan in België. Voor ons is Charleroi 2 uurtjes rijden, dus dat is goed te doen. Vlieg je naar Tenerife met kinderen of ga je vliegen met baby? Lees dan even onze tips door voor een fijne vlucht.

Na dik 4 uur vliegen begeven we ons op Spaans grondgebied en kan de lange broek direct verwisseld worden voor wat luchtigers, joepie! Naast Tenerife met kinderen is Lanzarote met kinderen ook heel leuk trouwens!

vliegen naar Tenerife met kinderen

Handbagage in plaats van grote koffers

Omdat we de drone hebben meegenomen naar Tenerife voor mooi filmmateriaal vanuit de lucht moesten er wat grote koffers mee. Was dat niet het geval , dan hadden we het lekker allemaal gewoon met handbagage gedaan. Als je een week (of ietsje langer) naar Tenerife gaat, dan is dat prima te doen en hoef je niet bij de band te wachten op de rest van je bagage.

Tip: Let er wel op dat je handbagage de juiste afmetingen heeft. De regels hieromtrent worden steeds strikter! Luc mocht de Leitz trolley uitproberen. Een lichtgewicht koffer op rolletjes die voldoet aan alle afmetingen maar ook door zijn gewicht uitermate geschikt is. Hoe lichter de trolley, hoe meer er aan kleding in kan 😉 .

En gaat hij straks als puber alleen op stap, of heeft mama nog een persreis, dan is hij ook ideaal. Met alle aparte vakken die erin zitten kan je laptop, kabels, toillettas en reispapieren eenvoudig van elkaar gescheiden houden en in een wip terugvinden!

Het weer op Tenerife

Qua klimaat is het hier fantastisch. Alleen dat kan al een reden zijn om Tenerife met kinderen te bezoeken. Nu wil echter wél het geval dat het in het noorden over het algemeen koeler en regenachtiger kan zijn dan in het zuiden. En wij zitten dus in het noorden. Vooraf is Frank voortdurend bezig met de weersvoorspellingen. Alhoewel ik me daar zelf nooit mee bezig hou word ik nu toch wel enigszins wanhopig… bijna alle dagen 16° en 60% kans op regen. In het noorden dan hè. Gatver! Daar hoef ik Nederland niet voor uit!

In het zuiden zijn de weersvoorspellingen een stuk beter, 25°, zon en droog. Hoe dat komt? Iets met een berg en wind enzo. We besluiten om -als het weer in het noorden van Tenerife echt bagger blijkt te zijn- gewoon dagelijks naar het zuiden te rijden 😉 . Gelukkig valt het enorm mee! Zo’n berg in het midden en een zeebries kunnen dan misschien wel wolken veroorzaken… de wind blaast de wolken en regen ook zo weer weg als het meezit.

Al met al hebben we in deze vakantie een aantal donkere wolken gezien, en een paar spatjes regen gevoeld. Maar het merendeel van de tijd was het zonnig, warm en uitstekend weer om dingen met de kinderen te ondernemen en Tenerife zelf te bewonderen!

Kindvriendelijke hotels op Tenerife

Wij zaten in een heerlijk huisje, maar zoek jij eerder een kindvriendelijk hotel om te verblijven op Tenerife met kinderen, check dan hieronder eens:

  • Hotels voor kinderen van Corendon
  • Goed geprijsd naar Tenerife met kinderen via D-Reizen
verblijf interhome op tenerife

Op naar ons verblijf op Tenerife

Met een gerust hart zoeven wij -na 4 uur vliegen- met onze Countryman door het droge zonnige zuiden over de snelweg richting de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz. Niet dat we daar een accommodatie hebben, nee, we zitten ietsje landinwaarts in een echt Spaans huisje wat -zoals we het via Interhome hebben kunnen zien op internet- er enorm schattig uitziet. De vraag is natuurlijk of dat in het echt ook zo is ;). Altijd spannend!

tenerife verblijf interhome

Natuurlijk rijden we, als we van de snelweg af moeten, even verkeerd. De navigatie pakt het snel op en stuurt ons kris kras door de smalste paadjes naar boven. Sight Seeing El Rosario zeg maar. Wat een heerlijke streek en wat proef je hier het échte leven op Tenerife. Deze omgeving is zo enorm anders dan het zuiden met de hoogbouw, luxe appartementen, vele shops en het uitgesproken tourisme. Het is hier groen, er lopen wat hondjes over de straat te struinen en de mensen die we tegenkomen -het zijn er niet veel- die kijken ons vriendelijk en bemoedigend aan.

tenerife met kinderen

Een warm onthaal

Aangekomen bij ons huisje wacht ons een warm onthaal. Cristo, eigenaar van ons huisje, en zijn honden komen aangesneld. Verontschuldigend voor zijn werkkloffie dirigeert Cristo ons naar een paadje boven zijn huis dat leidt naar ons idyllische plekje voor de komende week. Frank krijgt de auto nog maar net gekeerd op het smalle pad, maar dat mag de pret niet drukken. Behalve dan als ik besluit er een foto van te maken in plaats van hem te helpen met aanwijzigingen 😉 . #allesvoorhetblog

auto huren op tenerife

As usual stuiteren de kinderen rond en zodra de deur van ons huisje opengaat vliegen ze de kamers in om te kijken wie waar gaat liggen. Herken je dat?

We krijgen van Cristo inlichtingen over de lokale supermarkt (mega goedkoop) en genieten van de charme van ons huisje. Eerst wat boodschappen doen en dan genieten van het uitzicht, een goed glas wijn (ik), een kop koffie (hij) en het feit dat we samen zijn, terwijl de kids een bottle flip doen. Dit is vakantie.

tenerife met kinderen, aankomst huisje

Highlights tijdens onze vakantie op Tenerife

We hebben ‘maar’ 6 dagen doorgebracht op Tenerife met de kinderen. Niet zo heel veel als je bedenkt dat je ook op 2 dagen ervan aan het reizen bent, maar we hebben onze tijd goed besteed! Wat je wat ons betreft niet mag missen op Tenerife met kinderen is hetvolgende!

Havenstad Puerto de la Cruz

Een prachtige stad in het noord-westen van Tenerife. Rij je vanaf het oosten (bijvoorbeeld Santa Cruz) over de snelweg dan kom je uiteindelijk op het laatste bergachtige stuk langs de kust. Puerto de la Cruz zie je dan ‘beneden’ liggen en wat een prachtig uitzicht levert dit dan op! In de stad aangekomen lopen we eerst over de stenen pier bij een klein strandje. De zilte zeewind opsnuivend kijk ik naar hoe de kinderen met verbazing over de stenen springen op zoek naar de talloze krabben die hier zitten. De een nog groter dan de ander. Veel meer dan dit hebben onze kinderen niet nodig lijkt wel. Tevreden zakken Frank en ik op een grote platte steen neer en zuigen we de energie van Puerto de la Cruz op. Zo wordt Tenerife met kinderen een eitje!

puerto de la cruz, tenerife met kinderen

Gelukkig krijgen we de kinderen na een uurtje mee en ontdekken we dat deze stad nog veel meer te bieden heeft dan we in eerste instantie dachten. Achter dit eerste strandje (bij het Lago Martiánez park) zit namelijk een enorme boulevard die leidt naar het centrum van Puerto de la Cruz. Naast dit Lago Martiánez Park biedt ook hier de kust langs de boulevard mogelijkheden om tussen de rotspartijen te poedelen en daar wordt volop gebruik van gemaakt.

tenerife met kinderen, puerto de la cruz

De oude stad heeft een typisch mediterraans karakter. Met smalle straatjes van keistenen, pleintjes en winkels en huizen in allerlei kleuren is het hier een lust voor het oog.

lekker eten op tenerife, met kinderen

Lekker eten en drinken kan je hier zeker. Wij hebben hier ‘bij de boogjes’ gezeten en voor ongeveer € 50,00 met zijn vieren uitgebreid avondeten gehad. Met drankjes erbij en een prachtig uitzicht. Niet veel vergeleken met Nederland en ook een duidelijk verschil qua prijs ten opzichte van het zuiden van Tenerife.

loro parque, tenerife met kinderen

Loro Parque in Tenerife

tenerife met kinderen orka's in loro parque

Op een van de andere dagen zijn we nog een keer terug gegaan naar deze prachtige stad, maar dan om een bezoekje te brengen aan het Loro Parque. Een echte trekpleister in Tenerife en als je van dierentuinen houdt zeker de moeite waard. Ze zijn ook niet voor niets tot beste dierentuin van Europa gekozen. Ook als je niet zo van dierentuinen houdt blijft dit park bijzonder mooi om te zien. Met pinquins in een omgeving waarbij ze hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk nabootsen (inclusief vallende sneeuw), dolfijnen, enorm veel prachtige papagaaien die ook in een grote jungle los vliegen en uiteraard de orka’s. Ga je naar Tenerife met kinderen dan mag je het Loro Parque niet overslaan.

Wist je dat ‘onze Morgan’ hier ook rondzwemt? De dove orka die in Nederland aangespoeld is krijgt hier een training op basis van lichtsignalen. Dierenvriend als ik ben vind ik dierentuinen altijd een beetje dubieus. Aan de ene kant vind ik het fantastisch om al deze bijzondere beesten te zien, maar de keerzijde is natuurlijk dat je altijd denkt aan de natuurlijke omgeving waar ze eigenlijk thuis horen. Toch vind ik dat ze in het Loro Parque uitstekend werk doen.

Hier zitten de beste trainers, maar vooral ook onderzoekers. Het Loro Parque zet zich enorm in voor het dierenwelzijn. Niet alleen binnen de dierentuin, maar vooral ook daarbuiten. Ze investeren met geld én kennis in allerlei projecten over de hele wereld.

tenerife met kinderen, dolfijnen in Loro Parque

Wat ik bijvoorbeeld ook fantastisch vind daar is de ‘les’ die je als bezoeker krijgt tijdens de shows. Je krijgt niet alleen meer kennis van de dieren, maar wordt bijvoorbeeld ook ingelicht over hoe je een aangespoelde dolfijn zijn leven kan redden. Dit kunnen ze allemaal laten zien doordat de dolfijnen zo getraind zijn. Mooi. Verder spreken de foto’s voor zich denk ik zo.

tenerife met kinderen, pico del teide
Onderweg genieten van het uitzicht, het kleine puntje in het midden is Pico del Teide, daar moeten we zijn!

Pico del Teide

Nog zo’n trekpleister die je niet mag missen. Je zou het misschien niet denken maar onze kinderen hadden écht zin in deze tocht. Dus ben je op Tenerife met kinderen, neem dan zeker de mogelijkheid om deze vulkaan -de hoogste berg in Spanje- te beklimmen.

tenerife met kinderen, de teide beklimmen
tenerif met kinderen, rot naar de teide

Wij hadden 2 maanden geleden al een vergunning gevraagd om de top van Pico del Teide te mogen beklimmen. Dagelijks laten ze maar een aantal mensen toe op de top, dus als je dat wilt moet je er tijdig bij zijn. De vergunning zelf is overigens gratis.

Je snapt dat wij dan ook hevig teleurgesteld waren toen we bij el Teide aankwamen… de gondel bleek namelijk in onderhoud, precies op de dag dat wij onze vergunning hadden! Damn. Geen rit met de gondel omhoog dus. En erger nog…dus ook geen klim naar de top. Erg jammer, en zeker een reden voor ons om toch nog eens terug te gaan. Gelukkig is de rit naar del Teide zelf al erg mooi, met mooie fotomomentjes tussendoor. Maar de crème de la crème… tja die zagen we dus mooi aan onze neus voorbij gaan.

Interesse om ook de top van Pico del Teide te beklimmen? Vraag hier je vergunning aan.

tenerife met kinderen, rit naar de teide

Strand Playa de las Teresitas

tenerife met kinderen, playa de las teresitas

Het strand Playa de las Teresitas is een fijne must-see als je Tenerife met kinderen bezoekt. Niks lekkerder dan even op het strand hangen en met water, zand en schelpjes spelen, toch? 

Ze noemen dit strand ook wel ‘het gouden strand’. Tenerife kent namelijk geen echte witzand stranden zoals wij ze hier kennen. Vanwege de vulkanische grond zijn de stranden daar normaal gesproken zwart (héél fashionable) of bruinig. Playa de las Teresitas is echter geen natuurlijk strand. Je zit met je kont op een stukje Sahara als je daar ligt te zonnen, want dit zand is per schip van de Sahara naar Tenerife vervoert. Kan je ook nog zeggen dat je in de woestijn bent geweest en niet alleen naar Tenerfie met de kinderen 😉 .

Het enige witte strand op Tenerife bevindt zich in het noorden bij het dorp San Andrés en ziet er tropisch uit met prachtige bergen op de achtergrond. Een bedje huur je daar voor € 2,50 per dag en er zijn genoeg bomen om ook lekker de schaduw op te zoeken als je wilt. Daarnaast vind je er wat stalletjes om een hapje en een drankje te halen.

tenerife rivierbedding Santa Cruz

Santa Cruz

Vanuit Playa de las Teresitas besloten we de Mac Donalds in Santa Cruz te gaan zoeken. Op de bonnefooi zijn we de stad ingereden en hebben onze auto geparkeerd bij een bijzonder mooi park middenin de stad: Parque de la Granja. Mocht je er ooit in de buurt zijn 😉 , het is een aanrader.

Slenterend door het park langs de rivierbedding die omgetoverd is tot sportterrein voor de jeugd kom je in het uitgebreide centrum terecht. Deze route geeft je een echt beeld van het lokale leven in deze stad en heeft ons zeker verrast.

tenerife met kinderen, boottrip

Dolfijnen en walvissen spotten (gegarandeerd)

Gegarandeerd walvissen en dolfijnen zien met een boottocht. Beloofd en gekregen en wat hebben we genoten. Een van de must-sees als je Tenerife met kinderen bezoekt. Vooraan, op de boeg van de catamaran hebben we tientallen dolfijnen gezien. Ik stond zo perplex dat het een hele tijd duurde voor ik me realiseerde dat het misschien leuk zou zijn om er een foto van te maken 😉 . Ik was nog maar net op tijd.

boot tenerife met kids

Uiteindelijk hebben we 5 heerlijke uren op de boot doorgebracht (met pilletje tegen de misselijkheid). Dolfijnen en kleine walvissen gezien en uiteraard de Los Gigantos clif die 600 meter boven de zee uitsteekt.

tenerife met kinderen, op de catamaran

Deze boottochtjes kan je echt overal regelen. Persoonlijk zou ik nooit voor de boot met glazen bodem kiezen… dat is vragen om zeeziek worden. Daarbij komt dat ik de zilte zeelucht wil ruiken als ik op het water zit. Wij zaten nu op een catamaran, maar als de mogelijkheid zich nog eens voordoet… dan zou ik op een nog kleiner soort privé jacht gaan waar maar 11 personen op gaan ofzo. Dat lijkt me helemaal fantastisch.

Met de auto Tenerife verkennen

Aangezien wij in het noorden een huisje hebben en we op het zuiden vliegen (lekker handig), is een huurauto geen overbodige luxe. Sowieso niet trouwens, want je ziet echt veel meer van Tenerife met kinderen als je een auto ter beschikking hebt. Geen auto? Dan ben je volledig afhankelijk van standaard tripjes en de tourbussen die dan rijden. Lijkt vanuit een hotel misschien handig, maar je hebt totaal geen vrijheid. Persoonlijk vind ik dat een behoorlijk gemis.

auto huren op tenerife met kinderen

Afijn, wij hebben ‘onze’ Mini Countryman (altijd al willen hebben!) dan ook uitgebreid gebruikt om het eiland Tenerife met kinderen te verkennen. Zo zijn we bijvoorbeeld in een dik uur vanuit ons huisje helemaal in het Zuiden om een boottocht te maken. En zaten we in 20 minuten in de prachtige havenstad Puerto de la Cruz. Ook hebben we op ons eigen tempo de rit naar de Teide kunnen maken. Nog zo’n voordeel … met een eigen auto zijn kotsende kinderen een veel kleiner risico dan met een bustour. Ik zie mezelf al op ieder moment dat er eentje misselijk wordt naar de buschauffeur lopen om te vragen of hij eventjes wil stoppen om een luchtje te scheppen 😉 .

Het huren is overigens een eitje. Doe je dus vanuit je luie stoel in Holland, om vervolgens op het vliegveld op Tenerife je papieren te laten zien. Oja en ook goed om te weten… bij Sunny Cars -waar wij de auto hebben geregeld- huur je de auto all-in. Schade- en diefstalverzekering, een extra WA-dekking van € 7,5 miljoen (Whut?), dekking van glas-banden-bodem-dakschades: alle nodige verzekeringen zijn inbegrepen. Ze betalen het eigen risico altijd terug. Je hoeft op je bestemming dus GEEN extra verzekeringen af te sluiten (wat ze je daar ter plekke wel zullen proberen aan te smeren, dus let op)!

Reisverzekering

En over verzekeringen gesproken… vergeet vooral niet om ook een doorlopende reisverzekering af te sluiten als je -net als wij- wat vaker op pad gaat. Maar zelfs als je eenmaal per jaar op vakantie gaat dan loont het de moeite. Wij hebben er al vaker gebruik van moeten maken. Bijvoorbeeld toen Lotte haar been brak op de wintersport en eerder al toen mijn vader ernstig ziek werd en de diagnose kanker kreeg. Pas in dit soort situaties besef je je wat voor een voordelen zo’n verzekering voor je heeft terwijl de premie van een dergelijke verzekering echt meevalt als je dit per maand bekijkt. 

Over een aantal weken gaan wij bijvoorbeeld voor een weekendje naar Engeland toe met DFDS, Newcastle ontdekken. Andere koek dan naar Tenerife met kinderen, maar ook dan is de reisverzekering geldig en dat vind ik een hele geruststelling. Je weet immers maar nooit. Uiteraard volgt ook over onze autovakantie Engeland een uitvoerig verslag 😉 .

We gaan dan wel met de boot naar Engeland toe, maar daar willen we eigenlijk ook graag nog en auto huren om even een stukje Engeland te verkennen, ook al zijn we daar niet zo heel erg lang. Heb jij wel eens auto gereden daar? Het lijkt mij lichtelijk spannend!

naar Tenerife met kinderen

Tenerife met kinderen, maar dan een volgende keer

Het was voor ons 14 jaar geleden dat we op Tenerife waren. We hebben afgesproken dat het niet nog eens 14 jaar duurt voordat we weer Tenerife met kinderen bezoeken. Er is nog zoveel wat we willen ontdekken daar. Een kleine greep:

  • Het Lago Martiánez park (bij Puerto de la Cruz)
  • Het Siam Park (groot waterpark in het zuiden van Tenerife)
  • Mooie wandelingen in het noorden van Tenerife
  • La Laguna (de tweede stad van Tenerife) ontdekken
  • Uiteraard de top van Pico del Teide beklimmen (1x pech is voldoende, niet?)

Voor nu moeten we het even doen met alle mooie foto’s en herinneringen.

Ben jij wel eens naar Tenerife geweest (met of zonder kinderen) en heb je tips voor ons over iets wat we zeker niet over mogen slaan de volgende keer? Laat het me weten, dan voeg ik het toe aan onze wishlist 😉 .

Dit artikel over het ontdekken van Tenerife met kinderen is tot stand gekomen middels een samenwerking met Interhome, en geeft, zoals je van ons gewend bent, onze eerlijke mening weer. Mocht je ook eens willen kijken of het iets voor jou is…alle huizen op Tenerife die Interhome te bieden heeft vind je hier.

ps… Collegablogger Stephanie ging naar Gran Canaria met haar kinderen. Wil je daar meer over weten, lees dan ook haar blog!

4 gedachten over “Wandelen, klimmen, dolfijnen spotten, zonnen, Tenerife biedt alles!”

  1. Het Loro parque is helemaal niet zo’n goede dierentuin zeker niet als je naar het dieren welzijn kijkt..Doe iets beter je onderzoek voordat je zoveel lof uitspreekt over deze commerciele organisatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven