Op vakantie naar Vietnam met kinderen, zou je dat nou wel doen?

Aangestoken door mijn neefje, die er in zijn eentje op uit is getrokken naar Vietnam, zijn we momenteel aan het overwegen of Vietnam iets voor ons is. Op vakantie naar Vietnam met kinderen lijkt me een fantastische beleving, zeker nu ik de foto’s gezien heb van Vietnam. Wat een prachtige natuur daar zeg! Maar ik krijg in mijn omgeving toch ook de vraag of het nu wel zo verstandig is. Vandaar dat ik op onderzoek ben uitgegaan. Als we Vietnam met kinderen zouden gaan bezoeken, waar moeten we dan aan denken? Wat is de beste periode om te gaan en waar moeten we rekening mee houden?

vakantie vietnam

Vakantie Vietnam met kinderen in schoolvakanties

Vanwege de leeftijd van onze kinderen zijn we aan de schoolvakanties gebonden. Naar Vietnam met kinderen is een trip waar je de tijd voor moet uittrekken denk ik zo, maar er zijn uiteraard meer zaken waar je rekening mee ‘moet’ houden. Als je echt veel van het land wilt zien, dan is twee weken Vietnam misschien niet voldoende. Maar meer dan twee weken vietnam met kinderen buiten de grote schoolvakantie is ook geen optie.

Er zijn dus maar een paar keuzes: in de grote schoolvakantie gaan als je meer dan twee weken rond wilt reizen in Vietnam. Of twee weken gaan tijdens de kerstperiode of in de meivakantie.

vietnam vakantie

Het weer in Vietnam in hoogseizoen en tussenseizoen

Aangezien Vietnam een nogal langgerekt land is (zo’n 1600 kilometer lang !) kan je met het weer niet zonder meer zeggen welk moment de beste reistijd is om naar Vietnam met kinderen op vakantie te gaan. Tenzij het weer in Vietnam je niets uitmaakt natuurlijk.

Vanwege het tropische klimaat is het in de zomermaanden in ieder geval snikheet én is er veel kans op flinke buien. Daar zit ik persoonlijk niet echt op te wachten. Wat mij betreft mag het tijdens een rondreis Vietnam best wat minder warm zijn. Zo nu en dan een bui? Geen probleem. Ellenlange tropische stormen? Liever niet 😉 .

Qua weer valt de grote schoolvakantie dus niet echt positief uit.

vietnam met kinderen vakantie

Een andere mogelijkheid is het tussenseizoen in Vietnam. Het tussenseizoen is ongeveer van december tot en met maart. In die periode (met de kerst) hebben de kinderen ook altijd twee weken vrij. Dat betekent dan dat je twee weken kan rondreizen in Vietnam en dus niet langer. Het weer is in het tussenseizoen vaak wel prettiger. Een prettige temperatuur (ook om rond te trekken) en veel minder regen dan in de zomer. Alhoewel dit niet voor geheel Vietnam geldt… centraal Vietnam kan in die periode nog wat natter zijn.

vakantie vietnam met kinderen

Overpeinzingen voor vakantie Vietnam met kinderen

Naast het bedenken van de beste periode qua weer zijn er nog een aantal andere overpeinzingen die me bezighouden. Op de site van de Rijksoverheid wordt ‘gewaarschuwd’ over een aantal zaken waar ik toch even bij stil wil staan. Er geldt overigens geen negatief reisadvies naar Vietnam hoor, maar er zijn wel wat aandachtspunten.

De tropische stormen (tyfoons, cyclonen e.d)

Deze komen het meeste voor in de maanden mei tot en met november. Waarschijnlijk dus geen ‘last’ van als we in de winterperiode zouden gaan.

Het verkeer

Hoorde ik van mijn neef ook al. Het verkeer is echt een chaos in Vietnam. Geen probleem als je daar goed tegen kan, maar ik voorzie wat problemen met bijvoorbeeld het rijden met scooters, het meest gebruikte vervoersmiddel. Zoals jullie weten ben ik met mijn motorrijbewijs bezig. Voor een scooter draai ik mijn hand straks niet meer om natuurlijk, behalve waarschijnlijk in een land als Vietnam. Geen verkeersregels, iedereen doet maar wat en mag druk! Verder heb ik ook al gelezen dat je als buitenlander bij een ongeluk eigenlijk altijd de schuld krijgt, ook al ben je niet schuldig. Dat zie ik allemaal niet zo zitten.

Gelukkig kan je ook prima met de bus, het vliegtuig (binnenlandse vluchten) of de trein. En dit soort vervoer is nog redelijk betaalbaar ook, wél zo handig als je met kinderen op vakantie gaat.

kanoen vietnam

Visum

Uiteraard heb je een geldig paspoort nodig als je naar Vietnam reist. Een geldig paspoort is echter niet voldoende. Als je op vakantie gaat naar Vietnam met kinderen, dan heb je ook een visum nodig.

Je visum aanvragen in het Nederlands kan online en is binnen 5 minuten gebeurd. Binnen maximaal 3 dagen heb je je visum voor Vietnam binnen en kan je op pad. In ons geval zou een visum met geldigheid van maximaal een maand voldoende zijn, maar je kan ook een visum met een geldigheid van maximaal 3 maanden aanvragen als je wilt. Je hoeft met het onlie aanvragen van een visum overigens niet meer naar de Nederlandse ambassade in Hanoi. Ook dat scheelt weer… zeker als je maar twee weken gaat rondreizen in Vietnam.

Een auto huren?

Een auto huren in Vietnam is misschien een goede optie als je Vietnam met kinderen bezoekt. Maar ik kom er nu dus achter dat je Nederlandse rijbewijs niet geldig is in Vietnam. Gelukkig is het auto huren in Vietnam heel normaal, mét chauffeur! Je laat je dus rijden. Zou dat wat zijn?

vietnam cultuur

Militaire regels en zaken

Nu zou het niet zomaar in me opkomen, maar er wordt bewust gewaarschuwd voor het niet fotograferen van militaire objecten of de militairen zelf. Daarnaast zijn er in de oorlogsgebieden nog onontplofte mijnen, brrrr….

Verder wordt er nog bewust gewaarschuwd voor de criminaliteit. Ook al geeft mijn neef te kennen dat hij hier niet veel van gemerkt heeft -tasjesroof, drogeerpraktijken en zakkenrollers- zijn in de grote steden actief.

Inentingen Vietnam

Er zijn geen verplichte inentingen als je op vakantie naar Vietnam gaat, maar er worden wél een aantal entingen geadviseerd, ook als je als kind deze entingen al gehad hebt.

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatites A (besmettelijke geelzucht)

Nu ben ik benieuwd wie deze entingen opnieuw haalt op het moment dat ze een vakantie naar Vietnam met kinderen boekt. Ik ben bang dat dit wel een dingetje is om er hier thuis ‘doorheen’ te krijgen.

vietnam kinderen vakantie

Vietnam met kinderen, iets voor ons?

Voor ons zal de beste reistijd voor Vietnam waarschijnlijk de kerstperiode zijn. Deze valt in het gunstigste seizoen qua weer en is ook qua kosten redelijk omdat dit het tussenseizoen is voor Vietnam.

De natuur die Vietnam te bieden heeft vind ik helemaal geweldig en dit zou voor ons de reden zijn om met kinderen Vietnam te bezoeken. Uiteraard in combinatie met de cultuur en de tegenstellingen tussen stad en platteland.

Ik zie me met kinderen nog niet zo snel op een scooter of brommer door Vietnam crossen, maar een auto huren of met de bus kan natuurlijk ook gewoon. Verder ben ik enorm benieuwd naar de vriendelijke inwoners van Vietnam, want ook daar lees je overal over. Al met al ben ik dus zeker positief gestemd over Vietnam met kinderen. Nu nog met hen bespreken en eventueel boeken 😉 .

Ben jij al eens in Vietnam geweest? En hoe waren jouw ervaringen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven