Vakantie voorbij; terug thuis steekt de stress zijn kop weer op

Vakantie, dat is voor velen iets om naar toe te leven. Het begint al met de voorpret van het plannen van de reis. Waar zullen we dit jaar naartoe gaan? Wat nemen we mee? Hoe gaan we de kinderen dit jaar bezig houden op de achterbank? De autoreis er naartoe dat is voor mij ook genieten. Heerlijk vind ik het om te zien hoe het landschap steeds weer verandert, om leuke spelletjes te verzinnen voor de kinderen en vooral om lekker weg te dromen en te fantaseren over de naderende vakantiebestemming. Inmiddels is de vakantie voorbij en is mijn voorpret omgeslagen in dezelfde dagelijkse stress dan voor de vakantie.

vakantie voorbij

Alles mag, niets hoeft

Alles kan en niks hoeft op vakantie. ’s Morgens doen we het rustig aan, elke dag eten we ijsjes, we slenteren door leuke stadjes, we zwemmen heel vaak, spelen veel spelletjes, gaan vaak uit eten en genieten volop van het zonnetje op onze huid. Heerlijk om even weg te zijn van alles en iedereen, om even alleen maar bezig te zijn met ons gezinnetje. We leren een nieuw landschap kennen en maken kennis met een andere cultuur. Even met onze gedachten alleen maar in het hier en nu zijn, genieten van het moment, dat geeft rust.

Somber gevoel steekt de kop op

Als het einde in zicht komt, begint er bij mij iets te knagen, een somber gevoel komt opzetten. Nu zullen we weer een heel jaar moeten wachten op deze leukste tijd van het jaar. Ik zet het negatieve gevoel zoveel mogelijk van me af en geniet van elk moment vakantie dat ik nog heb. Tijdens de autorit naar huis probeer ik te denken aan al het leuks dat Nederland mij te bieden heeft.

Bom ontploft

Thuis aangekomen, is het tijd om bij te slapen van de lange reis, maar de volgende dag komt het moment van het uitpakken van alle spullen. De kinderen zijn ondertussen heerlijk aan het spelen met het speelgoed dat ze gemist hebben. Het lijkt alsof er een bom is ontploft. Het huis staat vol met tassen, uitgepakte spullen die nog een plek moeten krijgen en speelgoed. Daarbij hoor ik de herrie van de overenthousiaste kinderen.  Daar kan ik dus echt niet tegen! Na drie weken volkomen rust, heb ik meteen weer ‘stress’.

Vakantie voorbij en stress slaat toe

Het ‘gewone leventje’ gaat weer door. Als de vakantie voorbij is vragen mensen nog even aan je hoe het was. Je praat er kort over en kletst verder over andere zaken. Vervolgens gaan we weer naar de plekken waar we al honderden keren geweest zijn, draaien we weer wasjes, zetten de wekker weer aan op de o-zo-bekende tijd en gaan we weer naar school en naar het werk.

Toch wordt het gevoel weer beter

Het kost me een beetje tijd, maar dan denk ik niet meer aan de afgelopen vakantie en kan ik gewoon weer genieten van het alledaagse, volgeladen met nieuwe energie. Vakantie is ook juist zo leuk, omdat het niet iets is dat je elke dag doet, omdat het maar zo zelden kan. Daarom is het goed zoals het is. Ik ga er weer tegenaan en droom af en toe over de vakantie van volgend jaar 😉 .

Herken jij dit gevoel ook, of ben ik de enige die weer in de stress schiet als ik terugkom van vakantie? En doe jij dan iets om dat stress-gevoel te temperen?

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen:

*Gebruikte afbeelding is van Shutterstock

5 gedachten over “Vakantie voorbij; terug thuis steekt de stress zijn kop weer op”

  1. Nee, juist het tegendeel. Ik hou van vakantie en ga ook graag weg, maar ben ook blij dat het weer over is. Alle regelmaat weer terug zodat er weer rust is in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven