Vakantie zonder ouders: een mijlpaal in het leven van je puber

Jarenlang ben je bezig om ze zo zelfstandig mogelijk te krijgen. Om daar vervolgens keihard voor afgestraft te worden zodra ze vakantie zonder ouders gaan vieren. Heeft jouw zoon of dochter er al de eerste ouderloze vakantie opzitten? Dan ken je de spanning. En niet alleen voor je puber, maar ook voor jou. Slapeloze nachten kan het opleveren. Je niet-zo-heel-kleine man of vrouw loslaten (voor meer dan een logeerpartijtje bij oma) kan ook voor ouders behoorlijk zenuwslopend zijn. Maar he, wie heeft er gezegd dat ouder zijn makkelijker zou worden?

Er komt een vakantie waarbij je weet: dit is de laatste keer weg mét onze puber. En je hebt vast ook al een vermoeden (lees: doemscenario) over wat er daarna gaat komen…

Vakantie zonder ouders: zon, zuipen, ziekenhuis?

Het is een mijlpaal in het leven van je puber, en van jullie ook. De eerste vakantie zonder ouders. En waarschijnlijk ook jullie eerste vakantie zonder puber. Dat laatste vind je misschien nog wel prettig. Maar zoon of dochterlief met hun ‘brave vriendjes’ zonder ouderlijk toezicht, gaat dat wel goed komen?

Natuurlijk blijft het spannend. Probeer in ieder geval de programma’s met zuipende jongeren én hun bezorgde ouders te mijden. Ga jij je vast niet beter van voelen. Verder probeer je natuurlijk goede afspraken te maken met je zoon of dochter. Om regelmatig even contact te hebben bijvoorbeeld. Het opleggen van echte regels zal waarschijnlijk weinig nut hebben: dingen die niet mogen zijn immers wel erg verleidelijk. Zeker als je er zelf toch niet bij bent om het naleven te controleren.

Nee, beter is het om van regels over te stappen naar het creëren van bewustzijn. Of in ieder geval een poging doen tot.

vakantie zonder ouders

Lees ook: Vakantie met pubers of zonder?

Afspraken maken of scenarios doorspreken

Pubers zijn geen praters. Zeker niet als het om jouw zorgen gaat. “He mam, zeur niet zo” krijg je met enige regelmaat te horen. Toch is het slim om bepaalde gesprekken te voeren. Over drank, geld en seks bijvoorbeeld. Want houd jezelf maar niet voor de gek: ook jouw puber denkt erover na. Dus laat ze vooral niet vertrekken zonder condooms. Dat is beter dan dat ze op zoek moeten naar een apotheek voor de morning afterpil op die vreemde bestemming. Denk in ieder geval nooit: “die van ons doet dat niet”. Besef dat een goed gesprek voor vertrek kán bijdragen aan het verantwoordelijkheidsgevoel van je puber.

Wat voor vakantie is dan geschikt ?

De eerste vakantie zonder ouders, dat is niet niks. Op welke leeftijd vind jij dat jouw puber daar klaar voor is? En ben je er zelf (dan) ook een beetje klaar voor?

Vaak wordt er bij de allereerste vakantie zonder ouders niet gekozen voor een al te vreemde bestemming. Een vakantie in ons eigen land -maar dan zonder ouders- vinden veel ouders al spannend genoeg. Maar ja, hoe denkt je puber daar over? Hieronder bespreken we de mogelijkheden. Zoals een jongerenvakantie in Nederland of toch aan de Costa del Sol. En hebben jullie al eens aan een taalreis gedacht?

Jongerenvakantie in Nederland

Als je op vakantie gaat zonder ouders is het wel handig als je je op een of andere manier verstaanbaar kan maken. In je eigen taal is dan misschien wel een pre. Want inchecken op de camping, boodschappen doen en een drankje bestellen: je moet het nu toch echt zelf doen. Bovendien is het voor veel ouders een fijn idee als ze in noodgevallen alsnog ‘dichtbij’ hun kind zijn. Zeker de eerste keer. Renesse, Texel; ook in Nederland is het goed toeven. Zolang je ouders maar niet op de campingplek naast je staan.

Toch vieren ook veel jongeren tegenwoordig steeds verder van huis vakantie. Oorzaak daarvan is wellicht de verschuiving van de toegestane leeftijd om alcohol te drinken van 16 naar 18 jaar.

Jongerenvakantie in het buitenland

Jongeren hebben duidelijk meer te besteden dan vroeger. En een goedkope lijnvlucht naar Spanje is zo geboekt. Dus, als je ouders het goed vinden, waarom zou je dan geen jongerenvakantie naar het buitenland boeken? De eerste vakantie zonder ouders is op zich al spannend. Maar als je daar de factor buitenland aan toevoegt wordt het nog net een tikkie stoerder! De populairste vakantiebestemmingen in het buitenland voor jongeren zijn:

  1. Chersonissos, Kreta (OMG)
  2. Sunny Beach, Bulgarije
  3. Albufeira, Portugal
  4. Poreç, Kroatië
  5. Marmaris, Turkije

Vind je dat je zoon of dochter eigenlijk wel klaar is voor een vakantie in het buitenland? Maar is het voor jou als ouder toch nog wel erg spannend? Dan kan je ook een georganiseerde jongerenvakantie voorstellen. Daar is begeleiding bij aanwezig. Zo hoeft je kind niet zelf op zoek naar de route richting het hotel, bijvoorbeeld. En mocht er toch wat misgaan dan kan je altijd bij de reisleiding terecht. Maar vergis je niet, het is geen garantie voor een rustig reisje.

Lees ook: Hoe ik mijn meivakantie met pubers door kom

Op vakantie zonder ouders: ga op taalreis

Niet verkeerd, die cocktails en dat strand. Maar je kan ook voor een iets serieuzere invulling van de vakantie gaan. Heb jij al eens van taalreizen gehoord? Het klinkt misschien een stuk minder spannend dan twee weken Chersonissos, maar je hebt er waarschijnlijk wel meer aan 😉 .

Twee weken Engels leren in Cambridge. Saai? Of Engels leren in Miami? Daar hebben ze ook strand! De bedoeling van taalreizen is het onder de knie krijgen van een vreemde taal. En waar gaat dat beter dan in een land waar ze die taal spreken? Dan wordt Engels, Frans of Japans leren echt wel wat anders dan een saai schoollesje. Bovendien wordt er tijdens de taalreizen natuurlijk ook een heleboel plezier gemaakt. Want het blijft ook gewoon een vakantie zonder ouders. Daarnaast krijg je dit er waarschijnlijk makkelijker doorheen als je ouders eigenlijk nog niet willen dat je alleen op vakantie gaat!

Een vreemd land leren kennen

Of je nu gaat voor een twee weken durende cursus of voor een half jaar ‘abroad’: een vreemde taal leren gaat het beste buiten onze landgrenzen. Dus kan je die vakantie zonder ouders ook op een andere manier benutten. Je leert overigens niet alleen het spreken van een vreemde taal. Want afgezien van een geweldige taalles leer je ook de cultuur van het land kennen waar je verblijft. Je leert dus eigenlijk een heel land kennen! Is weer eens wat anders dan alleen ‘The Strip’, het strand en de souvenirwinkeltjes.

Als ik het zo bekijk dan denk ik eigenlijk dat het helemaal nog niet zo’n slecht idee is. De ervaringen zullen des te groter zijn. Én je houdt er waarschijnlijk nog een extra vakantie adres voor later aan over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven