Valentijnsdag, het verhaal van toen en nu (met toffe winactie)

Het verhaal achter Valentijnsdag ligt toch net wat anders dan de commerciële insteek die wij er tegenwoordig achter zoeken. Wil jij je wat dieper ingraven in de materie die Valentijnsdag heet in plaats van gewoon even dat romantisch cadeau scoren? Wij helpen je op weg met wat wetenswaardigheden over het verhaal achter de liefdevolle dag 14 februari!

De legende achter Valentijnsdag

Is een terdoodveroordeelde martelaar uit de 3e eeuw, de heilige Sint-Valentijn, de reden dat wij en masse cadeautjes, chocoladeharten en bossen rozen voor geliefden kopen op 14 februari? Klinkt niet erg logisch, maar het zou door een vreemde samenloop van omstandigheden toch zo gelopen zijn. Tenminste, volgens de legende die de ronde doet over het ontstaan van Valentijnsdag.

valentijnsdag

Trek je vrouw, net als lootjes trekken, maar dan anders

De oude Romeinen vierden jaarlijks op 15 februari het vruchtbaarheidsfeest. Tijdens dit evenement, Lupercalia genaamd, werden de namen van alle jonge, ongetrouwde vrouwen in een grote kom gegooid. De ongetrouwde – hopelijk ook jonge! – mannen mochten dan om de beurt grabbelen in de bak met namen. Net als lootjes trekken met Sinterklaas, alleen met iets verstrekkender gevolgen: de man die jouw naam trok, werd jouw partner. Je kon natuurlijk geluk hebben en een prachtig gespierde en gebronsde jonge Romeinse god aan de haak slaan… Maar had je pech, dan kon je de persoon in kwestie niet even weg swipen. Je had het er maar mee te doen.

Van ongezellig feest naar Valentijnsdag

Hoewel de term ‘feest’ erg positief klinkt, was het niet zozeer een feest waar ik persoonlijk warm voor zou lopen. Nog afgezien van de grabbeltonkwestie, was het vooral een bloederig feest, waarin alles draaide om het offeren van geiten en honden. De huiden werden door mannen gebruikt om enerzijds hun huid mee te bedekken en anderzijds om er riemen van te snijden. Halfnaakt renden ze dan door de straten en ze zwiepten met de riemen rond. Ze probeerden vooral vrouwen te raken, want dat zou tot vruchtbaarheid leiden.

Klinkt niet echt als een gezellig feestje. Maar goed, ieder zo zijn ding, hè? Het betrof ook nog eens een heidens feestje. Foei! Paus Gelasius stopte de jaarlijkse festiviteiten daarom maar gauw aan het eind van de 4e eeuw. Ik vermoed dat de paus die terdoodveroordeelde martelaar toen maar weer van stal heeft gehaald en er een mooi verhaaltje van heeft gebreid. Het heidense vruchtbaarheidsfeest veranderde in Sint-Valentijnsdag – en wel een dag eerder, op 14 februari. Dat was namelijk volgens overleveringen de datum waarop Sint-Valentijn om het leven gebracht was.

Trouwen in het geheim

Die arme Valentijn. Hij geloofde zo sterk in de liefde, dat hij – al was het tegen de wet – Romeinse soldaten in het geniep liet trouwen met hun geliefdes. De keizer was er namelijk van overtuigd dat getrouwde mannen minder goed zouden presteren in het leger.
Op de dag dat Valentijn afscheid moest nemen van deze wereld, schreef hij zijn geliefde nog een briefje. Met als afzender: Jouw Valentijn.

Wil jij mijn Valentijn zijn?

Het is zo dus duidelijk waar het sturen van een kaartje of liefdesbrief op Valentijnsdag vandaan komt. Ook het anoniem verklaren van de liefde, door als afzender ‘jouw Valentijn’ te gebruiken, of iemand te vragen of hij of zij ‘jouw Valentijn’ wil zijn, is bij deze opgehelderd.

Lees ook: Ideeën om 14 februari te doen; gratis maar wel super origineel

De huidige Valentijnsdag

Maar waar komt die drang dan vandaan om op Valentijnsdag cadeautjes voor geliefden te kopen?

valentijnsdag lolly

Hartjeslolly’s en knuffelbeertjes voor Valentijnsdag

Eigenlijk is Valentijnsdag pas in de jaren negentig populair geworden bij ons. En uiteraard is het een grote commerciële bende geworden, waarbij de winkels vanaf januari vol liggen met knuffelberen die hartjes vasthouden, roze en rode neprozen, mierzoete mega-lolly’s in de vorm van een hart en dozen chocola met ‘I love you’. Allerhande prul, dus.

Hebben we dat echt nodig om te laten zien dat we van elkaar houden? Ja en nee. Ik vergelijk Valentijnsdag maar met Moederdag of mijn verjaardag. Van die dagen waarop je eigenlijk niks wilt krijgen en dat van tevoren ook rond snatert:

Nee, ik hoef niks. He-le-maal niks. Natuurlijk niet, joh, ben je mal?
(Maarrrr… Als ik dan daadwerkelijk niks krijg, ben ik toch lichtelijk teleurgesteld.)

Wat wil ik hiermee nou eigenlijk zeggen? Dat we tóch Valentijnscadeautjes moeten kopen voor elkaar, zodat niemand zich vergeten voelt op Valentijnsdag? Welnee, dat moet je lekker zelf bepalen. Doe wat jij fijn vindt. Word jij er blij van een chocoladehart te kopen voor je man? Gewoon doen. Is-ie waarschijnlijk nog hartstikke blij mee ook.

valentijnsdag sam en puck

Valentijnsdag & kids

Grote kans dat ook jouw kinderen op school iets voor Valentijnsdag gaan knutselen of, als ze wat ouder zijn, een kleinigheidje aan hun verkering willen geven. Zo heeft mijn zoontje Sam (8 jaar) al geruime tijd verkering met Puck (8 jaar). Een prachtig meisje, dat lief én stoer is.

Ben ik reuzeblij mee, met mijn potentiële schoondochter. Bovendien zijn haar moeder en ik dikke vriendinnen geworden dankzij hun verkering, dus met de aanstaande schoonfamilie zit het ook wel goed. Vorig jaar heeft Puck voor Sam vriendschapsbandjes laten maken, toen ze op vakantie was in Kaapverdië. Sam draagt er een met haar naam en Puck draagt er een met zijn naam. Schattig, hè?

Lees ook: voor Valentijn knutselen, 5 originele ideeën

Valentijnsdag: ga op date met je partner

Is jouw zoon of dochter dus nog op zoek naar een origineel Valentijnscadeautje, maar lukt het niet om op korte termijn even op en neer te vliegen naar Kaapverdië? Geen nood! Laat je kind dan zelf vriendschapsbandjes knopen, haken, rijgen of knutselen.

Online vind je eindeloos veel tutorials. Zelfgemaakte cadeautjes waar veel tijd en aandacht aan besteed zijn, worden altijd positief ontvangen. Ik ben benieuwd of jij ook nog een goed idee hebt voor een zelfgemaakt Valentijnscadeautje.

Winactie

Laat het me weten in een reactie hieronder en maak kans op een Borrel Voor Twee (inclusief borrelhapjes), zodat jij je partner kunt trakteren. Hebben jullie toch nog een date op Valentijnsdag of iets erna – mits je de kids bij opa en oma laat logeren 😉 . De actie loopt tot 10 Februari 2017.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

49 gedachten over “Valentijnsdag, het verhaal van toen en nu (met toffe winactie)”

 1. Een hartje kleien en daarin een mini vaasje (waterstaafje)voor een bloemetje. Mijn dochter kreeg hem vorig jaar en mijn zoontje kleide vandaag 3 hartjes… moeilijk kiezen met zoveel lieve meisjes in zijn klas ?

 2. Avatar foto
  Marijke Tieleman

  Mijn man kookt heel graag. Ik wil een zelfgemaakt kookboek voor hem maken met zijn lievelingsgerechten en gerechten waar we speciale herinneringen aan hebben bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Italie. Zou natuurlijk super zijn om hem ook nog te verrassen met een borrel voor twee!

 3. Avatar foto
  Angelique Gijsbertse

  Omdat mijn hart nog steeds sneller gaat slaan alleen al bij jouw naam.De zon en maan vieren jouw bestaan.Laten we hier op proosten en elkaar feliciteren dat we het nog veel lang met elkaar proberen.

 4. Avatar foto
  Jacques (Opa)

  ..als grootvader let ik op allerlei prijsvragen waar ik iets kan scoren voor de kinderen en/of kleinkinderen. Besteed daar volgens hen TEVEEL tijd aan om NIETS te winnen, maar… blijf het proberen. Nu heb ik zelf een dochter geboren op Valentijnsdag en het lijkt mij een goed idee deze prijsvraag te winnen, haar met haar partner deze verrassing te geven en dat ik die dag dan op haar kinderen van 12 en 10 jaar pas… Best origineel cadeau, toch? Ben benieuwd

 5. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Heel erg leuk om mijn man Gijs te verrassen, ik doe graag mee voor mijn man Gijs.
  Zou een erg leuke verrassing zijn voor mijn man.

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 6. Avatar foto
  Adriana de Ruiter

  Superleuk stuk! Ik wist dat helemaal niet! Ik moet zeggen dat wat er tegenwoordig van gemaakt wordt niet helemaal bij mij past, tenminste de Action en Kruidvat cadeautjes… Knuffeltjes, hartjeskussentjes, enz. Ik ben meer van de gezellig samen eten, samen een wandeling om het meer maken of met het hele gezin samen eten ofzo…

  Ons goede voornemen is echter om weer samen te gaan daten! Sinds de komst van onze pleegkinderen is dat er een beetje bij in geschoten en dus hebben we maar ons goede voornemen van gemaakt! Deze bon zou daar perfect bij passen! Dus ik ga duimen! <3

 7. Avatar foto
  Juliette Rosenkamp

  Wooow, wat een ontzettend gave reacties allemaal, thanxxx!
  Het wordt nog moeilijk om te kiezen wat ik voor mijn vriend ga doen op 14 februari én om een keuze te maken wie er met haar partner een avond gaat borrelen…!

 8. Een leuke zelfgemaakte kaart met daarop verschillende keuzes waaruit je partner kan kiezen.
  Kiest je partner dit of dat, dat dan uitwerken en hem of haar meenemen op een ervaring.
  Mogelijke keuzes voor op je kaart:

  A Schatgraven
  B Schat zoeken
  C Een zelfgemaakt Twister in het bos spelen
  D Een avondwandeling op het strand (is wel de makkelijkste)

 9. Ik ben zelf het cadeautje hihi slaapkamer vol met kaarsjes en rozenblaadjes (nep) op bed dan mooie lingerie aan en wat schaaltjes met fruit en chocoladesaus en een bus slagroom ? en natuurlijk twee glaasje bubbels….. de eerste slagroom aardbei ligt in mijn navel voor hem ? Veel plezier allemaal deze aankomende Valentijnsdag ?

 10. Ik ben totaal niet creatief ofzo, haha. Nu zijn wij smorgens van het snelle ontbijten, maar mss leuk om met valentijn wat speciaals te doen; een ontbijtje laten komen ofzo. en dan savonds lekker borrelen 😉

 11. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Ik kreeg een keer een cactus met een (anoniem) briefje eraan, omdat je me prettig prikkelt. Nog steeds geen idee van welke valentijn, haha. Voor de verkering van Emma is het eenvoudig, die krijgt een zelfgebreide warme sjaal!

 12. Een lief briefje in zijn lunchbox, ons planbord vol hartjes en warme chocolademelk mee naar het bos als we met de hond op pad gaan. Zomaar wat liefs op Valentijn.
  Bij ons zijn het geen kado’s maar even liefde en aandacht waar we het niet verwachten

 13. Avatar foto
  Xaviera Jamie Jansen

  Het liefst heeft hij en lekker glaasje rode wijn en allerlei lekkere tapas hapjes! Lekker tegen elkaar aan, kaarsjes aan en kletsen etc. etc. Het komt helemaal goed!

 14. Ja we hebben de laatste jaren niet echt veel gedaan hebben 3 kids van 6-5-en 4 maar dit jaar gaan we naar Paul de leeuw op Valentijnsdag. Dat heeft mijn man geregeld ! Spanend maar super dat we samen weg kunnen zo vaak lukt dat niet .

 15. Avatar foto
  Sharon de Ridder

  Mijn man is dit jaar de week van Valentijnsdag niet thuis… Fijn, zo’n zakenreis. Ik verstop een pakketje in zijn koffer, met daarin een kaart van onze dochters en van mij wat lekkere hapjes en een klein flesje bubbels!

 16. Ik verras mijn vriendje ieder jaar met een zelfgemaakte cocktail. Dit jaar ga ik voor de Godfather Sour… Lekker stoer, maar toch lief en dan proosten op weer een nieuw jaar saampjes!

 17. Avatar foto
  Mirjam Hellingman

  Ook bij mijn man gaat de liefde door de maag en dan houd hij nog het meest van toetjes. Dus ik maak een heerlijke griesmeelpudding (zijn favoriet) en zorg dat de rode bessensaus in de vorm van een hartje bovenop ligt!

 18. Ik heb vorige week een workshop HANDLETTERING met het thema Valentijn gedaan. En het wordt dus een mooie handgeschreven kaart met letters en versiersels.

 19. Mijn vriend is veel creatiever dan ik met dit soort dingen. Ik heb vorig jaar een post it speurtocht door het huis gehad en aan het eind was een lekker ontbijtje voor mij en mijn dochter (hij moest werken) en een zelf gemaakte kaart.
  Dit jaar bedacht mijn dochter eigenlijk het idee. We gaan een foute valentijnskaart voor hem maken. Hij vond zijn foute kersttrui zo leuk. Hij trok hem met regelmaat aan naar zijn werk (juist voor de reacties). En we hebben zelfs een fout kerstfeest thuis gehouden voor de familie.
  Dus we gaan aan de slag. We gaan een foute valentijnstrui maken. Wie weet beginnen we een trend?.

 20. Avatar foto
  Alyt van der Heide

  Voor de beppe (oma) heb ik ooit eens een canvas schilderij met mijn dochtertje gemaakt. Met de afdrukken van haar handjes erop. En dan zie je in het midden een hartje. Hangt nog bij haar thuis.
  Uhhh nee voor de rest doen we niet aan Valentijn.
  Ik ben niet van de bloemen ennuh chocolade is zo op.
  Maar een borrel voor twee zie ik wel zitten…..

 21. Ik ben ten huwelijk gevraagd d.m.v. zelfgebakken gelukskoekjes die mijn vriend (nu man) samen met mijn kinderen had gebakken. Dus ik wil hem graag ook door te bakken met kids terug verrassen. Een bijzondere valentijnstaart of zo

 22. …….uuuhhhhh niet echt een cadeautje maar toch een overheeeeeerlijke verrasing voor my honeybee ♥
  Ik zorg dat zijn pantoffels warm staan na een superlange dag werken en ik VERRAS hem met zijn lievelingsmaaltje……HUTSPOT met KLAPSTUK ☺☺☺ Dat klinkt misschien behoorlijk afgezaagd maar daar maak ik hem het meest blij mee terwijl ik HE-LE-MAAL niet van hutspot houd bwehhhhhh .
  Af en toe mag je best iets voor een ander doen waar jezelf niet echt achterstaat hahahahhaha ♥+♥=♥♥♥

 23. Avatar foto
  Nancy van Heck

  ik geef dit jaar een lief Valentijns cadeau aan mijn vriend namelijk een boekje met zelf geschreven briefjes er in zodat hij er later ook op terug kan kijken.

 24. Een.drieling….geweldig leuk geweldig genieten en.geweldig zwaar. Daarom voor john en mij even geen nijnttje,geen speentjes, geen luiers en geen fruithapjes maar even….elkaar!!!

 25. Avatar foto
  Juliette Rosenkamp

  Wat een leuke reacties allemaal!
  Het is duidelijk dat het maken van iets lekkers de trend is.
  Ik zal dus in de keuken aan de slag moeten 14 februari 😉

 26. Mijn man heeft me ooit op treasure hunt gestuurd door de woning en de tuin, opzoek naar allemaal kleine cadeautjes d.m.v. kleine aanwijzingen in envelopjes.

 27. Mijn tip: maak een ontbijtje op bed. Bak een ei in een hartjesvorm, snijd wat aardbeien. Wat verse jus erbij, en een lekker croissantje. Moet hij op Valentijnsdag wat vroeg uit de veren dan verras je hem het weekend erna. Want eerlijk is eerlijk, als je niks verwacht is de verrassing des te groter.
  Nog een leuke tip: maak een pot met allerlei geschreven ‘uitjes’ of dingen die jullie samen leuk vinden. Trek elk weekend een briefje en laat je verrassen met datgene wat jullie gaan doen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd buiten de deur te zijn, een spelletjes avond, lekker gourmetten oid kan allemaal thuis.

 28. Mijn partner en ik zijn echt dol op chocola en het leuke is dat we elkaar voor het eerst hebben ontmoet op Valentijnsdag.
  We vieren dit ieder jaar en het zou geweldig zijn als wij deze prijs winnen.

 29. Wat een leuk artikel, zo leer je nog eens wat 😉

  Samen met mijn zoontje van 3 jaar ga ik hartjeskoekjes bakken (hij is dol op bakken en ik toevallig ook) en die kan hij dan aan z’n vriendinnetjes geven en natuurlijk ook aan de begeleidsters van de kinderopvang en aan de oma’s. Daar maakt hij vele meisjes en dames erg blij mee op zo’n romantische dag.

  Zelf verras ik mijn man het liefste met een lekker etentje, wijntje, lief kaartje en wat romantiek. Daar kan geen gekocht kado tegenop denk ik zo 🙂 Fijne valentijn allemaal!!!

 30. Ik ben dochterlief van zes aan t leren hoe je op een lieve manier Valentijnsdag kan vieren. Ik ben benieuwd waar ze (zelf) mee komt!
  Van manlief verwacht ik maar niet meer teveel 😉 Helaas geen romantisch tiepje…

 31. Avatar foto
  Ilse Preesman

  Leuke kaart met een foto van onze begin periode van onze relatie en een hartvormige taart. Valentijn is doordeweeks dit jaar. Anders uitgebreid etentje. Mijn man heeft mij weleens eeens verrast met een tripje London maar dat was voor we kids hadden nu doen we er iets minder aan.

 32. Ik breng het er veel slechter af dan mijn vriend wat betreft de romantiek. Vorig jaar werd ik wakker met een post it speurtocht door het huis (mijn dochter vond het nog spannender dan ik). En aan het eind van de speurtocht vonden we een ontbijtje voor ons allebei (hij was aan het klussen bij vrienden heel vroeg). En hij had zelf een kaart gemaakt met hoeveel hij van me houdt. Dus dit jaar moet ik wel iets goeds maken.
  Het enige wat ik tot nu toe heb.kunnen bedenken is een foute valentijnstrui te gaan maken omdat hij zijn foute kersttrui zo geweldig vond dat we zelfs een foute kersttruien-feestje thuis hebben gegeven voor vrienden.

 33. Ik maak samen met onze dochter iets met verf.
  Het woord love op een canvas. Waarbij de o een handafdruk is en de v twee voetafdrukjes 🙂

 34. Mijn partner vindt het leuk als ik uitgebreid kook dus ik denk een lekker dinertje voor 2
  kids vroeg naar bed dan kunnen wij even van elkaar genieten
  en als toetje natuurlijk een lekkere massage;-)

 35. Een lekker diner voor hem koken, we eten altijd wel lekker, maar nu ga ik wat hij het aller liefste eet.. En s’avonds bij de koffie eigen gebakken koekjes in de aller leukste vormen en figuren. Valentijn wordt zo een gezellig lekker samen zijn.

 36. Mijn man wordt blij van taartjes. Ik denk dat ik zelf een taart ga bakken en dan kan hij 3 dagen achter elkaar eten hihi

 37. Mijn partner is net zo’n chocoholic als ik. Chocolade dus, ook al is het niet zo origineel 😉 Probeer dan wel echt iets leuks van chocolade te vinden.

 38. Liefde van de man, en ook van de meeste vrouwen overigens gaat door de maag dus mijn advies is om iets lekkers te maken voor je geliefde. Bijvoorbeeld zijn/haar lievelingsstaart. Hier scoor je punten mee 😉

 39. Ik ben zelf niet zo creatief en over het algemeen doen we niks met valentijn, maar mijn vriend heeft eens een super lief gedicht voor me geschreven.. toen smolt ik helemaal..

  Facebook: An Na

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven