Valentijnsdag, waarheden en mythes

Vrouwen en hun onbegrijpelijke signalen

Afgelopen maandag was het weer zo ver: Valentijnsdag. Die dag waarover wij als moderne, geëmancipeerde vrouw als eerste het hardste roepen dat het allemaal commercie is. Dat wij dat helemaal niet nodig hebben, zo’n bloedrood fluwelen hart met een suikerzoete versnapering erin. We weten toch wel dat …

Tja, vrouwen en hun, voor mannen, dubbele signalen. We leren het waarschijnlijk nooit af en erger nog… zonder dat we het doorhebben spelen we ons gedrag naadloos door aan onze dochters. Nee hoor kind, nooit zeggen dat je een jongen graag wilt hebben, je moet ze een beetje laten jagen. Ja hoor, en als die mannen dan op jacht gaan – maar dan wel naar een andere vrouw dan wij zelf- is Leiden in last want dan kunnen we dat jachtinstinct toch echt een tikkie minder waarderen. En nee, die opmerking is niet cynisch bedoeld. Niemand wil toch voorbij gelopen worden in welke situatie of relatie dan ook.

Dooddoener

Waarom vinden wij als vrouw dat een man wel anders mag en moet zijn als het aankomt op spierkracht, uiterlijk en desnoods emotie, maar dat hij wel precies moet snappen wat wij bedoelen, voelen, niet zeggen, niet laten zien, lijden of ondergaan? De dooddoener van de vrouw: als je van me houdt, dan snap je dat. Hallo dames, waarom zijn we dan niet zo stoer dat we het omgekeerde ook doen: precies begrijpen waarom hij even wil relaxen wanneer hij thuiskomt en dat hij daarmee niet bedoelt dat ‘ie niet graag thuiskomt. Waarom snappen we niet dat die vuilnisbak buiten zetten een daad van liefde is, evenals het overwerk omdat hij wil dat we ons alles kunnen permitteren en hij daar als vent verantwoordelijk voor is? Nou ja, misschien niet echt, maar hij vóelt het wel zo.

Geen seks

Huub Buijssen schreef er een boek over : Nu begrijp ik je. Hij geeft daarin een schitterend voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Manlief vraagt voor zijn verjaardag van zijn vrouw dat zij hem één keer gelijk geeft ook al heeft hij op dat moment ongelijk. Zijn vrouw vindt dat oneerlijk want dat was nou precies wat zij aan hem had willen vragen voor haar verjaardag.

(Het boekje kost € 16,99 bij Bol.com waar je het ook even kunt inkijken.)

Er staan heel herkenbare voorbeelden in die zo simpel lijken maar die o zo gemakkelijk kunnen leiden tot een avond mokken en bokken en een week geen seks natuurlijk. Want als vrouw zijn we boos, boos dat hij ons niet begrijpt. Maar ja we gaan het hem ook niet uitleggen want als we het moeten uitleggen is het geen echte liefde meer. En zonder knuffeltjes, kusjes, voorspel en veel excuses wordt er dus geen liefde bedreven. En dat terwijl we (ja, ik schrijf we want niets vrouwelijks is mij vreemd heeft ook mijn echtgenoot ontdekt), we dus tijdens het vrijen door de aanmaak van o.a. dopamine veel gemakkelijker over kleine onenigheden kunnen heenstappen. Niet zo verkeerd bekeken dus van manlief dat hij het liever boven in bed goedmaakt dan door de vaatwasser in te ruimen (meestal verkeerd dus volgens ons). Maar ja het zou wel slim zijn wanneer hij dan afgelopen maandag – dwars tegen al onze nuchtere opmerkingen heen – iets leuks had bedacht om Valentijnsdag te benutten ons te laten zien dat hij ons misschien toch net iets beter begrijpt dan wij denken.

Mythe rond Valentijnsdag

In de tijd van keizer Claudius II mochten soldaten niet trouwen zodat ze aan het front ongehinderd hun plicht konden doen. Toen een heidense soldaat en een christen vrouw bij bisschop Valentijn kwamen om te trouwen, vond Valentijn de liefde belangrijker dan de wet van Claudius. Toen meer liefdespaartjes bij hem kwamen werd hij uiteindelijk verraden, berecht en onthoofd. Dat gebeurde op 14 februari waarschijnlijk in 269.

Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een belangrijk man bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Na de terechtstelling ontving het blinde meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel. Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ wat ze zelf kon lezen omdat ze plotseling kon zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven