Van 1 naar 2 kinderen; doe je dat er “even” bij?

Van 1 naar 2 kinderen, de meeste ouders hebben het hier weleens met elkaar over gehad. Valt het mee of wordt de impact van deze gezinsuitbreiding doorgaans onderschat?

van 1 naar 2 kinderen

De geboorte van je eerste kindje

Je weet het nog als de dag van gisteren; je zwangerschap. De gratis zwangerschapsbox die je krijgt, de geboorte van je eerste kindje. Als kersverse papa en mama genieten jullie intens van alle eerste momenten.

Met de kleine op schoot kijken jullie elkaar aan; zullen we voor een tweede kindje gaan? Een broertje of zusje, dat maakt ons toch allemaal blij? En zeg nou zelf, van 1 naar 2 kinderen, dat doe je er toch gewoon even bij?

En daar gaan de meeste kersverse ouders de mist in!

Ja, natuurlijk heb je al ervaring met je eerste kindje opgebouwd en heb je geleerd van je beginnersfoutjes. Je laat jezelf niet meer onderplassen door je kleine boef en je huis is inmiddels zeer zeker babyproof!

Door deze kennis voel je je sterk. Dat is heel goed, maar onthoud; van 1 naar 2 kinderen, betekent ook echt 2 keer zoveel werk.

Wat je allemaal kan verwachten? Dat vertel ik je in dit artikel!

Van 1 naar 2 kinderen; wat is er anders?

Tijdens je eerste zwangerschap, kon je na je werkdag lekker uitrusten, dagdromen, plannen maken, meer slapen en ontspannen waar en wanneer je maar wilde. Die ribbenpijn bij je zwangerschap kon je op je gemak proberen te voorkomen. En vooral ook op je eigen tempo!

Zwanger zijn van je tweede kindje ervaar je heel anders

Zwanger zijn van je tweede kindje ervaar je heel anders, want je hebt al een kindje lopen.

Je werkt dan wellicht inmiddels wel parttime, maar in je vrije tijd heb je je handen vol aan je oudste kind.

Natuurlijk zorg je met alle liefde voor je kindje, maar het feit dat je in deze zwangerschap niet op de door jou gewenste momenten kan slapen en ontspannen, maakt deze zwangerschap een stuk zwaarder. Dan blijkt van 1 naar 2 kinderen toch best een overgang alleen al op het gebied van je zwangerschap.

Om nog maar niet te beginnen over die geweldige hormonen en bijhorende stemmingswisselingen, waar je nu nog beter op moet letten. Je rondrennende mini-me zal er van schrikken als je zonder aanleiding ontploft in zijn of haar bijzijn en dat wil je niet.

Ontspannen in je tweede zwangerschap als je van 1 naar 2 kinderen gaat

Toch kun je ook deze zwangerschap goed en ontspannen laten verlopen, zolang je maar goed voor jezelf zorgt.

Eet en drink gezond, geef goed je grenzen aan en ga op tijd naar bed. Blijf communiceren met je partner en dierbaren in je omgeving. Vraag hun hier en daar wat meer met je kind te ondernemen op bepaalde momenten in de week, zodat jij dan kan uitrusten en ontspannen.

Maak dan je hoofd leeg door te doen wat jij leuk vindt of neem een heerlijk warm bad. Kies vooral hetgeen uit wat jou energie geeft, dat is het belangrijkste.

 Jaloezie van je eerstgeborene

Gelukkig, met bovenstaande tips heb je je zwangerschap en bevalling overleefd. Maar dan begint de jaloezie van je eerstgeborene.

Als enig kind was je kleintje zo lief en gehoorzaam en hij of zij wilde er ook zo graag een broertje of zusje bij. Tijdens de zwangerschap wat meer mama helpen en regelmatig naar de baby luisteren en aan de buik voelen. Mooie momenten en wat ging dat toch goed.

En toen kwam er concurrentie bij. Concurrentie ja, want zo voelt dat voor je oudste kindje, vooral in het begin.

Eerst is het leuk en interessant, maar al gauw heeft je eerstgeborene door dat hij de aandacht van zijn of haar ouders moet delen. Sterker nog, het lijkt wel alsof de meeste aandacht in het begin naar de baby gaat.

En dat resulteert in meer aandachttrekkerij van je oudste kindje. En lukt dat niet op de aardige manier, dan geldt het motto “negatieve aandacht is ook aandacht”.

Waar je zoal tegenaan kunt lopen met je eerstgeborene?

  • “Het was even leuk, maar mama en papa, wanneer gaat de baby weer weg?”
  • Er worden meer spullen stukgemaakt;
  • ongehoorzaam en dwars gedrag;
  • meer driftbuien;
  • spullen afpakken, ook van de baby;
  • andere voor jou misschien kwetsende opmerkingen van je oudste kindje.

Onthoud 1 ding heel goed; het is niet persoonlijk! Je kind heeft geen hekel aan jou en zelfs niet aan de baby. Hij of zij is simpelweg jaloers en heeft moeite zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Help je kind daarom door hem of haar de grote broer of zus uit te laten hangen.

Hoe kan je je 1e kindje helpen als er een 2e kindje komt?

Als jullie thuis zijn, laat je oudste dan helpen met de baby, bijvoorbeeld met het badderen, verschonen, voeden, enzovoort. Zo voelt je eerste meer verbinding bij het van 1 naar 2 kinderen gaan.

Natuurlijk op een verantwoorde manier. En geef je kind complimenten, dit doet hem of haar goed! Ook 1 op 1 tijd is erg belangrijk. Ga een keer alleen met je kind op pad en laat je partner thuis met de baby. Of andersom natuurlijk.

Of je laat oma of opa even op de baby passen, zodat jullie allebei met de eerstgeborene wat leuks kunnen doen. Op die manier krijgt je oudste ook weer even alle aandacht en dat doet de situatie en zijn of haar zelfvertrouwen heel goed.

Samen delen, samen spelen

Als de rust weer is wedergekeerd na de kraamperiode en jullie allemaal weer een nieuwe balans hebben gevonden, kun je door naar de volgende les. Samen spelen, samen delen.

Je baby zal hier nog weinig van begrijpen en samen spelen is natuurlijk pas van toepassing zodra je baby een peuter is. Het is zeker aan te raden om vanaf de peuterleeftijd al te beginnen met samen delen, samen spelen lessen, want daar zullen ze hun hele leven veel baat bij hebben!

Met je oudste kan je daarentegen wel het belang van samen delen bespreken.

Leg uit en laat zien hoe jouw partner en jij dit doen en hoe je dingen door de helft deelt. Vertel dat als je alles voor jezelf houdt, de ander niets heeft en dit de ander verdrietig maakt.  Draai het ook om: “hoe zou jij het vinden als Pietje alles voor zichzelf houdt en jij niets krijgt of mag?” Dit is goed voor het inlevingsvermogen van je kind. 

Tips om je kindje te leren delen (van 1 naar 2 kinderen)

Je kan ook met je kind gaan oefenen door bijvoorbeeld iets lekkers door de helft te snijden en ieder de helft op te eten.

Educatieve boekjes over samen delen, samen spelen zijn er genoeg. Deze leren je kind vaak tegelijkertijd wat en hoe leuk vriendschap is. Een dikke tip is bijvoorbeeld onderstaande boekje

Ook kun je verschillende spelletjes doen met je kind, waardoor hij of zij beter leert delen. Verder kun je hierover veel informatie bij het Centrum voor Jeugd en Gezondheid opvragen.

Of luister liedjes of bekijk filmpjes die hierover gaan zoals hieronder:

Wees creatief en doe vooral wat bij jullie gezinssituatie past. Dat voel je aan en weet je zelf het beste.

Multitasken met 2 kinderen

Bovenstaande tips zullen je al veel helpen, maar kinderen blijven kinderen. Ruzie tussen broers en zussen hoort er nu eenmaal bij en daar leren ze ook van. Aan jou de uitdaging om te gaan multitasken met 2 kinderen.

In het begin is het zoeken, maar geloof me, na verloop van tijd vind je een nieuwe balans bij het van 1 naar 2 kinderen gaan. Drie magische woorden die je hierbij goed kunnen helpen zijn; regels, discipline en routine.

Een aantal aanvullende tips die ik je kan geven zijn:

Wanneer je bezig bent met het ene kind, zal het andere kind even moeten wachten op zijn of haar beurt. Laat dit ook een duidelijke huisregel zijn, zodat je kind dit ook weet. Houd je hier zelf ook aan, want anders worden je grenzen getest en is het einde zoek.

In het kader van discipline is drie keer waarschuwen genoeg. Bij de eerste waarschuwing kun je uitleggen waarom. Bij de tweede waarschuwing herinner je hier kort aan en geef je aan dat als je kind nu niet luistert, een time-out volgt. Bij de derde keer voer je de time-out uit op jullie manier.

Alles is een fase. Zo bestaan er momenten dat broers en zussen beste vriendjes van elkaar zijn, maar ook periodes dat ze niet met elkaar door 1 deur kunnen. Werken hierdoor in deze periode jullie regels onvoldoende, dan kan het een goed idee zijn om zo nu en dan je kinderen “uit de situatie te trekken”. Laat bijvoorbeeld een deel van de dag je ene kind boven spelen en je andere kind beneden. Speelafspraakjes maken is ook een idee. Als ze maar niet te lang op elkaars lip zitten, dan komt het wel goed en waait deze fase weer over.

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders, dus geef het goede voorbeeld. Beheers jezelf, praat rustig op een normaal volume en neem een ontspannen houding aan. Maak geen ruzie met je partner of aan de telefoon, vooral niet als de kinderen erbij zijn. Kinderen zien en horen meer dan je denkt, ook de dingen die jij niet wilt dat ze zien of horen. Dit is een leerproces, maar met een goede dosis discipline en wilskracht lukt dit. En lukt het een keertje niet, dan probeer je het gewoon weer opnieuw. Adem in, adem uit.

Tijd voor jezelf als moeder

Plan tijd voor jezelf als moeder in. Ook jij verdient tijd om even je hoofd leeg te maken en jezelf op te laden. Ga een middagje shoppen met je moeder of een vriendin of plan een dagje wellness. Heb je de luxe van voldoende oppas? Plan dan lekker een nachtje of weekendje weg met je partner. Weer even geliefden zijn zonder de kinderen erbij.

Van 1 naar 2 kinderen, waarom niet?

Kortom, van 1 naar 2 kinderen is echt 2 keer zoveel werk. Maar met de juiste instelling ook 2 keer zoveel vreugde en gezelligheid!

Maak huisregels, wees gedisciplineerd en volg een bij jullie passende routine. Duidelijkheid en regelmaat geven rust. Rust geeft een gevoel van veiligheid en dat is de basis van een fijne sfeer en een gezellige gezinssituatie.       

2 gedachten over “Van 1 naar 2 kinderen; doe je dat er “even” bij?”

  1. Hier een mama met 6 kinders en de 7de op komst. Het is zo herkenbaar dat de over gang naar 2 kinderen best groot is. De aandacht moet verdeeld worden èn ze hebben nog niet elkaar om zich te vermaken.
    Voor mij is de latere overgang naar 3 en meer kinderen veel kleiner geweest.
    Rust, reinheid en regelmaat is een van onze moltons dan ook nog steeds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven