Als ouder wil je natuurlijk dat je kind goed voorbereid naar de brugklas gaat. En zelf is jouw groep 8-er ook bezig met de overgang van basis naar brug. Om maar even in termen van de pré brugklassers te blijven.
Maar misschien moeten jullie nog een aantal acties ondernemen om de overgang van basis naar brug goed te laten verlopen.
Weet je niet precies wat je allemaal moet doen om jouw kind (en jezelf) goed voor te bereiden op de middelbare school? Lees dan vooral verder, want wij helpen je graag op weg met deze blog.
Van basis naar brug; dit komt erbij kijken
We gaan in dit blog in op een stukje praktisch en een stukje ‘mentaal. Beiden horen wat ons betreft tot de voorbereiding van de basisschool naar de brugklas.
Praktisch gezien moet je er klaar voor zijn. Onderstaande zaken kan je al van te voren regelen, andere dingen hoor je vanzelf via de school waar je kind uiteindelijk naartoe gaat.
Van de basis naar de brug is echter ook een mentale stap. Groep 8-ers voelen zich heel erg groot, maar vallen straks ineens terug naar ‘de kleinste van de school’. Ook daar kan je zo op voorbereiden.
1. Het kiezen van de juiste school
Er is heel erg veel keuze als het aankomt op middelbare scholen. Iedere school is uniek en heeft zijn eigen charme.
Misschien is er niet zo veel keus bij jullie in de buurt of weet jouw toekomstige brugklasser al welke school passend is. Als dat niet het geval is, is het belangrijk dat je regelmatig op pad gaat om scholen te bezoeken.
Open dagen zijn hierin erg nuttig. Onderschat het nut van meeloopdagen ook niet, dit kan heel verhelderend werken voor jouw kind. Onze jongste heeft op basis van de meeloopdagen haar keuze van basis naar brug school gemaakt.
Ga op onderzoek uit, evalueer en lees de ervaringen van andere leerlingen en ouders. Op die manier kunnen jullie weloverwogen een beslissing nemen.
2. Kies een goede schooltas van basis naar brug
Veel kinderen bewandelen de schoolgangen in de brugklas met goed gevulde schooltassen op hun rug.
Daarom is het extra belangrijk dat de jonge scholier een juist exemplaar heeft. Wist je dat er geen officieel maximumgewicht voor een schooltas bestaat? Bizar, want als ik soms zie wat er achter op die rug meegedragen moet worden…
Ergotherapeuten hebben wel een adviesgewicht vastgesteld, dit is 10% van het gewicht van de brugklasser. Hier wordt door veel scholen helaas geen rekening mee gehouden. Dat is jammer, want een te zware rugzak kan rugpijn veroorzaken.
Het is in ieder geval een typische klacht voor scholieren die van basis naar de brug gaan.
3. Zorg voor een goede telefoon
Misschien heb je het al die tijd wel uitgesteld en is dat je ook gelukt. Maar nu de overgang van basis naar brug een feit gaat worden kom je er niet meer onderuit. De telefoon.
Veel kinderen krijgen hun eerste mobiele telefoon wanneer ze de overstap naar het voortgezet onderwijs maken. Dit is ook niet zo gek, want dit is het moment dat de kinderen iets zelfstandiger gaan worden.
Er wordt in de meeste gevallen van ze verwacht dat ze zelfstandig naar school fietsen, ook wanneer school niet meer om de hoek is. Maar wat nou als ze onderweg met een lekke band komen te zitten of er andere problemen zijn? Daarnaast worden de cijfers en al het huiswerk via Magister bijgehouden. Een goede telefoon is dus echt onmisbaar.
Dan is het wel zo fijn dat ze iemand kunnen bereiken. Wanneer je een kind een nieuwe telefoon geeft, is het wel slim om je te oriënteren op smartphonehoesjes. Welk hoesje past bij jouw kind?
4. Alternatief voor schriften: het notitieblok
Op veel scholen wordt er van kinderen verwacht dat ze op de ouderwetse manier notities maken. Het systeem waarbij een kind voor elk vak een ander schrift heeft, is nog altijd handig en klassiek.
Sommige kinderen zijn echter wat chaotischer en gebruiken in de praktijk voor verschillende vakken hetzelfde schrift in de brugklas. Niet omdat het handiger is, maar omdat ze bijvoorbeeld het juiste schrift zijn vergeten.
Een alternatief voor veel verschillende schriften is om een groot collegeblok aan te schaffen als ze van de basis naar de brug gaan. Zo zijn alle notities voor de verschillende vakken gebundeld in één schrift.
Herken je vergeetachtig gedrag en ben je bang dat jouw kindje vaak het schrift thuis zal gaan laten liggen? Leg dit idee eens aan je kind voor… Uitproberen kan nooit kwaad.
5. Koop nog geen agenda!
Een school agenda is tof, maar waarschijnlijk gaat jouw brugklasser die nog niet gebruiken. Veel scholen werken met een eigen agenda.
Dit doen ze omdat ze een eigen systeem hebben om je kind slimmer te leren leren en om verschillen tussen de brugklassers te voorkomen (wie heeft de mooiste).
Maak overstap van basis naar brug bespreekbaar met je kind
Misschien is jouw kind niet zo’n prater en laat hij of zij niets merken over de overgang van basis naar brug klas. Dan heb je ook geen idee hoeveel spanning je kind er eigenlijk om heeft.
Maar ik durf je op een briefje mee te geven dat die spanning er wel is. Ook al heeft je kind heel veel zin om naar de brugklas te gaan, dan nog is het spannend.
Op de basisschool is jouw kind de oudste, en nu ineens weer de jongste. Bereid ze op de overgang van basis naar brug voor door er regelmatig over te praten.
- laat ze bijvoorbeeld weten dat ze nu weer de jongste zijn
- geef duidelijk aan dat ze ongetwijfeld door de hogere klassen voor brugpieper of kleintje uitgemaakt zullen worden
Het is allemaal niet erg, maar als ze hier vroegtijdig meer over horen, dan kunnen ze zich er mentaal ook op voorbereiden.