Van de basisschool naar de middelbare school, wat heb je nodig?

Het is zover! Onze jongste gaat ook dit jaar van de basisschool naar de middelbare school. Dit betekent dat we volgend jaar geen kindjes meer op de de basisschool hebben zitten; de afsluiting van een tijdperk! Ik maak me er niet zo druk om, maar Lotte is uiteraard wel bezig met de omslag naar de middelbare school en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Ik zet op een rij wat handig is om te hebben als je kind naar de middelbare school gaat.

Van de basisschool naar de middelbare school; dit heb je nodig

Het zal niet alleen voor Lotte een verandering zijn, maar ook voor ons. De middelbare school is tóch anders dan een basisschool. Wat me bij Luc ook heel erg opviel is dat hij toen hij een half jaartje op de middelbare school zat ineens veel ouder leek. Kinderen veranderen echt bij de overgang van basisschool naar middelbare school.

Ik ben er zelf overigens helemaal oké mee hoor en kan me niet voorstellen dat ik er een traan om zal laten. In tegenstelling tot een vriendin van me die het echt lastig vond toen haar jongste van de basisschool ging. Ik zal wel even moeten wennen aan de school waar Lotte naartoe gaat. Dat is namelijk een andere school dan waar Luc naartoe ging en ook nog eens een stuk verder weg. Maar dat is voer voor een ander blog 😉 . Nu ga ik graag even in op wat kinderen nodig hebben als ze naar de middelbare school gaan.

1. Een papieren agenda

Je zal misschien denken dat dit niet meer nodig is, want de meeste middelbare scholen maken bijvoorbeeld gebruik van Magister. Toch is het zo dat er ook heel veel scholen zijn die een papieren school agenda verplicht stellen omdat dat nu eenmaal beter is om te leren plannen. En zeker bij de overgang van basisschool naar middelbare school veranderd er veel op het gebied van plannen voor je kind.

2. Een laptop of pc

Tegenwoordig is ook een laptop of pc onmisbaar. Ik zal niet zeggen dat je kind persé een eigen laptop nodig heeft, maar het is wel heel handig. Er wordt steeds meer op de laptop gewerkt door kinderen en als ik dan kijk dat Frank en ik zelf ook de hele dag achter onze pc zitten dan is het hier wel een vereiste dat ze eigen digitale middelen hebben.

Vooral ook omdat er nog steeds online lessen gegeven worden is een eigen laptop op het moment heel handig. Op de basisschool wordt daar zelfs al gebruik van gemaakt (als er bijvoorbeeld Corona in de klas geconstateerd is en iedereen in quarantaine zit), maar op de middelbare school krijgen ze vaak een mix van online en offline lessen. Als je een laptop aan gaat schaffen voor je kind, hou er dan rekening mee dat er ook een webcam op zit. Op de school van Lotte is het verplicht om met camera aanwezig te zijn, anders wordt ‘absent’ genoteerd achter je naam.

Wij hebben inmiddels de laptop van Lotte in huis. Een paar weken geleden stuitte ik op Gobytes.nl waar we een refurbished laptop voor haar hebben gevonden. Een snelle, goede laptop en toch niet te duur. In eerste instantie was ik daar een beetje huiverig voor, maar omdat we afgelopen jaar ook al een nieuwe dure laptop voor Luc zijn nieuwe school moesten aanschaffen was dit toch een mooi alternatief.

Ik heb overigens ook nog enkele keren per mail contact gehad met het bedrijf om wat vragen te stellen over de laptop waar ik netjes antwoord op kreeg. Onder andere bijvoorbeeld over de webcam. Die stond namelijk niet in de omschrijving erbij, maar ik dacht op de foto wel iets te zien zitten, haha. Verder vroegen ze ons nog expliciet of we wisten dat deze laptop ietsje dikker is dan de standaard latops. Vond ik wel tof dat ze ons daar op wezen! Lotte hoeft de laptop nog niet mee te nemen naar school, dus voor ons maakt dat niet uit gelukkig. Verder zit er op deze refurbished laptop ook garantie, dus als er iets mee is dan kunnen we er gewoon mee terug naar de leverancier.

3. De noodzakelijke boeken als je van basisschool naar middelbare school gaat

De boeken die je kind nodig heeft voor zijn of haar studie is altijd afhankelijk van de opleiding en de school. Ga dus zeker niet zomaar zelf rondzoeken, maar wacht op de lijst die je van school toegestuurd krijgt.

Tip: Op het moment dat bekend is welke boeken je kind nodig heeft als ze van de basisschool naar de middelbare school gaat, wacht dan niet te lang met het bestellen van de boeken. Voor je het weet is er een run op de boeken en is iets niet meer leverbaar. En niets is zo stressvol voor je kind om een nieuwe school te starten en niet alle spullen op orde te hebben.

4. Een goede rugzak is onmisbaar

Onmisbaar (is bij ons ook wel gebleken) is een goede rugzak. We hebben voor Luc bij zijn overstap van de basisschool naar de middelbare school een goede rugzak voor middelbare scholieren gekocht. En dat blijkt een uitstekende koop te zijn geweest, want nu -5 jaar later- gebruikt hij de rugzak nog steeds op het MBO.

Hou er bij het kopen van een rugzak rekening mee dat je kind wellicht in de komende jaren de laptop wel mee moet kunnen nemen naar school. Een rugzak met een apart compartiment voor een laptop is dan ideaal, en helemaal natuurlijk als er versteviging in zit ter bescherming van de laptop. Want voor je het weet is een nieuwe laptop anders een gebruikte laptop!

5. Een rekenmachine

Meestal staat de rekenmachine ook wel op de lijst die je van school krijgt, maar ik wil hem toch nog even benoemen. Starten met de middelbare school zonder rekenmachine is niet echt handig.

6. Etui met potlood, pen, gum, liniaal, passer en geodriehoek

Wat de kleine benodigdheden betreft is er in de loop der jaren nog niet veel veranderd. Gaat je kind van de basisschool naar de middelbare school dan heeft hij of zij vast al het nodige in de etui zitten. Check nog even voor de zekerheid samen of er een potlood, pen, gum, liniaal, passen en geodriehoek aanwezig zijn. En eventueel een koershoekmeter, die had Luc ook nodig!

7. Gymspullen

Een never ending story… op de basisschool is het ieder jaar weer checken of alle gymspullen nog passen en dit gaat gewoon door als ze naar de middelbare school gaan. Vaak is het wel zo dat ze shirts van de middelbare school dragen met een logo of iets dergelijks erop. Maar ook daarover krijg je meer informatie van school. Korte broek en gymschoenen moet je zelf voor zorgen in ieder geval.

Al het bovenstaande in orde? Lees dan dit nog even!

Heb je alle bovenstaande punten doorgenomen over wat je kind nodig heeft bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school? Dan zijn er nog maar twee dingen te doen. Boeken kaften en genieten van een hele fijne zomervakantie!

2 gedachten over “Van de basisschool naar de middelbare school, wat heb je nodig?”

 1. Leuk geschreven, uitleg helder en overzichtelijk,
  alleen vind ik het erg jammer om te lezen dat haar broer afgelopen jaar een nieuwe dure laptop krijgt en jullie dochter een tweedehands laptop krijgt.
  Het is natuurlijk jullie eigen keus maar vind het zo sneu voor Lotte. Verwen haar met een extra budget voor haar schooltas en/ of spullen, hopelijk dat ze haar lessen snel weer in de klas kan volgen.
  Voor alle kinderen: Goed je best doen dit jaar en niet spijbelen!
  Groetjes Daisy

  1. Thanks Daisy! Ik snap wat je bedoelt, maar er zit ook een verschil in beiden. Luc doet sinds vorig jaar een mbo beroepsopleiding ict waarbij er meer van de laptop gevraagd wordt. Hij moet zwaardere software kunnen draaien bijvoorbeeld. Lotte gaat naar de brugklas van het gymnasium en zal voornamelijk thuis op de laptop werken met microsoft office en dus wellicht nog wat online lessen moeten volgen. Dat kan prima met die refurbished laptop (wat overigens ook gewoon een goeie is hoor 😉 ). Mocht het uiteindelijk niet blijken te werken dan zal ze alsnog een nieuwe krijgen. No worries, ze komt niets te kort 😉 . Maar lief dat je zo bezorgd bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven