De Citotoets is achter de rug…een hele mijlpaal! Voor de meeste kinderen is de eindspurt in groep 8 toch best spannend. En voor sommige ouders zelfs een reden tot zorg of twijfels. Pas als je zeker weet dat je kind op de goede plek aangenomen is, is er even rust. Maar dan dient het volgende avontuur zich alweer aan. Van groep 8 naar de brugklas gaan is voor de meeste kinderen misschien nog wel spannender dan dat laatste jaar op de basisschool. Want het is een nieuw begin, en vaak een grote verandering. Een hele overgang naar de middelbare school, dus. Hoe bereid jij je kinderen daar op voor?
Lees ook: Op naar ‘de middelbare’; da’s spannend voor kids én ouders
Van groep 8 naar de brugklas
Als je kind van groep 8 naar de brugklas gaat is er van alles spannend. Welke school gaat het worden? En hoe gaat je kind om met het maken van nieuwe vriendjes? Voor sommige kids brengt dat een hoop spanning met zich mee. Gelukkig is dat vaak alleen gezonde spanning… Maar voor sommige kinderen is het meer dan dat. En dan kan jij ze als ouder, op allerlei manieren, ondersteunen. Daar lees je in dit blog meer over.
De schoolkeuze
Als je van groep 8 naar de brugklas gaat ga je naar een heel nieuwe school. Welke, dat hangt af van jouw keuze. Maar ook van de resultaten van je Cito toets en natuurlijk het advies van de leerkracht(en). Maar wat als je twijfelt over die schoolkeuze?
Zijn de schoolresultaten wisselend of valt de Cito uitslag (onverwachts) tegen? Wanneer je twijfelt over het soort vervolgonderwijs dan is een onderzoek naar de cognitieve capaciteiten raadzaam en een steun in de rug. Veel Middelbare scholen staan bij de toelating en selectie namelijk open voor de bevindingen van zo’n onderzoek. Het geeft een indruk van het intelligentieniveau, maar ook van de werkhouding en de taakaanpak van je kind. Daarnaast ontstaat een indruk van de kwaliteiten en minder sterke kanten van je kind.
SterID kamp
Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen? En is van groep 8 naar de brugklas gaan voor jouw zoon of dochter daarom meer dan gewoon spannend? Maar zenuwslopend? De sterkID kampen van stichting De Ster zijn een aanrader voor brugklassers in spe om vol zelfvertrouwen naar de brugklas te gaan. Kijk op www.sterkamp.nl voor meer informatie.
Brugklastraining
Van groep 8 naar de brugklas gaan; kan je dat oefenen? Ja dus! In een brugklastraining leren kinderen onder andere handige trucs voor het plannen van huiswerk en toetsen, het maken van samenvattingen en het leren van woordjes. Het oefenen met ‘leren leren’ is voor de meeste brugklassers een must. Op helikopterniveau naar je eigen schoolwerk en leerstijl kijken, maakt kinderen bewust en geeft kinderen meer controle en mogelijkheden ten aanzien van hun schoolwerk en leerpotentieel. De brugklastraining kan je bijvoorbeeld bij een huiswerkinstituut zoals Juffrouw Julia volgen. Zie www.juffrouwjulia.nl.
Huiswerkklas
Huiswerk in je agenda noteren, boeken mee naar huis en niet in je locker laten liggen, een planning maken … Zelfstandig huiswerk maken thuis ‘aan de keukentafel’ is niet voor iedere brugklasser een succes. Het voordeel van een huiswerkklas is de begeleiding, het huiswerk is klaar als je thuiskomt, een rustige werkplek, geen strijd thuis en leren om zelfstandig je huiswerk te maken. Op sommige scholen gaan alle brugklassers standaard naar een huiswerkklas op school, maar de meeste huiswerkklassen vind je bij een huiswerkinstituut.
Concentratietraining
Voor kinderen die snel zijn afgeleid en moeite hebben om zich te concentreren is van groep 8 naar de brugklas gaan helemaal een uitdaging. Kinderen met concentratieproblemen, leerproblemen en/of AD(H)D kan de Cogmed Werkgeheugentraining uitkomst bieden. Lees meer over deze training en de vergoedingsmogelijkheden!
Lees ook: Middelbare schooltassen; zo koop je geen kat in de (rug)zak
Kinderen die het op de basisschool zo goed deden en op het voortgezet onderwijs niet weten hoe ze kun werk moeten organiseren.
Deze bijzondere kinderen zien en horen alles om zich heen en kunnen zich niet concentreren op hun taak. Ze weten niet hoe ze hun werk moeten plannen.
Hiervoor hebben wij 2 schoolagenda’s ontwikkeld.
2. Plan-agenda
Een prikkelarme agenda die kinderen stap voor stap leert plannen.
De plan-agenda ziet eruit als een gewone agenda met een stoer uiterlijk.
De agenda is gedrukt in het dyxlexie-lettertype en is overzichtelijk.
Kinderen kunnen in 1-blik de planning van de hele week zien.
Naast de planning van het huiswerk is er ook ruimte voor de privé afspraken.
Achterin de agenda zit een opzoekboekje met vele praktische leertips en opzoekkaarten.
3. Methodische plan-agenda.
Dit is de plan-agenda in schriftvorm met 12 weekplanningen.
De methodische plan-agenda is een ideaal middel om kinderen in groep 8 en brugklas klassikaal het plannen stap voor stap te leren.