Van je passie je werk maken, zie kansen in plaats van problemen

Wat doe jij het allerliefste in jouw leven? Waar word jij écht blij van? Heb jij er weleens over nagedacht hoe het zou zijn als je van deze hobby je werk kunt maken? Van je passie je werk maken? Dat zou het leven toch (nog) mooier maken!van je passie je werk maken

Van je passie je werk maken, zonder excuses

‘Maar, dat is toch niet mogelijk.’, ‘Maar, dat kan ik toch niet.’, ‘Maar, daarvoor heb ik het veel te druk.’ Maar, maar, maar… het zijn allemaal excuses! Tuurlijk kan het wel! Waar een wil is, is een weg! Zeker als het om iets gaat dat je heel graag doet (en waarschijnlijk ook heel goed kunt), is er een grote kans dat het gaat slagen. En als je zelf ergens écht in gelooft en er écht voor gaat, maakt dat de kans op succes nog groter! Dus… een eigen bedrijf beginnen en van je passie je werk maken? Ik zeg: Doen!

Ik durfde ook van passie mijn werk niet te maken, totdat…

Al heel lang zat ik te overwegen om iets voor mezelf te beginnen. Het leek me zo heerlijk om thuis te werken, mijn eigen koers te volgen. Een eigen bedrijf te starten. Geen drukte en gezeur van collega’s om me heen te hebben (oké, gezellig waren ze ook wel hoor!), niet op de vingers gekeken te worden, mijn tijd zelf in te kunnen delen (in vrijheid!). En vooral om iets te gaan doen waar ik super veel plezier aan zou beleven… ‘Maar wat?’, dacht ik dan altijd. En ‘Maar dat kan ik toch niet?’, ‘Maar daar heb ik de tijd niet voor?’, ‘Maar daar heb ik de energie niet voor.’ Enzovoort, enzovoort… een typisch voorbeeld van vrouwelijk gedrag. Ik dacht alleen maar in bezwaren bij de gedachte om van mijn passie mijn werk te maken.

Lees ook: als herintredende moeder weer aan het werk

Tot ik een sollicitatiegesprek had

In mijn sollicitatie outfit ging ik op pad. We kwamen er echter al snel achter dat de functie die werd aangeboden niets voor mij was. Toch nam de man die mijn solliciatie afnam de moeite om met mij te praten over wat ik dan wél wilde. Ik gooide er uit wat ik allemaal zou willen, maar bij alles gaf ik ook aan dat ik dacht dat ik het niet kon. Hij gaf me net dát wat ik nodig had. Hij zei: ‘Als jij ervan overtuigd bent dat je iets écht goed kunt, dan kun jij anderen hier ook van overtuigen. Ze zullen je geloven!’ Het is juist niet zo moeilijk om van je passie je werk te maken!

Het verlies van een baan kan ook een kans zijn

Vlak na het sollicitatiegesprek verloor ik mijn baan door een faillissement. We kregen een kaartje van onze werkgever met daarop de volgende tekst: ‘When nothing is sure everything is possible.’

Al mijn collega’s zaten erover te zeiken, maar ik dacht: ‘Ja, zo is het! Nu heb ik mijn kans. Ik heb niks meer, dus alles is nu mogelijk!’ Ik trok de stoute schoenen aan en schreef me in bij de Kamer van Koophandel. In mijn geval kon ik gebruik maken van de startersregeling bij de UWV, dan ontvang je bij het starten van je bedrijf het eerste half jaar nog 71% van je WW uitkering. Ik ben nu al een stuk verder. En het gaat heel geleidelijk, maar ik ben groeiende! Steeds weer weet ik er een klant bij te sprokkelen. Ik kan de klanten aan mij binden en ik geniet volop!

Een eigen bedrijf starten, het is niet zo moeilijk als je denkt

We leven in een tijd waarin het helemaal niet zo moeilijk is om iets voor jezelf te beginnen.  Om van je passie je werk te maken. Zo begon Joyce bijvoorbeeld ‘zomaar’ een webshop zonder dat ze wist waar ze aan begon. Ja, het was veel uitzoekwerk, maar wel ontzettend leuk en de moeite waard. Je moet een goed plan maken en dan ben je gewoon welkom bij de Kamer van Koophandel.

Je hoeft daarvoor ook echt niet (meteen) je huidige baan op te zeggen. Als je kan minderen met je werk, dan geeft dat meer ruimte om een goede start te maken met je eigen bedrijf, maar het is geen must. Geleidelijk kun je jouw droom proberen te verwezenlijken. Van je passie je werk gaan maken. In jouw vrije tijd ga je bezig met jouw grote hobby. Dit levert enorm veel energie op. Want voldoening halen uit je werk is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Tips waar je aan moet denken als je een eigen bedrijf gaat starten

Ik geef je nog graag een aantal tips mee als je je eigen bedrijf wilt starten, waar jij je voordeel mee kan doen als je van je passie je werk wilt maken.

1. Maak een goed plan

Maak een goed bedrijfsplan, waardoor je er ook al op de korte termijn geld mee kan gaan verdienen. Niet iedereen begint met plan, maar het kan je wel structuur bieden.

2. Zorg voor een goede administratie, dat geeft overzicht

Een administratie bijhouden lijkt moeilijk, zeker als je geen economisch type bent, zoals ik. Maar, ik vind dat dit reuze meevalt. Je moet dit gewoon van het begin af aan goed bijhouden en het voor jezelf overzichtelijk houden.

  • Maak een urenoverzicht (wat doe je en hoelang ben je ermee bezig?)
  • Hou een financieel overzicht bij
  • Zorg voor juiste en snelle facturatie zodat je zakelijke rekening niet te lang leeg staat.

Als ik het kan, dan kun jij het ook! Ga ervoor en geniet vooral van de hele weg die je aflegt in het ondernemen. Het is een feestje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven