Van VMBO naar MBO naar HBO; en school dacht dat het niets zou worden

De weg van VMBO naar MBO naar HBO. Die weg is er! En ook al zeggen de leraren op het VMBO wellicht wat anders… laat je kind zijn of haar eigen plan trekken, dat is mijn advies. Laat het los.

Want inmiddels spreek ik uit ervaring als ik zeg dat het allemaal goed komt. Ook al heeft Luc nog geen HBO diploma, ik heb inmiddels het volste vertrouwen in zijn kunnen. Hij heeft namelijk al heel wat laten zien, ook al werd hij hier door school niet in gesteund.

Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ik vooral vertrouwen heb in zijn manier van keuzes maken en zijn manier van leven. Hij komt er wel, linksom of rechtsom.

Vandaar ook dit blog. Want ik wens jou (als MBO’er of als ouder van een VMBO’er of een MBO’er) dat je ook je eigen keuzes kan maken. Het zou namelijk goed zijn als meer ouders qua studie hun kinderen deels los kunnen laten en juist kunnen ondersteunen dat ze hun eigen keuzes maken.

En niet alleen de ouders trouwens, maar ook de leraren. Misschien wel juíst de leraren.

van vmbo naar mbo naar hbo

Van VMBO naar MBO naar HBO

Als je me al langer volgt dan heb je een aantal jaren geleden wellicht mijn persoonlijke brief gelezen die ik voor Luc geschreven heb. Een emotioneel blog over zijn situatie toen. Ik heb hem zojuist opnieuw gelezen en krijg weer een brok in mijn keel, omdat het gevoel weer opnieuw boven komt.

Inmiddels zijn we ruim 6 jaar verder, ben jij een boom van een kerel aan het worden en heb je na je VMBO (T) het MBO in een keer afgerond en ga je aankomend seizoen een HBO studie starten. HBO vastgoedkunde. En wat ben ik trots op je!

Het is een HBO studie waarvan we nog helemaal niet weten of het bij je past. Je hebt namelijk zojuist je diploma gehaald voor een MBO studie ICT Expert System & Devices. Heel wat anders dus.

Maar ik heb vertrouwen in je. Dus of dat je nu kiest voor HBO Vastgoedkunde, of je een HBO Bachelor Bouwkunde zou gaan doen, of juist door zou gaan in de ICT. Het is mij om het even.

Ik vind het gewoon enorm knap dat je je eigen weg kiest en dat je er zelf voor kiest om een HBO studie te gaan doen terwijl het merendeel van je klas aan het werkt gaat.

Werken of verder studeren?

Uiteraard was het ook helemaal prima geweest als je zou gaan werken. We weten allemaal dat ze tegenwoordig om MBO’ers zitten te springen, dus ook dat is een slimme keuze. Zeker als je ‘klaar’ bent met school.

Maar het feit dat je er zelf bewust voor kiest om een HBO studie te gaan doen na je VMBO MBO route terwijl je mede-leerlingen gaan werken zegt me wel dat jij je eigen keuze weet te maken. En dat vind ik knap.

Dat betekent dat je in de afgelopen jaren hebt leren vertrouwen op jezelf. Dat je je keuzes niet laat beïnvloeden door anderen, zoals die leraren dat op het VMBO wilden doen. Of zoals ik deed toen ik mijn bedrijfskunde opleiding niet heb afgemaakt.

Want ik liet me destijds wel beïnvloeden door anderen. En dat is eigenlijk een van de dingen die ik iedereen het meeste gun: leer in je leven je eigen keuzes te maken, want iedere keuze is dan goed.

Of je nu via het VMBO naar het MBO en de HBO gaat, of via VMBO HAVO naar het HBO, of helemaal niet naar het HBO omdat je wilt werken. Zolang het jouw eigen pad is betekent het dat je er alleen maar van kan leren.

Ook ik heb ervan geleerd toen ik met mijn studie stopte. En alles is goedgekomen. Maak je qua studie een keuze waar je achteraf spijt van krijgt, dan kan je dat later altijd nog goedmaken. Sterker nog, je zal ook veel gemotiveerder zijn als je al eens een foutieve keuze hebt mogen maken. Want je weet dan in ieder geval wat je niet wilt.

Zelf je pad kiezen; de beste leerschool

Wij gaan dus weer een nieuwe fase in ons leven in. En Luc nog veel meer 😉 . Ze zullen zien of dat zelfstandig leren en projectmatig werken op het HBO iets is wat bij hem past, op het VMBO en MBO werd daar minder om gevraagd natuurlijk.

En past het niet, dan ligt er nog steeds een wereld voor hem open. Wie weet wil hij wel als digital nomad de wereld verkennen. Ook goed! Alhoewel ik er zelf niet aan moet denken om hem zo lang te moeten missen, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven