De eerste keer dat ik varkenshaas in de slowcooker maak is direct een succes. Ik heb de varkenshaas dit keer met rode portsaus gemaakt, maar ga zeker ook nog met andere recepten experimenteren. Want varkenshaas in de slowcooker? Dat is echt lekker!
Een volgende keer probeer ik in plaats van de rode portsaus bijvoorbeeld een champignon roomsausje te maken ofzo, lijkt me ook heel lekker.
Durf jij niet zo goed te experimenteren met ingrediënten maar wil je dit wel graag leren? Dan is deze online kookcursus misschien iets voor jou.
Ingrediënten varkenshaas is slowcooker (4-5 personen)
- 3 varkenshaasjes
- 1 bosje bosuitjes
- 4 teentjes knoflook
- 100 ml runderbouillon
- 300 ml port (tawny)
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
De takjes tijm kan je uiteindelijk zo in de slowcooker leggen, je hoeft de tijmblaadjes er niet af te halen, dat scheelt weer tijd!
Zoals ik hieronder heb aangegeven heb ik de varskenshaas eerst even kort aangebakken voordat ik ze in de slowcooker heb gedaan. Dit hoeft niet persé, maar wij kregen eters en ik wilde graag een mooi bruin kleurtje aan de buitenkant van de medaillons hebben, vandaar.
Deze spruitjes in de slowcooker zijn ook erg lekker trouwens!
Bereiding varkenshaas in rode portsaus in slowcooker
- Snij de bosuitjes in kleine ringetjes
- Bak de varkenshaasjes even kort aan (minuut of 2) en snij er dan mooie gelijkmatige medaillons van
- Doe de bosuitjes in de slowcooker en pers de knoflook er over uit
- Leg de varkenshaas medaillons in de slowcooker
- Voeg de laurierblaadjes in een thee ei erbij
- Voeg de bouillon en port toe
- Leg de takjes tijm er bovenop
Let op: Om te beginnen hoeft de varkenshaas echt maar ongeveer 4 uur op low in de slowcooker, veel langer is niet nodig. Als je medaillons van de varkenshaas in de slowcooker doet tenminste. Bij een hele varkenshaas heb je misschien wat langer nodig.
De varkenshaas is nu heerlijk van smaak en klaar op gegeten te worden!
Rode portsaus maken, maar dan nóg lekkerder
Wil je de rode portsaus nog lekkerder maken en iets indikken? Dan kan je het beste onderstaande ook nog uitvoeren voordat je gaat opdienen:
- Haal alle portsaus uit de slowcooker
- Zeef de saus zodat er geen restjes ui meer zichtbaar zijn
- Doe de saus in een pannetje
- Meng een beetje maizena met wat koud water en dik de saus hier -al roerende- mee in
- Schenk er nog een klein beetje port bij zodat de saus weer wat roder wordt
- Meng er een klontje (room) boter door. Hierdoor wordt de saus nóg gladder.
- Schenk de saus weer over de varkenshaas medaillons in de slowcooker
- Eet smakelijk!
Serveertip: Eet deze varkenshaas medaillons met knolselderijpuree, super eenvoudig en héél lekker van smaak. En probeer vooral ook eens ons andere recept voor varkenshaas uit de slowcooker: een vleesgerecht op Oosterse wijze.
Heb je nog vragen over dit varkenshaas recept of wil je me laten weten wat je ervan vindt? Hieronder kun je een reactie achter laten, dat vind ik erg leuk!
Goedemorgen,
Om hoeveel gram gaat het als je het hebt over 3 varkenshaasjes? Alvast bedankt!
ongeveer 500 gram denk ik Anouk (het is al wel even geleden dat ik dit recept uitgeschreven heb 😉 )
Geen succes….
Droog vlees en erg overheersende port smaak.
Jammer om dit dure vlees zo te bereiden. Ik heb het vlees beetje bruin gemaakt, alles volgens recept gedaan. Na slechts 3 uur op Low eruit gehaald. Het was toen al droog. Ik heb een Brabantia slowcooker en zeer tevreden. Alle recepten die ik heb geprobeerd deden wat moest en was lekker. De Port is voor mensen die ervan houden. Maar het vlees blijft gort droog… 🙁
Super lekker recept. Ik had mijn twijfels. Was bang dat het vlees droog zou worden. Maar het was na drie uur heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar.
Super fijn om te horen Ilona!
Lijkt me heerlijk maar welke merk SC gebruik jij want dan kan ik rekening met de tijd houden Met vr groeten Hannie
Ik heb een Crockpot Hannie, eentje die nu niet meer verkrijgbaar is, maar zo’n fijne!
Ik heb er champignons (500 gr.) rauw en in vier of acht parten gesneden (afhankelijk van de grootte van de champignons) en een rood pimentje aan toegevoegd. Vlees was mals na 4 uur op stand low en nog roze van binnenin. Wel niet op voorhand afgebakken (dus ook rauw). Veel zal inderdaad afhangen van het soort slowcooker. Saus gezeefd en nadien wat lichte room aan toegevoegd. Super lekker.
Super om te horen Samyn! En jouw toevoegingen klinken heerlijk, ga ik ook zeker een keer proberen, thanks.
Hai Samyn, heb je de champignons er vanaf het begin bij gedaan? Klinkt heerlijk dus ga het gauw een keer proberen.
Wat bedoel je met rood pigmentje
Sinds kort een slowcooker en dit recept als eerste geprobeerd. Omdat ik gelezen had dat het bij sommigen droog was een tijd van 3 uur op low aangehouden. Helaas ook droog en wat boven het vocht uitkwam zelfs gekrompen. Volgende keer op twee uur proberen want het lijkt me echt lekker. Vraag me nu alleen wel af of ik dan beter bij alle recepten een kortere tijd moet aanhouden of dat het met varkenshaas gewoon erg nauw komt
Ik denk dat varkenshaas wel wat nauwer komt dan andere soorten vlees Esther. Je hebt hem toch wel op lox gezet en niet op high hè? Dan hgaat het namelijk nog een stuk harder. En iedere slowcooker is ook weer anders, dus goed zelf proberen te ontdekken wat bij jullie het beste past, je krijgt daar snel gevoel voor, komt goed.
Hoi ik wil dit morgen gaan maken ,wat is het nu alles 4 uur op low ,of ……
Toch korter ik wil het niet zo droog hebben
Lijkt me heel lekker gr Helene
Hi Helene, slowcookers verschillen nog wel eens een beetje met hun manier van verhitten. De een wordt warme in de laagste stand dan de ander. Bij mij is 4 uur uitstekend, maar bij een ander was die wat aan de droge kant blijkbaar. Ik zou als ik jou was dus uitgaan van 3 uur en daarna even checken als je in de mogelijkheid bent. Dan weet je het zeker en kan je ook beoordelen hoe jouw slocooker er mee omgaat. Ik hoop dat het lukt! Eet smakelijk!
Hoi joyce
Ik heb een crockpot , ik ga het maar proberen op ,3,5 uur dank je wel voor de tip
Fijne dag gr Helene
We hebben dit gerecht gisteren gemaakt.
De smaak was goed maar de varkenshaas was gortdroog. Ik vind varkenshaas rosé het lekkerste maar dat gaat met 4 uur dus niet lukken. Misschien een keer instellen op 2 uur?
Goedendag,
Zal dit ook in een gewone stoofpan kunnen? Lijkt mij wel maar vraag mij af wat de stooftijd dan is?
Mvg
M van M
Goedemorgen. Het lijkt me dat dit zeker kan, alleen de stooftijd zelf kan ik je niet precies geven helaas. Normaal gesproken zou je in de pan ongeveer 15-20 minuten smoren. Heb je daar wat aan? Ik hoop dat het je gaat lukken, succes! En anders toch eens kijken naar een slowcooker 😉
Gisteren klaargemaakt voor vrienden, was een groot succes. Heb aan de saus wel wat perensiroop toegevoegd voor een zoetere toets en wat room, een echte aanrader ! Ga ik zeker en vast nog klaarmaken.
Thanks Kathelijne, fijn dat ie goed in de smaak viel. Ik ga jouw toevoeging ook eens proberen!
Jawadde vandaag klaar gemaakt voor de 1 e keer, kreeg meteen de reactie mag je gerust met de feestdagen klaarmaken,
Heb je nog meer zulke receptjes of bestaat er een website met gerechten waar iedereen zijn recepten kan zetten uit de slow cooker
Heb het vanavond als eerste slowcooker recept gemaakt en het smaakte uitstekend,ik had alleen twee i.p.v 3 varkenshaasjes en ze waren omdat ik toch de 4 uur had aangehouden een beetje aan de droge kant , volgende keer toch wat korter denk ik….
Hoi Joyce
Heb sinds een jaar een slowcooker, al veel gebruik van gemaakt.
Heb mij dochter er ook een cadeau gedaan.
Deze varkenshaas ga ik zeker ook maken.
Gr annette
Kan je dit vooraf klaar maken in de slow Cooker en de dag erna opwarmen? Ik zou het graag als lunch willen maar heb enkel ‘s avonds tijd om te koken. Alvast bedankt voor jouw feedback! Groetjes Mieke
Hoi Mieke, opwarmen kan altijd natuurlijk, maar het wordt er niet altijd lekkerder op. Zou je het misschien zo kunnen doen dat je al je ingrediënten in de avond klaarmaakt en dan in de ochtend alles in de slowcooker doey zodat je met de lunch lekker eten hebt? Je kan het in principe ook laat in de avond aanzetten en dan op de warmhoudstand laten staan als je een slowcooker hebt die dat kan. Maar optie 1 zou denk ik mijn voorkeur hebben….
Als je de saus wilt indikken laat je het vlees dan in de slowcooker terwijl deze aan staat? Schep je de saus er dan uit? Wat is een makkelijke manier?
Meestal laat ik het vlees er dan inzitten, maar naarmate je meer met de slowcooker kookt weet je ook beter hoeveel vocht je eigenlijk toe moet voegen (niet teveel dus 😉 ). Ik hoef steeds minder vaak mijn sauzen in te dikken.
Wow
Eerste gerecht wat wij in de slowcoocker gemaakt hebben.
Best spannend omdat we gasten kregen.
Maar herecept t was zo ontzettend lekker.
We gaan dit vaker maken.
Bedankt voor het recept
Wat goed om te horen Jootje, fijn dat jullie er van genoten hebben! Graag gedaan 😉
Dit recept gewoon in de oven,hoe lang en welke temperatuur. Om het slow te garen. Alvast bedankt
Dit lijkt mij een zalig recept! Maar kan ik dit ook op gewoon op het gas of in de oven klaarmaken??
Het is ook zeker lekker Dorith, uiteraard kan je deze ook op het fornuis klaarmaken. Het lekkere is wel dat de varkenshaas hier echt een tijd in de portsaus heeft gelegen, wil je dat ook op het fornuis voor elkaar krijgen dan moet je hem langer zachtjes laten sudderen.
In het recept van de varkens,medaillons in rode wijn, staat aangegeven ongeveer 4 uur in slowcooker, maar hoe hoog? low medium of high. Staat erniet bij. Gr. J. Pos
Hoi! Dankjewel dat je me hier even op wijst, ik zal het gelijk aanpassen. Dat moet inderdaad 4 uur op low zijn!
Dank u voor de snelle reactie. gr J. Pos
OMG, ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik weet nu al dat mijn man dit zeer gaat waarderen. Wij zijn nu nu 3 a 4 weken bezig met de slowcooker. Oooooh wat is mijn man blij. Dat eten is zo heerlijk en ik zie dit recept en mijn man is nu weg (werk. tijd: 19.00) maar van het weekend ga ik dit zo maken want het ziet er geweldig uit. Thanks voor het recept. Wordt hier zeker gewaardeerd!
Graag gedaan Gwen, geniet ervan!
Ik wil het recept graag printen, maar hoe?
Groet Anna
Hi Anna, dat snap ik eigenlijk wel… daar heb ik alleen helaas nog niets voor geregeld op de website. Voor nu kan je alleen even copy paste doen naar word ofzo. Maar bedankt voor je tip, ik zal daar eens naar gaan kijken, want dat maakt het koken natuurlijk een stuk makkelijker. In ieder geval hoop ik dat je gaat genieten van dit recept! Laat je me weten wat je ervan vond?
mevr. v.d. Pas, Ik heb in reactie op de vraag van mevr. Bouman, hoe de recepten uit te printen op haar vraag gereageerd. Uit uw antwoord maak ik op, dat het nog een uitzoek gebeuren is. Als u de reactie van mij leest, dan is het met recht als de slow-cooker ëen eitje” om de recepten uit te printen. Met vr. groeten J. Pos
Heerlijk he die recepten, ik maak van het recept een foto en stuur het naar mijn mail?, misschien een tip!
Goede tip Nelly, thanks
ruk op de linker muisknop als het recept op het scherm staat. Er verschijnt een schermpje met o.a. afdrukken, deze aanklikken u krijgt dan een voorbeeld hoe het er uit ziet. druk op afdrukken in het programma. En u heeft het recept indien u een kleuren cadridge hebt, dan krijgt u de foto’s ook in kleur mee. Ik heb al verschillende recepten zo uitgeprint. Sukses er mee J. Pos