Het is weer tijd voor de airco!

Vannacht hebben we voor het eerst de airco weer gebruikt. En wat was het nodig zeg. Man man ik dreef al een paar dagen weg in bed, zo klam is het bij ons boven in de slaapkamers. We hebben drie mobiele airco’s in huis voor in onze slaapkamers. Maar die airco’s staan gedurende de winter op zolder en moeten er natuurlijk dan weer bijgepakt worden. Op een of andere manier duurt dat altijd langer dan nodig is. Slapen we eerst een aantal nachten in de bloedhitte, totdat we er chagerijnig van worden en dan pas komen de airco’s weer naar beneden. Vandaar ook de afweging… blijven we werken met deze mobiele airco’s, of gaan we een vaste airco kopen?

Vaste airco kopen of met mobiele airco’s blijven werken? De installateur op bezoek…

Wij ‘groeien’ op het gebied van de airco’s in huis. Zo kan ik het wel stellen denk ik, haha. We zijn jaren geleden al gestart met één mobiele airco. In ons oude huis. Met die airco gingen we dan alle slaapkamers af. Puur om de slaapkamers te koelen voordat we gingen slapen. Op deze manier konden we allemaal in slaap vallen in een redelijk koele slaapkamer en hadden wij het geluk als laatste naar bed te gaan… de airco bleef dus bij ons op kamer staan. Dit werkt eigenlijk alleen maar als je kinderen ook echt op verschillende tijden naar bed gaan. Bij ons zit er vijf jaar verschil tussen de oudste en de jongste, dus dat ging op zich goed. Maar makkelijk is anders natuurlijk.

Toen we gingen verhuizen werd het tijd voor extra mobiele airco’s. We zochten naar de top 5 Beste Mobiele Airco om zo de juiste keuze te maken voor de volgende aankopen. In hartje zomer natuurlijk. Want op een of andere manier denken we pas aan het kopen van een vaste airco of een mobiele airco als het eigenlijk al te laat is. Herken je dat ook? De afgelopen twee jaar hebben we dus gebruik gemaakt van drie mobiele airco’s. Zo hebben we alledrie een koele slaapkamer als we beginnen met slapen, maar ook gedurende de nacht.

Heb je geen airco in huis? Lees hier de tips voor als je niet kan slapen met warm weer.

vaste airco kopen of mobiele airco houden

Toe aan de volgende stap … misschien een vaste airco kopen?

Er zijn twee redenen dat we zijn gestart met de mobiele airco’s. De eerste is het prijskaartje. Deze zijn beduidend goedkoper dan dat je een vaste airco gaat kopen. Logisch ook, want een mobiele airco zet je neer, je hangt de slang uit het raam, en klaar ben je. Bij een vaste airco komt toch meer kijken. We wisten na het verhuizen ook nog niet precies want ons allemaal te wachten stond qua kosten. Dat de kosten voor het opknappen van ons huis hoog zouden zijn, dat wisten we al wel. Met enkel glas en zonder isolatie weet je dat er een hoop geld in je huis moet voordat je een beetje comfort krijgt. Dat had dan ook voorrang en het kopen van een vaste airco kwam op het wensenlijstje.

Nog steeds hebben we het nodige te verbouwen, maar van de slaapkamers weten we al wel dat de inrichting blijft zoals die nu is. In ieder geval voor de komende jaren. En dat betekent dat we nu misschien de volgende stap kunnen nemen. Ondanks dat we iedere keer de verbouwingen afwegen qua kostenplaatje hebben we nu toch besloten dat we een installatuer laten komen om de mogelijkheden te bespreken. Met een beetje geluk hebben we dan ook deze zomer tóch een vaste airco hangen.

Wanneer kies je voor een mobiele airco en wanneer voor een vaste airco?

Een mobiele airco is vooral handig als je een kleiner budget hebt en geen vaste airco kan kopen. Of als je nog niet precies weet hoe de uitvoering van de werkzaamheden zou moeten plaatsvinden omdat je bijvoorbeeld nog gaat verbouwen. Daarnaast kan je een mobiele airco makkelijk verplaatsen van bijvoorbeeld de woonkamer naar de slaapkamer. Zo kan je met één airco toch meerdere ruimte koelen.

Tegelijk vind ik bovenstaande ook een beetje een nadeel. De mobiele airco komt toch vaak een beetje in de weg te staan in je slaapkamer. Gedurende de zomer heb je een behoorlijk apparaat in je kamer staan in de buurt van het raam omdat de slang naar buiten moet. Daarnaast verbruikt een mobiele airco meer energie dan een vaste airco. Nu hebben wij veel zonnepanelen op de loods liggen dus is dat voor ons minder vevrelend, maar het blijft zonde.

Ga je een vaste airco kopen, dan kan je er -als je de juiste keuze maakt- ook in de winter de ruimte mee verwarmen. Ook dat vind ik een voordeel voor de slaapkamers, zeker als je van het gas af wilt bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven