Het belang van een vaste lasten overzicht

Wil jij meer inzicht krijgen in je financiële situatie, maak dan een vaste lasten overzicht. Door het inzichtelijk maken van je vaste lasten en je inkomsten kan je namelijk goed bekijken hoe je er financieel voor staat. Op basis daarvan wordt het al snel duidelijk of dat je het goed voor elkaar hebt, of je extra wilt (of moet) besparen of dat er andere dingen moeten gebeuren.

Wat zijn je vaste lasten precies?

Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn vaste lasten precies? Je vaste lasten zijn alle lasten die zich periodiek herhalen. Denk daarbij aan:

  • de huur van je huis of je maandelijkse hypotheekkosten
  • gas, water en licht rekeningen
  • telefoon, tv en internet abonnementen
  • verzekeringen (zoals bijvoorbeeld ziektekosten-, WA-, aansprakelijkheid-, inboedel-, reis- overlijdensrisico-, en rechtsbijstand verzekeringen)
  • jaarlijkse gemeentelijke belastingen (ozb, rioolheffing, afvalstoffenheffing, waterschapslasten)
  • resterende abonnementen van bijvoorbeeld tijdschriften, sportabonnementen, loterijen en ga zo maar door

Goed. Nu je weet wat precies vaste lasten zijn is het niet moeilijk om hier een overzicht van te maken. Dit kan je doen door handmatig een lijstje te maken, een Excel sheet te maken, of je schakelt hier een app voor in. In het laatste geval heb je apps waarin je dit zelf kan invoeren (een soort digitale huishoudboekjes) maar er zijn ook apps die deze gegevens automatisch kunnen inlezen door een koppeling te maken met je bankgegevens. De Dyme app is hier een goed voorbeeld van, daarover hieronder meer.

Vaste lasten overzicht automatiseren

Om het jezelf wat makkelijker te maken is een app een goed idee. Ik kan me de huishoudboekjes van mijn moeder van vroeger nog herinneren, maar daar heb ik zelf niet zo’n trek in. Als jij dat wel ziet zitten moet je dat lekker doen natuurlijk. Maar een -door De Nederlandse Bank gelicenseerde- app maakt het hele principe van een vaste lasten overzicht een stuk eenvoudiger. Althans, voor mij.

Dyme app review

Ik ben zelf aan de slag gegaan met de Dyme app om deze uit te proberen voor een overzicht. Deze app geeft namelijk niet alleen een helder overzicht van al je vaste lasten, maar levert ook andere handige functionaliteiten. Zoals bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen waar je vanaf wilt.

Installatie van de app

Afijn, na het installeren van de Dyme app heb je binnen 2 minuten een account aangemaakt, verbonden met je eigen bank en een overzicht ingeladen van alle vaste lasten. Dat is handig dus. Als je daar naar gaat kijken dan zie je -naast een overzicht van je maandelijkse vaste lasten- ook een tabblad met uitgaven en inkomsten.

Inkomsten en uitgaven registratie

Al die uitgaven en inkomsten worden al voor je gecategoriseerd, maar je kan de betreffende categorie ook wijzigen als je wilt. In mijn geval wel handig bijvoorbeeld als ik een terugbetaling van een van de kinderen heb gehad omdat ik iets voorgeschoten heb wat ze van hun spaargeld moeten betalen. Die stonden namelijk bij mij als inkomsten geboekt, maar die heb ik onder terugbetaling gezet. Ik heb het immers eerder al uitgegeven voor ze.

Zo creëer je voor jezelf een heel helder overzicht van je vaste lasten en inkomsten. Op de homepage zie je trouwens ook heel snel welke vaste lasten er op korte termijn betaald moeten worden. Zo zie je in één oogopslag of je voldoende geld op je rekening hebt staan voor die betalingen. Wil je nog een stapje verder gaan en echt gaan besparen, dan is zo’n overzicht helemaal onmisbaar natuurlijk. Ga aan de slag met een budgettering en beslis uiteindelijk waar je op wilt besparen.

Zijn er abonnementen waar je geen gebruik meer van maakt? Binnen de premium app van Dyme ben je in de gelegenheid om gelijk via de app je abonnement op te zeggen bij zo’n 1000 aangesloten bedrijven. Sterker nog… Dyme zegt eigenlijk het abonnement voor je op, jij hoeft alleen maar het formuliertje in te vullen en zij doen de rest. Maar natuurlijk kan je ook gewoon zelf een brief sturen of een email om je abo op te zeggen! Wist je trouwens dat een huishouden gemiddeld zo’n 14 abonnementen heeft lopen? Daar zit er heel vaak eentje tussen waar je op kan besparen omdat je er toch niets (meer) mee doet.

Onderhandelen in uitgaven van vaste lasten

Een laatste functionaliteit van de app is overigens dat ze ook voor je onderhandelen in je vaste lasten. Dyme laat het je weten als je ergens op kan besparen en zodra je met het betere voorstel akkoord gaat ga je besparen! Consuminderen op je financiën eigenlijk 😉 .

Hoe groot is het deel vaste lasten van je inkomen eigenlijk?

Dat verschilt natuurlijk per persoon, of per huishouden. Maar toch blijkt uit onderzoek van het Nibud dat huishoudens gemiddeld meer dan 50% van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. En dan zijn er dus nog geen boodschappen gedaan en/of kleding gekocht. Dat is aardig wat. Een deel van die vaste lasten, daar kom je niet onder uit. Maar zoals je hierboven in het overzicht gezien hebt zijn er ook vaste lasten waar je ongetwijfeld op kan besparen. En daar zit je eerste winst!

Ga budgetteren in je vaste lasten overzicht en overige uitgaves

Een goede manier om verder te besparen is om echt al je uitgaven te budgetteren. Niet alleen je vaste lasten, maar ook je andere uitgaves. Zorg ervoor dat al je uitgaves gecategoriseerd zijn en ga daarna per categorie bepalen wat het maximale budget is wat je voor die categorie ‘over’ hebt. Blijf daarin wel reëel. Ga niet harder budgetteren op je boodschappen als je toch al niet veel geld daar aan uitgeeft. Zorg ervoor dat je gezond kan blijven eten, en bespaar dan bijvoorbeeld eerder op de aanschaf van hippe merkkleding of uit eten gaan.

Zoals gezegd; iedere situatie is anders. Ieder huishouden draait anders en overal verschillen de inkomsten en uitgaven. Maar door heel helder te hebben wat je inkomsten en uitgaven patroon is kan je zeker besparen. Maak dus dat overzicht en breng alles in kaart, niet alleen de vaste lasten.

Succes met besparen!

Wil je de Dyme app ook zelf proberen? Je download hem hier

besparen op je vaste lasten met een overzicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven