Veel samen zijn met je kinderen, de voordelen en de nadelen op een rijtje

Ben jij een échte huismoeder? Doe jij niks liever dan samen zijn met je kinderen? Of ben jij juist een moeder die graag veel werkt? Of zit jij ergens in het midden. Ik heb het nooit mee gemaakt dat ik in het uiterste zat van heel veel werken. Daar koos ik bewust niet voor, omdat ik er graag veel voor mijn kinderen wil zijn. Wel veranderde mijn situatie van een aantal dagen werken buiten de deur naar een situatie waarin ik thuis werk (onder de schooltijd van mijn kinderen) en er verder altijd voor ze ben. Ik ben dus nu veel (meer) samen met de kinderen. Ik zie dat als een enorm voorrecht, maar, ik vind het niet altijd even leuk…

Lees ook: balans werk privé, hoe doe je dat met meer kinderen?

Veel samen zijn met je kinderen

Tot anderhalf jaar geleden werkte ik een aantal dagen per week buiten de deur. De kinderen gingen op die dagen naar de opvang en naar de BSO. Ik was er op de overige dagen voor mijn kinderen. Nu werk ik thuis en haal ik dagelijks mijn kinderen op van school. Mijn jongste gaat drie ochtenden in de week naar de peuterschool. Deze ochtenden (en vele avonden) besteed ik aan mijn werk. Mijn tijd kan ik, als zelfstandige, uiteraard compleet indelen zoals ik wil. Aan het begin van de middag haal ik mijn drie kinderen weer op en ben ik weer de thuismoeder. Veel samen zijn met je kinderen heeft voor mij duidelijk voor- en nadelen.

samen zijn met je kinderen

De voordelen van veel samenzijn met je kinderen

Laat ik maar eens beginnen met de enorme voordelen die dit ons als gezin oplevert!

 • veel structuur, heldere regels (de kinderen weten precies wat ze aan je hebben, krijgen een goede basis)
 • voldoende rust voor de kinderen (je kunt ze dit geven waar nodig)
 • een hele sterke band met de kinderen met veel knuffels, goede gesprekken en mooie momenten (en herinneringen!) samen
 • nooit meer stress en ruzie als één van de kinderen ziek is
 • geen stress en ruzie bij het ophalen van de kinderen van de opvang
 • alle tijd om het avondeten voor te bereiden, wasjes te draaien en andere huishoudelijke taken te doen

Lees ook: mijn balans werk en privé is zoek en alle energie zakt weg

Maar er zijn ook zeker nadelen

Tja, en elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Wat ik wel mooi vind is dat dit vooral nadelen zijn voor mezelf. De kinderen hebben naar mijn mening alleen maar profijt van het feit dat ik er zoveel voor ze ben. Of nou ja, dat denk ik… Misschien zijn ze mijn gezeur wel meer dan zat 😉 .

 • weinig afwisseling: bijna elke week gaat volgens een vast patroon: kinderen brengen, werken, kinderen halen, er zijn voor de kinderen, koken,… (vooral de schoolomgeving zou ik wel wat minder willen zien !)
 • meer last van ergernissen: doordat je veel samen bent met je kinderen stoor je je ook sneller aan ze (zo gaat dat helaas, net als in een relatie!), dus meer gezeur, geruzie en gehuil om me heen… met een geprikkelde moeder tot gevolg
 • je geniet (soms) minder intens van de momenten samen, omdat het een gewoonte is en niet iets speciaals
 • minder tijd voor mezelf: door buiten de deur te werken heb je (ondanks dat je werkt) ook meer tijd dat je even gewoon jezelf bent (in plaats van mama!)

Maar nogmaals, ik heb niks te klagen, ik voel me zwaar bevoorrecht, dat ik er zó vol voor ze kan zijn. En dat ik daarnaast ook nog eens mag werken of nou ja, mijn hobby mag uitvoeren voor geld. Hierdoor kan ik mijn kinderen heel veel geven, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot drie mooie volwassenen, met wie ik nog heel veel tijd hoop door te brengen (als ze mij dan nog willen!)

Hoe is de balans bij jullie? Heeft samen zijn met je kinderen voor jou prioriteit of ben jij juist ook op zoek naar balans voor jezelf?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Veel samen zijn met je kinderen, de voordelen en de nadelen op een rijtje”

 1. Heel herkenbaar! Ook ik werk thuis als de kinderen naar school zijn en ben er elke middag als ze weer thuis komen. Ik ben van al hun activiteiten op de hoogte en weet wat ze bezighoudt. En ik zou niet anders willen. Maar ik mis af en toe wel tijd voor mezelf. Precies wat jij beschrijft eigenlijk. Zowel de voordelen als de nadelen. Erg leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die daar wel eens tegenaan loopt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven