Behoefte aan meer werkplezier? Check deze tips!

Het is een dingetje: werkplezier. Ik merk het nog steeds om me heen en dat was reden genoeg voor een blog over dit onderwerp. Want werkplezier ‘krijg’ je niet, dat moet je zelf regelen. En deze tips kunnen je helpen aan meer werkplezier.

meer werkplezier halen uit je werk en je werkplezier verbeteren met deze tips

Werkplezier creëer je zelf met deze tips

Wist jij dat we gedurende ons ‘arbeidsleven’ ongeveer 90.000 uur werken? Is dat een woord eigenlijk, arbeidsleven? Nah, het dekt de lading volgens mij dus we doen het ermee. Ik doel natuurlijk op het werkplezier tijdens jouw werkende leven. En het feit dat je geen afwachtende houding aanneemt totdat dat werkplezier eindelijk een keer komt.

Heb jij namelijk geen lol in je werk? Dan is het aan jouw om daar verandering in aan te brengen. En aan niemand anders.

Verantwoordelijk zijn voor je eigen werkplezier

Zoals ik hierboven al aangaf zie ik om me heen veel mensen die te weinig plezier halen uit hun werk. En dat is zo zonde. Natuurlijk snap ik best dat het niet iedere dag even leuk is. En dat hoeft ook niet. Maar gemiddeld genomen moet je toch met plezier naar je werk kunnen gaan om een fijn leven te hebben.

Dat is in ieder geval wat ik mijn kinderen ook probeer mee te geven. Dat het gaat om het plezier in je werk. Niet om het niveau, of dat je achter een pc kunt zitten of met je handen werkt. Maar dat je doet waar jij blij van wordt. En het lijkt er soms wel op dat -hoe ouder je wordt- dat werkplezier vergeten wordt.

Stoppen met werken voor ‘de baas’

Allereerst nog even over mijn eigen situatie. Doordat ik geen plezier meer had in mijn werk, en er een aantal heftige gebeurtenissen in mijn leven hebben plaatsgevonden heb ik zelf de knop omgezet.

12 jaar geleden werd mijn vader ernstig ziek en was Lotte net een jaar. Ik zat al niet helemaal lekker meer in mijn vel op mijn werk. Er werd nogal veel gekonkeld in het bedrijf waar ik werkte en het ontslaan van mensen was aan de orde van de dag. En las business unit manager ‘mocht’ ik dat nieuws vaak brengen aan de persoon in kwestie.

Bij terugkomst na een paar weken verlof om bij mijn vader en moeder te zijn werd de sfeer er niet beter op. Ik merkte aan mezelf dat de spanningen in mijn lijf de overhand namen en dat het werkplezier totaal verdwenen was. Ik voelde zelfs de beginselen van een soort burnout aankomen.

Van bijna burnout naar eigen baas

Toen Frank me waarschuwde en me aangaf dat ik naar de huisarts moest met mijn verhaal heb ik de knop omgedraaid. Ik heb mijn baan opgezegd en 3 weken later zat ik zonder werk. Eigenlijk ben ik binnen een maand geswitcht van een goede baan naar een situatie waarin ik thuis zat en niet wist wat ik zou gaan doen.

Maar één ding wist ik zeker. Nooit meer zou ik werken voor een baas die zo met zijn personeel om ging. En het is de beste beslissing ooit, want hierdoor ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Ik ben een blog begonnen en verdien nu mijn geld met bloggen.

Nu bedoel ik hier niet mee te zeggen dat je gelijk moet stoppen met je baan als je het niet meer naar je zin hebt. Maar ik wil hier wel mee aangeven dat je de situatie zelf in de hand hebt.

Wat kan je doen om je werkplezier te verbeteren?

Heb jij het niet meer zo naar je zin op je werk? Kijk dan of je op onderstaande punten een verbetering kan aanbrengen om zo weer meer werkplezier te krijgen.

Zoek naar mogelijkheden voor je persoonlijke ontwikkeling

Ga eens goed na wat je wel leuk vindt in je werk en waar je minder blij van wordt. Bedenk daarbij ook wat je graag nog zou willen leren of welk deel van je werk je zou willen uitbreiden. Of misschien wil je wel bepaalde taken aan je werk toevoegen die je nu nog niet doet.

Heb je de lijst voor jezelf compleet? Ga dan het gesprek met je leidinggevende aan. Kijk waar er mogelijkheden liggen om jezelf te ontwikkelen. Kan je een cursus volgen? Kan je met anderen binnen het bedrijf meelopen om een bepaalde functie te leren?

Hou in je achterhoofd dat leren en jezelf ontwikkelen bijna altijd leidt tot meer werkplezier. Stilstaan in je werk is geen goed teken. De kans dat je je dan gaat vervelen en je werkplezier nog verder achteruit gaat is dan zeker aanwezig.

Pik de krenten uit de pap bij je baan

Vind jij bepaalde onderdelen van je baan juist heel leuk? Geef dat dan aan bij je collega’s. Misschien vinden zij dat deel juist minder leuk en kan je wat werk uitwisselen. Werk je bij een groter bedrijf, informeer dan eens of de personeelsvereniging misschien nog wat hulp kan gebruiken als je het leuk vindt om je daar mee bezig te houden.

Als jij je mond niet opendoet, hoe moeten anderen dan weten waar jij veel werkplezier uit haalt en wat je minder leuk vindt om te doen?

Vraag om feedback van leidinggevende en collega’s

Wil jij jezelf verbeteren in je werk? Vraag je collega’s en je leidinggevende dan om feedback. Zo kan je bespreken waar jij jezelf in kan verbeteren en ook dat draagt bij aan je ontwikkeling. Daarnaast is het ook vaak zo dat dat waar je goed in bent je meestal ook leuk vindt om te doen. Een win-win situatie dus.

Vergeet de balans tussen werk en privé niet

Een van de belangrijkste punten om meer werkplezier te krijgen of je werkplezier te behouden is de balans. Vergeet deze niet!

Al is je werk nog zo leuk, op het moment dat je structureel teveel uren maakt, dan wordt het vanzelf minder leuk. Het is ontzettend belangrijk dat je ook privé tijd over hebt om te ontspannen met de mensen die je liefhebt.

Wees trots op jezelf én op je collega’s voor meer werkplezier

Een complimentje is snel gemaakt. Toch zijn er maar weinig mensen die makkelijk een complimentje geven. Terwijl het juist heel waardevol is voor meer werkplezier.

Jij wordt er toch ook blij van als je leidinggevende of een van je collega’s positief over je is? Jouw collega’s vinden dat natuurlijk ook fijn. Stel jezelf positief op en sta stil bij de persoonlijke successen die je collega’s in hun werk behalen. Complimenteer ze en je zal zien dat ook zij makkelijker gaan worden in het geven van complimenten. Goed voor ieders werkplezier!

Heb jij nog aanvullingen? Ik hoor ze graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven