5 recepten voor een vegetarische BBQ

Ben je klaar om je barbecue vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Probeer dan eens een keer een vegetarische BBQ. Hiermee kun je eindeloos variëren. Even geen inspiratie? In deze blog vind je 5 lekkere ideeën voor een vleesloos grillfeestje. Niet alleen lekker als je vegetariër bent, maar ook voor als je een keer iets anders wilt serveren dan een standaard hamburger of worstje. 

vegetarische bbq

Recepten vegetarische BBQ

Zin in een vegetarische BBQ of wil je ook wat vegetarisch serveren voor je gasten? Dan heb ik hieronder een aantal heerlijke vegetarische recepten voor op de BBQ voor je.

Portobello’s met geitenkaas en perzik

We trappen de vegetarische bbq tips af met mijn favoriet; portobello’s met geitenkaas en perzik!

Dit heb je ervoor nodig: 

  • Aluminium bakjes 
  • 4 portobello’s 
  • 200 gram geitenkaas 
  • 2 eetlepels honing
  • 1 perzik 
  • 30 gram walnoten
  • Snufje tijm, peper en zout 

Zo maak je het:

Hak als eerst de walnoten in grove stukjes. Meng vervolgens de geitenkaas met de honing, kruiden en ¾ van de walnoten. Verdeel het mengsel over de portobello’s en leg ze in de aluminium bakjes. 

Snij de perzik in stukjes en druk ze licht vast in de geitenkaas. Bestrooi de resterende walnoten erover en barbecueën maar! Zet de bakjes, afhankelijk van de temperatuur van de barbecue, tien tot twaalf minuten op de barbecue en je portobello’s zijn klaar. 

Krokante bloemkool met dip 

Met dit lekkere vegetarische bbq recept zet je binnen een kwartiertje een hoofd- of bijgerecht op tafel.

Voor een ‘bloemkoolsteak’ met dip heb je nodig: 

  • 2 bloemkolen
  • Olijfolie
  • 60 gram Parmezaanse kaas 
  • BBQ-kruiden 
  • 200 gram romige yoghurt 
  • 20 gram munt
  • Zout en peper 

Zo maak je het:

Haal voorzichtig de blaadjes van de bloemkool en snijd daarna de bloemkool in plakken van 2 tot 3 cm dik. 

Probeer de steel in het midden te houden, deze houdt namelijk de roosjes als schijven bij elkaar. Meng de olie, kaas en BBQ-kruiden naar smaak. Leg de bloemkool meteen op de barbecue, dan kun je intussen de dip bereiden. 

Meng voor de dipsaus de romige yoghurt met fijngehakte munt en breng op smaak met zout en peper. 

Afhankelijk van je bbq is de bloemkool met ongeveer een kwartiertje klaar. Probeer de bloemkool niet te vaak te draaien, dan is de kans een stuk kleiner dat het breekt. 

Burger van zwarte bonen

Voor veel mensen mag een hamburger niet ontbreken. Daarom mag deze dan ook niet ontbreken tussen onze vegetarische bbq recepten.

Voor een burger van zwarte bonen heb je nodig: 

  • 400 gram uitgelekte zwarte bonen
  • 1 gesnipperde ui 
  • 100 gram gekookte zilvervliesrijst 
  • 1 theelepel venkelzaad, knoflookzout en paprikapoeder 
  • 25 gram panko
  • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie 
  • Hamburgerbroodjes
  • 2 eetlepels rodewijnazijn 
  • 2 theelepels suiker 

Doe voor de burgers alle ingrediënten in een blender en pureer tot alles gemengd is. Verdeel het mengsel in vier porties en vorm er burgers van. Leg de burgers op een ingevette schaal en zet deze minstens een half uur in de koelkast.

Steek de barbecue aan en laat hem goed heet worden om te grillen. Bestrijk de burgers met wat olijfolie en gril ze zo’n drie minuten aan beide kanten. Laat de burgers zo veel mogelijk op hun plek liggen, anders vallen ze sneller uit elkaar.

Meng voor de uienpickles de azijn met de suiker en een snufje zout tot de suiker is opgelost. Voeg de ui toe en laat het geheel afgedekt intrekken. 

Zijn de burgers klaar? Gril dan de hamburgerbroodjes nog even heel kort op de barbecue (als je bbq groot genoeg is, kun je ze er natuurlijk ook al iets eerder op leggen). Build your burger met de broodjes, bonenburger, uienpickles en eventueel nog met sla en guacamole of een lekkere chipotlesaus. 

Spicy spiesjes

Voor wie van een beetje pittig eten houdt, zijn deze spiesjes tijdens een vega bbq een dikke aanrader! Van elk van de volgende groente kun je er één op je boodschappenlijstje zetten:

  • Groene paprika 
  • Rode paprika
  • Komkommer
  • Courgette 
  • Aubergine 

Verder heb je nog nodig: 

  • 8 zilveruitjes 
  • 8 cherrytomaatjes 
  • 8 champignons 
  • 4 babymais 
  • 6 eetlepels olijfolie 
  • 1 teentje knoflook 
  • Chilivlokken, peper, zout 

Zo maak je de spicy spiesjes:

Snij de courgette en de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi ze met zout en laat ze tien minuten uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna droog met een keukenrol. Maak de andere groenten schoon en snij ze in kleine stukjes. Verdeel vervolgens alle groenten over acht spiesjes 

Pers de knoflook bij de olijfolie en roer er wat chilivlokken door. Giet dit over de spiesjes heen en laat ze tien minuten marineren. Voeg daarna eventueel nog zout en peper naar smaak toe. 

Grill de spiesjes in ongeveer tien minuten op de barbecue. De spicey spiesjes zijn extra lekker als je ze serveert met pita- of naanbroodjes. 

Gegrilde kropjes sla: vegetarische BBQ

Veel mensen eten sla alleen maar rauw. Maar een gegrild kropje Romaine sla is verrukkelijk bij een vegetarische barbecue. Dit heb je ervoor nodig: 

  • 2 mini Romaine sla
  • 1 theelepel Ras el Hanout 
  • 2 sinaasappels 
  • Olijfolie 
  • 2 eetlepels grofgehakte amandelen
  • 4 eetlepels Muhammara
  • Takje verse munt 
  • Peper en zout

Meng de Ras el Hanout met een snufje peper en zout met een scheutje olijfolie. Snij de kropjes sla in vieren en bestrijk ze met het oliemengsel. Als het goed is hou je nog wat over, gooi dit niet weg. Leg de sla met de gesneden kant in de grillpan. Barbecue ze een paar minuten tot er mooie strepen van het rooster te zien zijn. Laat de sla niet te lang op de barbecue liggen, anders wordt het slap. 

Schep een flinke eetlepel muhammara op de borden en leg hier de partjes gegrilde sla op. Snij de schil van de sinaasappels en zorg dat je ook het witte gedeelte onder de schil meeneemt. Snijd dan met een scherp mesje de partjes uit de sinaasappels en verdeel deze over de borden.

Bestrooi de gerechten met de gehakte amandelen en druppel er nog wat overgebleven Ras el Hanout kruidenolie over. Een takje munt zorgt voor de finishing touch.  

Lekker bij de vegetarische BBQ

Ook een vega bbq combineer je natuurlijk met wat brood, een salade en een lekker wijntje. Ben je nog op zoek naar een lekkere salade? In onze blog met tips voor zomerse salades vind je vast een salade die jij lekker vindt. Eet smakelijk! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven