Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus met rijst

Wij zijn gek op de slowcooker, en ondanks dat ik tegenwoordig drie maal per week een pakket van Hellofresh krijg en ik dus wat minder met de slowcooker kook, staat hij in het weekend nog wel vaak aan. Dit keer maakte ik heerlijke vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus in de slowcooker. Het vegetarische gehakt kreeg ik in de Foodbox van Kroon op het Werk die wel vaker producten toesturen om uit te proberen.

Geserveerd met een lekkere knoflook gember basmati rijst was dit weer smullen van de bovenste plank. Ik vertel je graag hoe ik het gemaakt heb. Heb je trouwens geen slowcooker? Geen probleem, je kan dit natuurlijk ook gewoon in de pan maken, de bereiding ervan vind je hieronder.

vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus

Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus

Ik had vegetarisch gehakt van Meatless Farm in de vriezer liggen en die heb ik gebruikt om de vegetarische balletjes van te maken. Maar je kan natuurlijk ook kant en klare vegetarische gehaktballetjes gebruiken die je in tomatensaus serveert. Onderstaande recept is meer dan voldoende voor 4 personen.

ps… ben je vaak in tijdnood met eten koken? Of werk je veel? Dan kan ik je wél een goede slowcooker aanbevelen. Het scheelt veel tijd en je eten is klaar als je thuis komt. Ideaal! Hier lees je meer over de werking van een slowcooker.

Ingrediënten van de vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus

  • Vegetarische gehakt (2 pakjes)
  • 3 zoete puntpaprika’s
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 2 rode uien
  • 2 grote tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • gehaktkruiden
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels ketjapsaus
  • 1 theelepel sambal (ik gebruikte spaanse sambal)
  • Scheutje rode wijn
vegetarisch gehakt van Meatless Farm
vegetarische gehaktballetjes zelf maken

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Bereiding in de slowcooker

De bereiding van de vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus in de slowcooker gaat als volgt:

  1. Snij de puntpaprika’s in grote stukken
  2. Snipper de rode ui
  3. Pers de knoflook
  4. Snij de tomaten in kleine blokjes
  5. Maak van het vegetarische gehakt gehaktballetjes zoals ik gedaan heb
  6. Bestrooi de gehaktballetjes aan alle kanten met gehaktkruiden (je kan deze kruiden er ook van te voren in mengen natuurlijk)
  7. Bak de gehaktballetjes even aan in de pan (voor de kleur en om ervoor te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen)
  8. Doe de gehaktballetjes met de paprika en de tomaat in de slowcooker
  9. Fruit de rode ui met de knoflook in de pan, en doe er de tomatenpuree doorheen. Voeg de sambal toe. Even verwarmen zodat het zuurtje van de tomatenpuree af is.
  10. Voeg het mengsel toe aan de slowcooker
  11. Voeg de ketjap toe, het laurierblad (in een thee ei) en het scheutje rode wijn

Zet de slowcooker voor 4 uur op low en je vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus zijn klaar!

Ook lekker: vegetarische lasagne en vegetarische courgetti.

Spaanse sambal bij vegetarische gehaktballetjes
vegetarische gehaktballetjes slowcooker

Bereiding van de vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus in de pan

Tot en met punt 7 kan je bovenstaande beschrijving van de bereiding aanhouden, daarna:

  • Leg de gehaktballetjes na het aanbraden even apart
  • Bak de paprika even aan en leg apart
  • Fruit de rode ui met de knoflook in de pan, en doe er de tomatenpuree doorheen. Voeg de sambal toe. Even verwarmen zodat het zuurtje van de tomatenpuree af is.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en de gebakken paprika
  • Voeg de in stukjes gesneden tomaat toe
  • Voeg de ketjap, het laurierblad (los) en het scheutje rode wijn toe
  • Laat met de deksel op de pan een half uurtje sudderen en je vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus zijn klaar
knoflook gember rijst

Waar kan je deze vegetarische balletjes goed mee serveren?

Ik heb er gebakken knoflook gember rijst met rode ui en bieslook bij gegeten. Die maak je als volgt:

  1. Kook voldoende basmatirijst voor 4 personen
  2. Snipper intussen een rode ui
  3. Pers 2 teentjes knoflook en een centimeter verse gember uit
  4. Fruit de ui met de knoflook en de gember in wat olijfolie
  5. Giet de rijst af en voeg de uitgelekte rijst toe aan het ui-mengsel, bak nog zachtjes 2-3 minuten door
  6. Snij bieslook in kleine stukjes en schep die door de rijst

Eet smakelijk van deze vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus met rijst. Of je hem nu vanuit de slowcooker maakt of in de pan; allebei zijn ze lekker!

Wil je dit gerecht graag bewaren? Pin dan onderstaande afbeelding op Pinterest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven