De lekkerste koolhydraatarme vegetarische lasagne!

Ja hoor, het is me gelukt! Ik heb een heerlijke vegetarische lasagne gemaakt die ook nog eens redelijk koolhydraatarm is doordat ik geen lasagnebladeren heb gebruikt. En de smaak van deze vegetarische lasagne doet écht niet onder voor een gewone lasagne.

Vegetarische lasagne, koolhydraatarm

Het is eigenlijk toevallig dat ik dit in één recept gecombineerd heb. Ik wilde gewoon graag een vegetarische lasagne maken, omdat ik bewust minder vlees wil eten met het gezin. Iets met milieu bewuster kiezen en dergelijke 😉 .

Bij het boodschappen doen had ik al eerder vegetarisch gehackt meegenomen van de Vegetarische slager. De vegetarische gehacktbal van hun is ook enorm lekker dus dit probeersel durfde ik wel aan. Thuis aangekomen bleken er geen lasagnebladeren meer in huis te zijn dus moest ik weer terug naar de winkel. En daar stuitte ik op lasagnebladeren van pompoen! Zo werd mijn gezonde lasagne ‘geboren’ die én vegetarisch én koolhydraatarm is.

Ingrediënten lasagne recept zonder vlees (voor zeker 6 personen)

Ik heb me laten inspireren door een lasagne recept wat ik al vaker in de slowcooker heb gemaakt, dat was alleen geen vegetarische variant. Ook deze lasagne maakte ik trouwens in de slowcooker klaar. Ik vind dat persoonlijk lekkerder omdat de smaken zo goed in kunnen trekken en de lasagne heerlijk smeuig blijft. Maar je kan deze lasagne natuurlijk óók gewoon in de oven maken. Ben je benieuwd naar mijn andere slowcooker recepten?

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

 • 2 pakjes vegetarisch gehackt van de Vegetarische slager
 • pakje lasagnebladeren van pompoen
 • 3 rode uien, gesnipperd (ik had ook nog wat bosui over die ik erdoor heb gedaan)
 • pakje gezeefde tomaten (500 ml)
 • klein blikje tomatenpuree
 • 2 preien
 • 2 paprika’s
 • een bakje champignons
 • geraspte kaas
 • lekker wat knoflook (ik gebruik 4-5 teentjes)
 • courgette (mag, hoeft niet)
 • italiaanse kruiden, ongeveer 2 eetlepels
 • naar smaak nog wat extra zout of Maggi tuinkruidenbouillon toevoegen

Als je de lasagne nóg koolhydraatarmer wil maken, dan kan je de bechamelsaus achterwege laten. Voor de echt goede smaak beveel ik de bechamelsaus overigens wel aan. Je maakt hem zoals ik in dit lasagne recept heb omschreven. Ik zal je hieronder nog wel even de ingrediënten geven voor de bechamelsaus die zo lekker is bij deze vegetarische lasagne.

Ingrediënten voor de bechamelsaus

 • 500 ml koude melk
 • paar eetlepels bloem (50 gr)
 • boter (50 gr)
 • bouillonpoeder naar smaak
Lasagne voorbereiden

Vegetarische lasagne, voorbereiding

 • Snipper de rode uien
 • Snij de champignons in plakjes en de prei in ringen
 • Snij de courgette en paprika in kleine stukjes
 • Pel de knoflook en pers deze alvast boven een schaaltje uit
 • Fruit de ui met de knoflook in een beetje olie aan in een wok
 • Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer even zachtjes door zodat de tomatenpuree zachter van geur (en smaak) wordt
 • Voeg de champignons, prei, paprika courgette en het vegetarische gehackt toe (je hebt nu een pan vol)
vegetarische lasagne met vegetarisch gehakt
 • Schep regelmatig om
 • Voeg italiaanse kruiden toe en het pakje gezeefde tomaten (passata)
italiaanse kruiden lasagne
lasagne recept vegetarisch
 • Maak terwijl de bechamelsaus klaar
hoe maak je bechamelsaus
 • nu ben je klaar om de vegetarische lasagne af te maken, in de slowcooker of in de oven, wat jij wilt!

Tip: Het boek over makkelijk afvallen met gezond en voor lekker eten is een echte aanrader! Je vindt het boek hier.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar dan een van onderstaande foto’s op een van jouw Pinterest borden zodat je ze altijd terug kan vinden.

slowcooker recepten kip
slowcooker recepten met kip Nederlands

Lasagne maken volgens dit vegetarische recept in de slowcooker

 • vet de slowcooker in met een kwastje
 • doe een laagje basissaus in de slowcooker
 • leg hier de pompoen lasagnebladeren overheen
pompoen lasagne koolhydraatarm
 • beetje bechamelsaus erover
 • en dan weer je volgende laag van je lasagne opbouwen met de vegetarische basissaus, pompoen lasagnebladeren en bechamel)
 • je eindigt met een laagje basissaus en daar overheen de geraspte kaas
vegetarische lasagne in de slowcooker
 • zet de slowcooker 4 uur op low, dat is meer dan voldoende.
 • hou er rekening mee dat de pompoen (uiteraard) ook gaar wordt. ik had een enkel laagje pompoenbladeren gebruikt, maar de volgende keer maak ik een dubbele laag, dan blijft de laag zelf wat steviger
koolhydraatarme vegetarische lasagne

Koolhydraatarme lasagne in de oven

Zoals gezegd kan je deze koolhydraatarme lasagne met vegetarische gehakt ook in de oven maken, geen probleem. Je doet de voorbereiding zoals hierboven omschreven en ook het opbouwen zoals je bij de slowcooker kan lezen. Maar dan in een ovenvaste schaal die je ingevet hebt.

Verwarm de oven voor op 200° en zet de schaal ongeveer 40 minuten in de oven. Eet smakelijk van je vegetarische lasagne die ook nog eens koolhydraatarm is!

koolhydraatarme lasagne

Waarom ik voortaan de vegetarische variant van de lasagne maak

Voor ons is het een bewuste keuze om minder vlees te eten. Ik vind vlees wel lekker, maar echt goed voor het milieu is het niet natuurlijk. Nu moet iedereen het verder zelf weten, maar ik heb me voorgenomen dat we -daar waar mogelijk- geen vlees meer eten.

Hiermee wil ik niet zeggen dat we geen vlees meer eten, maar als er een goed vegetarisch alternatief is, dan heb ik dat net zo lief. Goed voor ons én beter voor het milieu. Ben je op zoek naar meer lekkere vegetarische recepten voor kinderen bijvoorbeeld, kijk dan eens bij mijn collega Judith op haar website.

Vegetarische lasagne maken

2 gedachten over “De lekkerste koolhydraatarme vegetarische lasagne!”

 1. Ziet er heerlijk uit! En superfijn dat hij koolhydraatarm is. Ik ga hem binnenkort eens proberen, want een vegetarische variant had ik al. Maar een koolhydraatarme nog niet en daar ben ik al eventjes naar op zoek 🙂 Dikke merci dus voor het recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven