Soms heb je van die dagen waarop je nauwelijks tijd hebt om uitgebreid in de keuken te staan, maar toch een voedzame en smaakvolle maaltijd op tafel wilt zetten. Deze vegetarische linzenschotel is daar perfect voor! Met een paar simpele voorbereidingen laat je de slowcooker het werk doen, zodat jij je bezig kunt houden met je werk, gezin of gewoon even een momentje voor jezelf.
Deze linzenschotel is een heerlijke combinatie van romige linzen, kruidige specerijen en de diepe smaak van aubergine en tomaten. Het geheim zit ‘m in de langzame garing: alle smaken trekken goed in, waardoor je een rijke en hartverwarmende maaltijd krijgt. Serveer het met een lepel Griekse yoghurt en een beetje geraspte oude kaas voor een extra smaakboost.
Nooit meer zoeken naar inspiratie
Leren experimenteren met de slowcooker
Laat de slowcooker het werk doen bij de vegetarische linzenschotel
Zodra alle ingrediënten in de slowcooker zitten, is het een kwestie van geduld. De linzenschotel heeft vijf uur nodig op de lage stand om alle smaken goed te laten mengen. De groenten worden heerlijk zacht, de specerijen trekken diep in en het geheel krijgt een volle, hartige smaak. Zodra de kooktijd bijna om is, kun je alvast de laatste ingrediënten klaarzetten. Een schep Griekse yoghurt en wat geraspte oude kaas maken het gerecht helemaal af. Lekker, voedzaam en zonder stress op tafel!
Ingrediënten
- 2 aubergines
- ± 400 gram kant en klare linzen
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 pakjes tomaten blokjes (390 gram)
- 200-250 gram vegetarisch gehakt
- 3 teentjes knoflook
- 2 el balsamico azijn
- 1 groente bouillonblokje
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 kruidnagel
- 1 tl sambal manis
- 75-100 geraspte oude kaas
- 200 gram Griekse yoghurt
- handje bieslook, kort geknipt
- peper en zout naar smaak
Bereiding van de vegetarische linzenschotel
Snijd de ui fijn en hak de aubergines in kleine blokjes. De wortel snijd je in dunne halve plakjes, zodat deze mooi mee gaart en zijn structuur behoudt. Doe alle gesneden groenten in de slowcooker en voeg vervolgens het vegetarische gehakt toe. Dit zal langzaam de smaken van de kruiden en de saus opnemen, waardoor het heerlijk sappig wordt.
Pers de knoflook uit en voeg deze toe aan de slowcooker. Spoel de linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken voordat je ze toevoegt. Giet de tomatenblokjes erbij en voeg ook de balsamicoazijn toe. Verkruimel het groentebouillonblokje over de ingrediënten en strooi de overige kruiden eroverheen. Roer alles goed door zodat de smaken zich mooi kunnen mengen.
Deze vegetarische groentetajine wil je niet missen! Een heerlijk Marokkaans recept
Plaats de kruidnagel in een thee-ei en leg deze in de slowcooker, zodat de smaak subtiel in het gerecht kan trekken zonder dat je later stukjes kruidnagel in je eten vindt. Zet de slowcooker op low en laat het geheel vijf uur langzaam garen.
In het laatste half uur voeg je de geraspte oude kaas toe. Roer deze door het gerecht en laat nu de deksel van de slowcooker, zodat de saus iets indikt en de kaas zich goed door de linzenstoof verdeelt.
Ondertussen meng je de Griekse yoghurt in een bakje met een snufje peper en zout naar smaak. Hak een handjevol bieslook fijn en roer dit door de yoghurt.
Serveer de vegetarische linzenstoof warm, met een flinke lepel van de kruidige bieslook-yoghurt erbovenop voor een frisse tegenhanger van de rijke smaken.