Veilig fietsen naar school, waar moet je op letten?

De scholen zijn weer begonnen en de kinderen stappen weer massaal op de fiets om naar hun school te fietsen. Dat dat niet altijd even veilig gaat, dat weten we allemaal. Wat kan je doen om te zorgen dat je kinderen wel veilig fietsen naar school?

Denk daarbij niet alleen aan het gedrag van de kinderen, maar ook aan de fiets zelf! Want veiligheid valt of staat ook met de kwaliteit van de fiets!

veilig fietsen naar school, waar moet je op letten

Algemene fiets check; veilig fietsen naar school

Om dan maar meteen met die fiets zelf te beginnen. Uiteraard moet je fiets veilig zijn. Maar waar let je dan op? Er zijn zaken die je eenvoudig zelf kunt checken:

  •          Kijk of zowel stuur als zadel op de juiste hoogte staat én goed vastzitten

  •          Kijk of de bel het nog doet

  • Controleer of de handvatten wel goed vastzitten
  •         Loopt de ketting wel soepel en ook de trappers?

  •          Controleer de verlichting en doe dit regelmatig! Je puber zal het al snel over het hoofd zien (en ja, dat kan ook onbewust…)

  • Controleer ook of de reflectoren nog heel zijn en niet alleen achterop de fiets maar ook in de trappers aanwezig zijn. Ook moet er zijreflectie in de banden zitten.
  • Natuurlijk moeten de remmen goed werken
  • Wat is de staat van de banden?
  • Tip: zorg dat de banden niet alleen goed zijn maar ook lekker opgepompt. Dat fietst een heel stuk fijner voor je zoon of dochter (en het is beter voor de banden zelf).

Je kunt je fiets ook naar een fietsenwinkel brengen en daar een onderhoudsbeurtje laten doen. Dan weet je zeker dat je kind weer goed veilig op weg kan met de fiets.

Zij kunnen waarschijnlijk beter beoordelen of de remmen nog in orde zijn en hoe het met de fietsketting gesteld is. Is deze bijvoorbeeld nog op de juiste spanning?

Fietsverzekering regelen

Misschien voorkom je er geen ongeluk mee, maar je voorkomt wel dat je financiële problemen krijgt als je een fietsverzekering afsluit.

Natuurlijk hoop je dat je het niet nodig hebt, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Veilig fietsen naar school? Voedt je kind op in het verkeer

Alleen maar kennis opdoen met verkeersles op school is natuurlijk niet genoeg om te weten hoe je moet gedragen in het verkeer.

Dit leer je vooral door te doen. Neem je zoon of dochter dan ook regelmatig mee op de fiets. Breid langzamerhand uit wat je kind allemaal al zelf kan beslissen.

Eerst fietst je kind bijvoorbeeld naast je en vertel jij duidelijk wat er gebeuren moet en waarom. Zo leert hij of zij al doende de regels in het verkeer én om goed op te letten.

Op een later tijdstip ga jij achter je kind fietsen, zodat je alles goed kunt overzien, maar laat je het in principe aan je zoon of dochter over hoe te handelen.

Uiteraard grijp je in als het niet goed gaat! En dit breid je steeds verder uit tot je kind alleen kan deelnemen aan het verkeer.

Vanaf welke leeftijd zelfstandig fietsen naar school?

Je leert je kind dus veilig naar school fietsen door veel met hem het verkeer in te gaan op de fiets.

Maar vanaf welke leeftijd kan je kind zelfstandig naar school fietsen? Veilig fietsen naar school en dan ook nog alleen, kan je kind volgens Fietsberaad.nl en Veilig Verkeer Nederland als ze negen à tien jaar oud zijn. Je moet je kind ooit loslaten natuurlijk.

Natuurlijk is dat een gemiddelde en zal dit echt ook afhangen van het gedrag van je kind. Maar óók van de weg die hij of zij moet afleggen.

Het is immers nogal een verschil of je door een woonwijk fietst of echt over een doorgaande weg moet fietsen. Is er wel of geen fietspad? Ook dat maakt uiteraard verschil.

Volg dus niet zomaar de adviezen op, maar volg ook je eigen intuïtie hierin. Jij kent immers jullie situatie én je eigen kind het beste.

Hoe neem je spullen mee op de fiets?

Er zijn meerdere manieren om de spullen voor school mee te nemen op de fiets.

Tegenwoordig zie je veel kinderen met kratten rijden voorop de fiets. Je kind vindt dit ideaal, omdat je zo je tas(sen) eenvoudig erin kunt ‘zetten ‘gooien’ en ze er niet snel uit zullen vallen. Maar let op, een kratje voor op de fiets is niet altijd even stabiel.

Met de ouderwetse bagagedrager kan je uiteraard ook uit de voeten, maar ik weet nog goed wat een ramp het was als je snelbinders weer knapten of als je tas weer eens naar de zijkant zakte. Ook gevaarlijk als die eraf valt en er iets tussen de spaken komt.

Rugzakken zijn eveneens makkelijker om mee te nemen, maar besef wel dat een zware rugtas met al die schoolboeken niet echt fijn is voor de rug van je kind. Een rugzak met de gymspullen is uiteraard prima te doen.

De beste keuze qua veilig fietsen naar school is eigenlijk de fietstas, maar of je daar je puber blij mee maakt is een volgende vraag. Niet cool natuurlijk.

Pubers en veilig fietsen naar school

Helaas blijkt het zo te zijn dat pubers (11 tot 16 jaar in dit geval) een hogere kans hebben om een ongeluk te krijgen.

Ze zien nog niet overal de gevaren van in, zijn sneller afgeleid en fietsen vaak in grotere groepen of met een clubje vrienden naar school. Wat uiteraard ook meer risico met zich meeneemt en waardoor ze sneller afgeleid zijn.

Ook kunnen ze elkaar ophitsen om gek te doen op de fiets of nog snel ergens voor langs te fietsen.

En natuurlijk wil ook jouw puber dan niet achterblijven. Probeer je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op het fietsen en hem te leren waar de gevaren zitten. Leg hem bijvoorbeeld uit dat:

  • bellen en appen (en andere zaken op de telefoon) niet alleen verboden is, maar het ook afleidt zodat het gevaarlijk is.
  • muziek aan hebben minder contact hebben met het verkeer om je heen is. Je hoort minder (niks), wordt afgeleid én ja, ook hierbij loop je kans om een boete te krijgen.
  • zijn veiligheid voor indruk maken op anderen gaat…

Als je kind niet met de fiets gaat, maar met de auto gebracht wordt

Hierboven hebben we het even over een fietsverzekering gehad. Als jij nu denkt ‘mijn kind fietst niet dus ik hoef hier verder niet over na te denken’, dan wil ik je toch nog even deze tips meegeven.

Breng jij je kinderen (ook) met de auto naar school? Een ongevallen inzittendenverzekering is zeker aan te raden als je je kinderen met de auto meeneemt.

Zo kan je ook met de auto in ieder geval de financiële kant met een gerust hart ‘loslaten’ en je focussen op de veiligheid van de kids (wat uiteraard het allerbelangrijkst is).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven