Veilige badeendjes die niet boordevol schimmel en bacteriën zitten

Gatverdegatver. We kunnen wel stellen dat wij vroeger geen veilige badeendjes hadden. Sterker nog, ik had ze bij mijn eigen kinderen ook niet. Te bizar voor woorden eigenlijk. Wel de flessen voor de voeding steriel maken, maar niet zorgen voor veilige badeendjes en andere speeltjes. Iedere moeder die wel eens zo’n goedkoop geel aftreksel in het bad heeft gegooid bij haar baby, peuter en kleuter weet precies waar ik op doel. Badeendjes die een smerige zwarte drap achterlaten in het bad!

veilige badeendjes

Veilige badeendjes in plaats van schimmeltrekkende gele speeltjes van slechte kwaliteit

Het is geen rocket science en je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben. De ranzigheid die uit de standaard goedkope badeendjes komt die herkennen vele moeders met mij.

Toch is er onderzoek naar dit fenomeen gedaan. Want hoe ranzig is die zwarte drap dan eigenlijk? Hoeveel bacteriën en schimmels zitten er in die schattige gele eendjes die daar om jouw baby heen drijven? En hoe vaak komt het voor?

Onderzoek naar schimmel en bacteriën bij badeendjes

Die laatste vraag is eenvoudig te beantwoorden. Vier van de vijf eendjes blijken ‘besmet’ te zijn met het drapvirus zoals ik het maar even noem.

Het aantal bacteriën wat in het water zit wat uit deze niet zo veilige badeendjes stroomt is opvallend hoog. In sommige gevallen werden er zelfs aantallen gemeten van 75 miljoen per vierkante centimeter (!). Gatver! De bacteriën die onder andere aangetroffen werden zijn de Legionella-bacterie en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa.

Lees ook: kies je voor een tummy tub of een babybadje?

Uiteraard gaat het in dit geval om badeendjes die niet veilig in het gebruik zijn. Veilige badeendjes waar bijvoorbeeld geen gaatje in zit, die hebben hier geen last van, maar daarover hieronder meer.

De bacteriën en schimmel blijken voornamelijk voor te komen op goedkope plastic badeendjes die een slechte kwaliteit polymeren in het plastic bevatten. Dit is een voedingsbodem voor de smerige zwarte drap die je ziet, tesamen met uiteraard de zeepresten en het eventuele urine en zweet.

Hoe ongezond is het eigenlijk ?

Daar durven de onderzoekers nog geen echte uitspraak over te doen. Blijkbaar is daar meer onderzoek voor nodig, want een beetje bacterie en schimmel hoeft nog niet zo slecht te zijn. Worden ze sterk van, weet je nog?

Maar -ook al is het al jaren geleden- ik heb nog precies voor ogen hoe dat plastic zooitje op de rand van het bad langzaam zwarter en zwarter werd. Totdat ik het niet meer kon aanzien en ze in de prullenbak sodemieterde. Dan maar geen speeltjes in bad. En zoals jullie weten… ik ben echt niet overbeschermend naar mijn kinderen toe.

Maar op het moment dat je kindje in zo’n badeendje knijpt en er een wolkje grijs water aan het schone badwater wordt toegevoegd, dan ben je eigenlijk al te laat wat mij betreft. Stel je voor dat je kind er zijn tanden in zet. Gruwels!

Lees ook: Kinderen in bad? Niet iedere dag!

Veilige badeendjes van 100% natuurlijk Hevea rubber

Ik roep wel cru ‘dan maar geen speeltjes in bad’, maar het is natuurlijk super leuk als je kleintje wat heeft om mee te poedelen. Dus ging ik op zoek naar alternatieve veilige badeendjes. En wat blijkt? Er zijn volop veilige badeendjes verkrijgbaar. Weliswaar ietsje duurder dan die gele meuk, maar dan heb je ook wat.

Hevea rubber

Hevea natuurrubber komt van de gelijknamige boom Hevea Brasiliensis. Natuurrubber van de Hevea boom komt uit Maleisië en heeft de eigenschap dat het gemakkelijk afgebroken kan worden door micro-organismen. Daarnaast zorgen ze op de betreffende plantages van deze bomen voor het herplanten van rubberbomen en wordt er geïnvesteerd in onderzoek voor nog meer duurzaamheid.

De badeendjes van natuurrubber

De badeendjes die gemaakt zijn van dit natuurrubber zijn veilig voor kindjes. Ze zijn bpa vrij, bevatten geen kleurstoffen, zijn pvc vrij en zonder toegevoegde additieven. Dat gun je je baby wel, toch? Verder zitten er natuurlijk géén gaatjes in aan de onderzijde zodat er ook géén water in je badeendje gezogen kan worden. Zo zijn ze niet alleen veilig voor de eventuele bacteriën, maar kunnen ze ook nog eens in de mond gestopt worden zonder het gevaar van giftige stoffen.

En daarnaast zijn ze nog leuk ook!

<3 Bij Greenjump hebben ze bijvoorbeeld van alles van het merk Hevea, waaronder veilige badeendjes. Al verkrijgbaar vanaf € 9,00.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven